Nu we nog maar een paar uur verwijderd zijn van de officiële onthulling zijn onze iOS 13 verwachtingen hooggespannen. Nadat Apple de basis op orde kreeg met iOS 12, is het met iOS 13 weer tijd om een grote stap voorwaarts te maken. Deze functies kun je verwachten.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iOS 13 verwachtingen: alle geruchten op een rij
Door de grote hoeveelheid bugs en slordigheden van iOS 11, moest Apple met iOS 12 een stapje terug doen. Hierdoor zou het bedrijf volgens geruchten grotere verbeteringen hebben doorgeschoven naar 2019. Dat maakte van iOS 12 een erg stabiele update, die vooral verbeteringen doorvoerde om het besturingssysteem van de iPhone en iPad soepeler te laten lopen.
Met iOS 13 is het dit jaar weer tijd om naar de toekomst te kijken. Vanavond om 19:00 uur onthult Apple de update officieel op WWDC, maar dankzij geruchten weten we al heel veel over de update te vertellen. Dit zijn de belangrijkste iOS 13 verwachtingen op een rijtje.
1. Eindelijk een donkere modus
We schrijven er al jaren over, maar dit is het jaar dat ‘ie komt, als we de geruchten mogen geloven tenminste. De donkere modus voor iOS is iets waar gebruikers al jaren om vragen en de enorme stapel aan geruchten erover zijn het er allemaal over eens dat deze functie een van de grote verbeteringen van iOS 13 zal vormen. Nu de Mac met macOS Mojave wel een donkere modus kreeg die het overwegend witte besturingssysteem in een donker jasje steekt, is iOS de volgende kandidaat.
Een donkere modus zou alle standaard menu’s en het design van apps veranderen door witte kleuren zwart te maken. Daardoor zijn ze fijner om naar te kijken en komen ze bovendien extra mooi tot zijn recht op de iPhone X en XS, die diepe zwarttinten tonen dankzij het oled-scherm. Deze optie zou in het Bedieningspaneel verwerkt worden, zodat je hem gemakkelijk aan- en uit kunt zetten.
De afgelopen jaren hebben talloze populaire iOS-apps een donkere modus toegevoegd, dus in een ideale situatie kun je met iOS 13 een knop omzetten om iOS en alle ondersteunende apps in Ă©Ă©n keer van design te veranderen.
2. Speciale iPad-verbeteringen
Met de iPad Pro 2018 werd het pijnlijk duidelijk hoe iOS de krachtige hardware van deze tablet in de weg zit. Daarom is het hard nodig dat iOS op de iPad zich verder gaat onderscheiden van iOS op de iPhone. Die stap heeft Apple al gezet door multitasking toe te voegen, maar dat is niet genoeg.
Zo zou de iPad een stuk nuttiger worden als je tabbladen in apps kunt maken, zodat je sneller tussen vensters van dezelfde app kunt schakelen. Apple zou om die reden zwevende vensters toevoegen, zodat je veel vrijer bent om apps een plekje te geven op het scherm. Net zoals je dat nu al doet op een Mac. Ook wordt multitasking uitgebreid met een optie om apps op elkaar te stapelen, zodat je er daarna gemakkelijk doorheen kunt bladeren.
Daarnaast zou het een welkome toevoeging zijn om meerdere accounts te ondersteunen, zodat je de iPad bijvoorbeeld met je partner kunt delen. Ook zette Apple een goede stap door een usb-c-aansluiting aan de iPad toe te voegen, maar zijn de opties nog erg beperkt. Door meer apparaten te ondersteunen die je op deze manier kunt aansluiten heb je steeds minder vaak een Mac nodig.
Lees ook: 7 aanwijzingen dat iOS 13 de update wordt die de iPad nodig heeft
3. Muis en toetsenbord op de iPad
Om al deze iPad-veranderingen makkelijker te laten bedienen, zou Apple een grote stap zetten door muis-ondersteuning aan iOS toe te voegen. Daardoor kun je een draadloze muis met je iPad koppelen en op die manier de tablet gebruiken. Hierdoor komen de iPad en Mac nog dichter bij elkaar, wat het extra interessant maakt om te zien hoe app-ontwikkelaars met deze nieuwe mogelijkheden omgaan.
4. iPad als extern Mac-scherm
Apple heeft goed gekeken naar Luna Display en Duet Display, een app waarmee je jouw iPad-scherm als extern scherm van je Mac kunt gebruiken. Dit zou Apple een vast onderdeel van iOS willen maken, zodat je met enkel een kabeltje het display van je iPad kunt gebruiken om een extra display aan je Mac toe te voegen. Handig als je enkel een MacBook tot je beschikking hebt en net die extra schermruimte nodig hebt.
5. Een verbeterde Bestanden-app
Met de Bestanden-app heeft Apple eindelijk een alternatief voor de Finder van de Mac op iOS bedacht, maar de app is nog niet uitgebreid genoeg. Het zou (vooral op de iPad) erg handig zijn als deze app de centrale plek wordt voor alles wat je met de bestanden op het apparaat wil doen. Denk hierbij aan een integratie van de Foto’s-app, zodat je direct vanuit Bestanden een foto in een presentatie kunt plakken.
Dat zou de iPad een waardig alternatief voor Finder geven op de Mac, wat een hoop gedoe en gewissel tussen verschillende apps scheelt. Ook weten gebruikers op die manier altijd waar ze moeten zoeken, als ze een bestand willen bekijken of delen met iemand anders.
