Een jaar nadat Apple de eerste iPhone lanceerde (2007), volgde de introductie van de App Store. We spreken met Koen Pijnenburg, ontwikkelaar van bekende apps als Buienrader en My Football Pro, die er vanaf het eerste moment bij was.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Het begin van de App Store
“Begin 2008 kon je jezelf inschrijven voor het bètaprogramma voor ontwikkelaars. Ik heb mij toen net als veel andere software-ontwikkelaars aangemeld, maar verwachtte eigenlijk niet dat het moeilijk zou zijn om toegelaten te worden. In maart kreeg ik een mailtje dat ik toegang kreeg. Tot dan toe zat ik meer aan de zakelijke softwarekant, nu moest ik voor de lancering van de App Store in juli met een goede app op de proppen komen”, vertelt Koen over de start als app-ontwikkelaar voor iOS.
Een paar weken later las hij dat er wereldwijd slechts 3000 mensen waren toegelaten tot het bèta-ontwikkelprogramma. Het was een wake-up call voor Koen, die daarna pas echt actie ondernam. Het was inmiddels mei en binnen een maand moest hij een app indienen bij Apple. Al snel volgde contact met de oprichters van Buienradar, die hem vroegen om een app van de website te maken.
“Er waren weinig mensen die wisten hoe je een app moest ontwikkelen, of die überhaupt wisten wat een app was. Het was dus echt een avontuur dat ik samen met Buienradar ben aangegaan. Voor ons was dé uitdaging om de eerste Nederlandse app in de App Store te lanceren en dat is gelukt. Bij de lancering stonden er uiteindelijk in totaal slechts 500 apps in de Store, dus dan val je wel op in Nederland.” In de eerste maand werd de Buienradar 25.000 keer gedownload en na niet al te lange tijd had de app 400.000 actieve gebruikers.
Overigens heeft Koen ook de eerste Buienradar-app voor Android ontwikkeld, maar volgens de ontwikkelaar wordt bij Android de aandacht veel meer verdeeld over de fabrikanten die erachter zitten. “Er is geen eensgezind front voor de media en dat heb je bij Apple natuurlijk wel.”
Van creatief naar zakelijk
Struikelpuntje voor Koen was de nieuwe programmeertaal voor het ontwikkelen van apps, maar verder verliep het ontwikkelproces vlot. Samen met een grafisch designer ontstond het ontwikkelbedrijf Supportware en in augustus volgden apps als WikiMe, één van de eerste locatiegebaseerde apps die met behulp van je locatie relevante Wikipedia-artikelen toonde.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
“We zaten in een periode dat iedereen die een nieuwe app introduceerde met iets nieuws en vernieuwend kwam. Binnen no time stond WikiMe in de top 5 van best betaalde apps in de Nederlandse App Store.”
De kaartgame Elevens was net door Koen omgezet in een app toen het idee voor My Football ontstond – één van de eerste voetbal-apps die we vandaag de dag kennen als My Football Pro. “Op dat moment had ik zelf de iPhone 3G en ik gebruikte dat ding iedere dag, hield veel van voetbal en bedacht dat ik op mijn iPhone naar een website ging om meer informatie op te zoeken. Ik zocht een leuke voetbal-app, maar niets sloot aan bij mijn wensen. Ik zat zelf in de positie om een dergelijke app te ontwikkelen en zo was My Football geboren.” My Football werd uiteindelijk één van de de populairste apps die Koen in eigen beheer lanceerde. In 2009 vond de naamsverandering naar My Football Pro plaats.
Inmiddels heeft Koen een carrièreswitch gemaakt. Niet langer creëert hij eigen, creatieve apps maar is hij met een partner het bedrijf Concapps gestart. “Sinds ik in 2008 de keuze maakte om fulltime bezig te zijn met apps kwam ik tot de conclusie dat het lastig is om voor een vaste prijs een app op maat te bouwen voor derden. Vanuit mijn technische achtergrond wilde ik iets bouwen waarmee ik makkelijker apps kan uitleveren, zonder dat het altijd maatwerk betreft. Een soort CMS, maar dan voor applicaties. Inmiddels heeft Concapps 15 mensen in dienst, hebben we ruim 460 apps live staan en zijn we nog met zo’n 100 apps bezig.”
Alles is al een keer gedaan
Op de vraag of hij het jammer vindt niet langer zelf met het creatieve proces bezig te zijn, moet Koen even nadenken. “Bij SupportWare zijn we altijd met zijn tweeën geweest. Je bent bezig om apps te ontwikkelen die misschien wel leuk zijn, maar door de immer groeiende App Store werd het steeds lastiger om inkomsten te genereren. Op een gegeven moment is de App Store zo geëxplodeerd, dat het lastig is er tegenop te ontwikkelen. Als ik genoeg had verdiend, was ik er wel mee doorgegaan. Het is andere vorm van ontwikkelen, je hebt alle vrijheid. Inkomsten zijn echter ook nodig.”
Inkomsten zijn ook nodig
Inmiddels is Buienradar al weer een tijdje onderdeel van RTL, maar My Football Pro wordt nog steeds door Koen zelf onderhouden en heeft een trouwe groep van 50.000 actieve gebruikers. De ontwikkeling staat dan ook niet stil: binnenkort verschijnt de app voor de Apple TV, waarbij de functies voor een groot deel overeenkomen met de huidige iPhone-app. Onder meer live standen, uitslagen en andere belangrijke informatie zijn opvraagbaar. De app wordt begin 2016 beschikbaar.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Terugkijkend besluit Koen dat er inmiddels twee stromingen van app-ontwikkelaars zijn ontstaan: de creatievelingen en de zakelijke ontwikkelaars. Behorende tot beide groepen heeft hij nog een tip voor startende creatievelingen: “Het maakt eigenlijk niet uit wat je gaat maken, als je een goed idee hebt dan moet je dat gewoon doen. Alles is namelijk inmiddels al een keer gedaan en het kan allemaal alleen nog maar verbeterd worden. Richt je daar op!”
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!