Met de nieuwe iPad richt Apple zich op het onderwijs. Maar daar is Google met Chrome OS al langere tijd heer en meester. Heeft Apple nog een kans? Het is iPad versus Chromebook in het klaslokaal.
Lees verder na de advertentie.
iPad versus Chromebook in het klaslokaal
Apple lanceerde onlangs de nieuwe iPad 2018. Deze ‘budget-tablet’ heeft maar 2GB werkgeheugen en het scherm is minder fijn dan dat van de iPad Air 2. De tablet is namelijk gericht op scholieren. Voor scholen moet het aantrekkelijk zijn om klaslokalen met de relatief goedkope iPad te vullen. Er is alleen een groot probleem: Google bedient al een hoop lokalen via Chromebooks. Kan Apple daar nog wat aan doen?
Wat is een Chromebook?
Een Chromebook is een laptop waar Chrome OS op draait. Dat is een besturingssysteem gebouwd rond webbrowser Google Chrome, waar je verder geen andere programma’s op kunt installeren. Dat betekent dat de hardware bescheiden blijft zonder in te leveren op de snelheid. De meeste Chromebooks doen het met 4GB werkgeheugen en 16GB opslagruimte.
Dat je enkel webbrowser Chrome gebruikt, betekent niet dat je alleen kunt surfen. Chrome heeft bijvoorbeeld extensies, die als een soort programma’s draaien. Bovendien hebben moderne Chromebooks toegang tot de Play Store voor het downloaden van Android-apps.
Lees ook: Wat is een Chromebook? 6 vragen beantwoord
In de cloud
Een voordeel van Chromebooks voor scholen is dat alles via de cloud werkt. Het maakt niet uit op welke Chromebook een scholier inlogt, want die scholier kan gewoon verder waar hij of zij was gebleven. Alle instellingen, bladwijzers enzovoort zijn beschikbaar. Met een beheerlicentie kunnen scholen tevens direct duizenden Chromebooks tegelijk configureren en beheren.
Apple gaat de strijd aan met een focus op software. Zo krijgen onderwijzers dit najaar toegang tot ‘Iedereen is creatief’. Dit zijn tools om onderwerpen via video, fotografie en muziek tot leven te brengen. Ook heeft Apple de Schoolwork-app gelanceerd. Deze app moet de manier zijn voor docenten om lesmateriaal te delen en voor leerlingen om huiswerk in te leveren. De app werkt volledig in de cloud, waarmee Apple dus inspeelt op een groot voordeel van Chromebooks.
Touchscreen of toetsenbord
Hoewel aanraking steeds belangrijker wordt voor Chrome OS, hebben de meeste goedkopere Chromebooks nog geen touchscreen. Daardoor wordt het gebruiksgemak van Android-apps enorm beperkt. Combineer de touchscreen van de nieuwe iPad met de enorme hoeveelheid apps in de App Store, en de mogelijkheden zijn eindeloos.
De Apple Pencil biedt daarnaast ook unieke mogelijkheden voor interactie. Er bestaan ook Chromebooks met een soort pencil, maar dat gaat om modellen die veel te duur zijn voor het onderwijs. Het pennetje biedt mogelijkheden voor scholieren om creatief bezig te zijn, maar ook om de iPad op een meer natuurlijke manier te besturen.
Een nadeel is wel dat de apps van Apple enkel op Apple-producten werken, terwijl Googles werkomgeving bereikbaar is op alle systemen waar scholieren mee in aanraking komen. Bijvoorbeeld een computer thuis of een Android-smartphone.
iPad is nog te duur
Het grootste verschil tussen de apparaten is de prijs. De 2018 iPad is vergeleken met andere iPads goedkoop, maar 359 euro is een stuk meer dan de gemiddelde Chromebook. Voor tussen de 200 en 300 euro is een uitstekende Chromebook te koop en voor 150 euro een goedkoop model.
Scholen betalen wel iets minder voor een iPad als consumenten, maar daarnaast moet de Apple Pencil nog los worden aangeschaft, en een extra toetsenbord is voor scholieren ook geen overbodige luxe. Door de prijs van dit totaalpakket is de tablet voor individuele scholieren wellicht een mogelijkheid, maar zullen scholen eerder voor de goedkopere optie kiezen.
Heeft Apple nog een kans?
Volgens recente cijfers waren Chromebooks in 2017 goed voor 58,3 procent van alle mobiele pc’s die naar scholen in de Verenigde Staten zijn verzonden. Het is lastig om te zien hoe Apple hier tegenop kan.
Chromebooks zijn wel voornamelijk in de Verenigde Staten populair. Van alle Chromebooks die wereldwijd in 2017 naar scholen zijn verzonden, ging er 87 procent naar de Verenigde Staten. De beste kansen voor Apple lijken dus buiten dat land te liggen. Toch laten de meest recente cijfers zien dat het gebruik van Chromebooks ook stijgt in Noord-Europa, Australië en Canada.
Apple moet dus snel zijn om op dit gebied nog iets te kunnen betekenen. Door de nadruk te leggen op software en de creatieve opties van de Apple Pencil zien scholen wellicht toch de meerwaarde om de hogere prijs te rechtvaardigen.
Eerste indruk van de nieuwe iPad
Dat de nieuwe iPad het moeilijk gaat krijgen in de klaslokalen, betekent natuurlijk niet dat de tablet gemaakt is om te mislukken. Buiten scholen om is het apparaat ook een interessante koop. We zijn alvast aan de slag gegaan met het apparaat. Lees onze eerste indruk van de iPad 2018 om er achter te komen of de tablet wellicht ook iets voor jou is.
Lees het laatste nieuws over Apple