6. Meer op privacy-gerichte aanpassingen
Apple onderscheidt zich als bedrijf zich ieder jaar meer van de rest als het om privacy gaat. Daardoor staat iOS bekend als een gesloten maar aantoonbaar veiliger alternatief voor Android. We rekenen erop dat iOS 13 weer een stap verder zet om de gegevens van gebruikers beter te beveiligen.
Denk hierbij aan aanpassingen voor Safari waardoor je internetgedrag nog moeilijker te volgen is, of strengere richtlijnen voor apps die je locatie willen inzien. Ook hopen we nog steeds dat Apple de iCloud-sleutelhanger een keer uitbouwt tot een volwaardige wachtwoordmanager, in de stijl van LastPass en 1Password. Vooral omdat iOS 12 integratie voor deze apps al heeft toegevoegd.
7. Wederom focus op gezondheid met slaapmodus
Net zoals privacy is gezondheid het andere kenmerk van Apple anno 2019. Ieder jaar worden er startups op het gebied van gezondheid opgekocht en ingelijfd door het bedrijf, dus het zou ons niet verbazen als de Gezondheid-app weer uitgebreider wordt. Dat begint al met een nieuw tabblad over de gezondheid van je oren, waarin je kunt zine hoe hard je headset staat als je muziek luistert, maar ook hoe hard het geluid in je omgeving is.
Volgens een gerucht zou Apple werken aan een speciale Slaapmodus. Dit moet een uitgebreide versie van de Bedtijd-modus worden die in de Klok-app verwerkt zit. Met deze functie kun je jouw slaapritme nauwkeurig in de gaten houden en kunnen toekomstige Apple-accessoires die deze data meten ook gekoppeld worden. Met een knop in het Bedieningspaneel activeer je de nieuwe modus waarna Niet Storen aangaat, het vergrendelscherm donker wordt gemaakt en alle meldingen tegengehouden worden.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
8. Verbeteringen voor Safari, Mail en Herinneringen
De apps van Safari, Mail en Herinneringen gaan er mogelijk ook op vooruit met de grote update van dit jaar. Apples eigen browser Safari gaat erop vooruit, wederom vooral op de iPad. Websites zullen voortaan vaker een desktop-versie tonen op de tablet, zodat je op de iPad minder vaak tegen websites aanloopt die voor een iPhone-scherm geoptimaliseerd zijn. Bij YouTube gaat dit bijvoorbeeld goed van pas komen.
Ook de Mail-app van Apple gaat erop vooruit, door voortaan te kijken naar de inhoud van je berichten, en ze in te delen in categorieën. Dit kennen we al van meerdere slimme mail-apps als het geannuleerde Inbox by Gmail en Spark, waardoor al je reclameberichten bijvoorbeeld bij elkaar worden gezet. Dat moet de Mail-app een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken.
Tot slot krijgt de Herinneringen-app van Apple een opknapbeurt, met nieuwe functies en voor het eerst dat de app ook naar de Mac komt. Wel zo handig om al je taken op verschillende apparaten bij de hand te houden.
9. Nieuwe volume-weergave
Veel apps hebben er al iets op gevonden, maar vanaf dit jaar wordt ook de algemene volumemelding aangepast op de iPhone en iPad. Geen groot vierkant blok meer dat in de weg zit van de app die je gebruikt, maar een subtielere weergave om te zien als je jouw volume aanpast. Een kleine verbetering die echter meer dan welkom is.
10. Sneller ongedaan maken en dingen selecteren
Met de Mac iets ongedaan maken wat je per ongeluk fout hebt gedaan, is zo simpel als op CMD + Z drukken. Ook de iPad krijgt vanaf iOS 13 een soortgelijke functie. Tik een keer op het toetsenbord met drie vingers tegelijk en je laatste actie wordt ongedaan gemaakt. Handig als je tekst aan het verwerken bent of snel een foutje wil weghalen.
Het selecteren van meerdere dingen op je scherm kan al jaren, maar iOS 13 moet het een stuk makkelijker maken. Voortaan trek je simpelweg met twee vingers over een lijst met objecten om ze meteen allemaal te selecteren. Net zoals je dit nu doet in de Finder-app op de Mac met het trackpad van je Mac.
11. Siri-verbeteringen
De Google Assistent is bezig aan zijn opmars en Apple kan niet stil blijven zitten met Siri. Er zijn grote verbeteringen nodig om de spraakassistent van Apple op zijn minst net zo goed te maken als die van Google. Daar is een nieuw ontwerp voor nodig die niet heel je iPhone-scherm meer vult, meer opties om apps aan te sturen en meer manieren waarop de assistent jou helpt om alles uit je iPhone te halen.
De afgelopen twee jaar heeft Apple meerdere grote namen op het gebied van machine learning aangenomen, dus is het hoog tijd om dit jaar de grote stappen te zetten die Siri weer tot een geduchte concurrent van de Google Assistent maakt.
12. Zoek mijn spullen
Zoek mijn Vrienden en Zoek mijn iPhone worden straks samengevoegd tot een app. Apple lijkt grote plannen te hebben om jouw te helpen met het vinden van je spullen. Zo zou het bedrijf aan een accessoire werken waarmee je de locatie van je spullen kunt achterhalen, net zoals andere Bluetooth-trackers.