Waarom je in de toekomst je iPhone als paspoort gebruikt

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Waarom je in de toekomst je iPhone als paspoort gebruikt

10 augustus 2018, 19:31
3 min leestijd
Waarom je in de toekomst je iPhone als paspoort gebruikt

Apple werkt aan een manier om je iPhone als paspoort te kunnen gebruiken. Dat blijkt uit een patentaanvraag van het bedrijf uit Cupertino.

Lees verder na de advertentie.

Zo wil Apple je iPhone als paspoort laten fungeren

De patentaanvraag beschrijft hoe een iPhone een alternatief kan zijn voor paspoorten bij grenscontroles. Versleutelde data zou dan via radiofrequentie-technologie vanaf bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs naar de smartphone gestuurd worden. Met deze data ingescand en versleuteld op het toestel, hoef je het fysieke identificatiebewijs niet meer bij je te hebben.

Om fraude te voorkomen, wordt bij het checken van het identificatiebewijs ook gevraagd om een vingerafdruk of gezichtsscan, door middel van Touch ID of Face ID.

iPhone als paspoort

Als Apple deze technologie daadwerkelijk door zou kunnen voeren, betekent dit dat iPhones nog meer gaan dienen als een persoonlijke assistent, in plaats van puur als smartphone. Jarenlang hoeven we al geen extra apparaat meer bij ons te hebben om muziek te luisteren of foto’s te kunnen maken. Dankzij de Wallet-app zijn fysieke tickets en klantenkaarten ook verleden tijd.

Het is nog wachten op de komst van Apple Pay naar Nederland, waardoor ook een portemonnee overbodig wordt. Komt daar de toekenning van een iPhone als officiële identificatie nog bovenop, dan is de cirkel zo goed als rond. In de toekomst zou je dan met niet meer dan je iPhone de deur uit kunnen gaan en toch alles wat je nodig hebt, bij je hebben. De technologie zou niet alleen voor je rijbewijs en paspoort werken, maar bijvoorbeeld ook voor toegangspasjes van je bedrijf of sportschool.

Innovatie al langer op gang

De Nederlandse overheid is al jarenlang bezig om paspoortcontroles op met name vliegvelden te innoveren. Zo is in 2012 de geautomatiseerde paspoortcontrole geĂŻntroduceerd op Schiphol. Passagiers scannen dan zelf hun paspoort ter controle. Om dit mogelijk te maken, zijn Europese paspoorten uitgerust met een RFID-chip.

RFID staat voor radio-frequency identification. Diezelfde technologie wil Apple gebruiken om de persoonsgegevens veilig vanaf een paspoort of rijbewijs op een iPhone op te kunnen slaan. NFC-technologie moet ervoor zorgen dat de gegevens vervolgens veilig verstuurd worden. De NFC-chip wordt zo ook gebruikt voor Apple Pay.

iPhone paspoort

In 2017 hebben luchthaven Schiphol en KLM een proef gedaan met biometrisch boarden. Dit houdt in dat passagiers bij het boarden hun instapkaart niet meer aan een medewerker hoeven te tonen, maar er een biometrische scan wordt gemaakt van reizigers.

Hiervoor gaat een passagier na het inscannen van hun paspoort en instapkaart door een speciaal poortje dat is uitgerust met technologie voor gezichtsherkenning. Er wordt aan gewerkt om deze technologie veilig genoeg te maken, om dit in de toekomst ook bij paspoortcontroles in te zetten.

Het vooraf inscannen, zou in de toekomst dan betekenen dat je je paspoort op je iPhone ‘inscant’ via de chips. Vervolgens zou je je iPhone bij het poortje houden, om vrijwel meteen door te kunnen lopen.

iPhone is er klaar voor

Het gaat momenteel slechts om een patentaanvraag, maar toch is het de vraag hoe snel Apple zulke technologie zou kunnen introduceren. Alles wat er nodig is om het te laten werken, zit namelijk al verwerkt in recente iPhones. Deze zijn al uitgerust met een NFC-chip, Touch ID of Face ID en versleutelde opslag om de gezichts- of vingerafdruk in te bewaren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Patent
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu