iPad Pro buigtest: waarom YouTubers moeten stoppen met flauwe tests

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Opinie: De iPad Pro is niet slecht, maar de onzinnige YouTube-tests wel

23 november 2018, 15:03
3 min leestijd

YouTube staat er vol mee: video’s waarin dure smartphones en tablets worden bekrast, verwarmd en verbogen. Deze video’s zijn geinig, maar de conclusies van de ‘experts’ niet. Afgelopen weekend was de nieuwe iPad Pro de pineut. Dit is waarom ‘buigtesten’ niets toevoegen.

Lees verder na de advertentie.

Dit is waarom de iPad Pro buigtest onzin is

Het meest populaire nieuws van afgelopen weekend was zonder twijfel dat de iPad Pro makkelijk zou buigen. Dit kwam aan het licht door JerryRigEverything, die er direct het label ‘bendgate’ op plakte, refererend naar de kwetsbare behuizing van de iPhone 6S (Plus). Dit is naar mijn mening een nogal harde uitspraak voor een test die nergens op slaat.

JerryRigEverything is het YouTube-kanaal van Zack Nelson. Deze techliefhebber onderwerpt steevast de nieuwste smartphones en tablets aan een serie van experimenten, om te kijken hoe robuust ze zijn. De meest bekende proef is de buigtest: bij hoeveel kracht ‘vouwt’ een iPhone of iPad? Nelson is hierin lang niet de enige: YouTube staat vol met zulke video’s. De conclusies worden steevast overgenomen door websites, waarna de klachtenregen van consumenten begint.

Dit terwijl de tests onzinnig zijn. Want zeg nou eerlijk: wanneer was de laatste keer dat jij je iPad erbij pakte, druk uitoefende op beide uiteinden en verrassend opkeek toen hij brak? Ik snap dat Zack Nelson video’s maakt om mensen te vermaken, en omdat hij graag weergaven wil scoren om zo geld te kunnen verdienen, maar zijn conclusie klopt niet.

De test klopt niet

Hij zegt namelijk dat de iPad Pro 2018 een ‘zak aluminium is’ en dat ‘er geen onderdelen zijn die de boel bij elkaar houden’. Dit is onzin. De nieuwe iPad Pro is een fraai vormgegeven, slank apparaat met een groot scherm. Sterker nog: het is de dunste tablet die Apple ooit heeft gemaakt. Uiteraard lever je hierdoor iets in op robuustheid, maar hij is niet extreem kwetsbaar. De test is niet representatief.

Natuurlijk breekt de iPad Pro wanneer hij met veel kracht door een volwassen man wordt opgevouwen: het is geen baksteen. De test laat niet zien wat de gevaren zijn bij normaal dagelijks gebruik, maar toont een extreme situatie. Veel gebruikers en media leken dit niet door te hebben, en begonnen al te praten over een nieuwe bendgate.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=160&v=PLFPgVw2F4k

Ik was dan ook aangenaam verrast toen de video hierboven verscheen. Hierin levert collega-YouTuber Snazzy Labs op sarcastische wijze kritiek op de video van JerryRigEverything. Zinnen als ‘dit veel te dure stukje aluminium is niet opgewassen tegen de overweldigende kracht van mijn armen’ en ‘de slecht geplaatste oplaadpoort zorgt ervoor dat de tablet gigantisch kwetsbaar is’ passeren de revue.

‘Niemand gaat je iPad Pro verbuigen’

Alhoewel de video zelf komisch van aard is, is de beschrijving eronder serieus. ‘De video van Jerry domineert het nieuws, maar dit is geen herhaling van de iPhone 6S. Niemand gaat je iPad Pro verbuigen. Daarnaast horen apparaten zoals tablets een beetje flexibel te zijn. Het zou pas echt een probleem zijn als de behuizing helemaal niet zou meegeven, en onder de minste druk al direct zou breken.’ Wijze woorden, al zeg ik zelf.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Uiteraard snap ik dat YouTubers video’s maken om mensen te vermaken, en blijkbaar kijken we graag naar elektronica dat vernietigd wordt. Wie op het videoplatform rondneust, kan kijken naar iPhones die in de blender worden gestopt, van 300 meter hoogte op de grond kletteren of uren badderen in cola.

Dit is prima, zolang de videomaker in kwestie maar niet probeert te doen alsof er iets mis is met het product. Diegene moet al helemaal niet proberen een mediarel te ontketenen, zoals Nelson doet door de term bendgate te gebruiken. Het gaat hier namelijk niet om een wetenschappelijk onderzoek met gedegen peer-reviewed bronnen, maar een geinige test waarin dure producten kapot worden gemaakt door mensen die het kunnen betalen. Niets meer, niets minder.

Lees ook het laatste Apple-nieuws

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel
Apple iPad Pro 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version