Deze iPhone-apps zijn het schadelijkst voor je privacy

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Deze iPhone-apps zijn het schadelijkst voor je privacy

17 maart 2021, 8:52
3 min leestijd
Deze iPhone-apps zijn het schadelijkst voor je privacy

Het is geen geheim dat apps gebruikersgegevens verzamelen. Maar om hoeveel data gaat het? Uit een privacystudie van pCloud blijkt dat Facebook en Instagram de meest datahongerige iPhone-apps zijn en veel invloed op je privacy hebben.

Lees verder na de advertentie.

Onderzoek naar iPhone-apps en privacy

Instagram verzamelt 79 procent van je gebruikersgegevens. Hieronder vallen zaken als koopgedrag, locatie, contactinformatie, zoekgeschiedenis en meer. Facebook volgt met 59 procent – maar dat getal heeft alleen betrekking tot de Facebook-app. Instagram is namelijk van Facebook, dus uiteindelijk belandt je data op dezelfde plaats.

Dit is de volledige privacystudie van pCloud:

Apps die je data verzamelen

Waar worden al die gegevens voor gebruikt?

Iedere keer dat je op YouTube zoekt naar een video, wordt 43 procent van jouw data gedeeld met externe partijen. Op basis van deze gegevens bouwen bedrijven persoonlijke profielen op, die helpen met het verspreiden van gerichte reclame onder het juiste publiek. Daarom zie je – als je bijvoorbeeld onlangs naar matrassen hebt gezocht – ineens allerlei reclames van matrassen voorbij komen.

Op Instagram en Facebook werkt dit dus nog een stuk agressiever. Daarom staan er zoveel persoonlijke reclames in je tijdlijn. Instagram zet daarnaast nog eens hard in op Instagram Shopping, dat volledig op basis van jouw data is ingericht.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er ook apps die juist relatief weinig persoonsgegevens verzamelen. Hieronder vallen onder meer WhatsApp-concurrent Signal, het nieuwe ‘sociale audionetwerk’ Clubhouse, Netflix, muziekherkenner Shazam, videobeldienst Skype en berichtendienst Telegram.

En Google dan?

Google werd niet meegenomen in het onderzoek van pCloud. Dat komt omdat het bedrijf nog niet had doorgegeven welke gebruikersgegevens worden verzameld, wat Apple sinds kort verplicht voor apps die in de App Store staan.

DuckDuckGo, een concurrerende zoekmachine, speelt hier op in door in een tweet te delen hoeveel gegevens Google verzamelt. Ook wordt Google verweten expres laks te zijn met het tijdig delen van deze informatie, om zo negatieve publiciteit te voorkomen.

Zie je niks? Tik hier om de tweet van DuckDuckGo te zien

Apple en gebruikersgegevens verzamelen

Apple hoopt meer transparantie te bieden met een aankomende update van haar iPhone-besturingssysteem, iOS 14.5. Apple gaat apps verplichten om toestemming te vragen voor het verzamelen van data, voordat de app wordt geïnstalleerd.

Veel mensen kijken niet naar de privacyvoorwaarden van apps, die in kleine lettertjes in de App Store te vinden zijn. Vanaf iOS 14.5 moeten deze apps daarom expliciet om jouw goedkeuring vragen. Vermoedelijk komt de iPhone-update later deze maand uit.

Ook interessant: iOS 14.5: de 9 belangrijkste nieuwe functies op een rij

Weet wat je deelt

Je kan de privacyvoorwaarden van de meeste apps helaas niet zelf aanpassen. Als je Instagram blijft gebruiken, dan ga je indirect akkoord met het delen van jouw gebruikersgegevens. In de toekomst worden data naar verwachting alleen nog maar waardevoller en belangrijker.

Wil je hier niet aan meewerken? Lees dan zorgvuldig de privacyvoorwaarden van een app door voordat je hem installeert.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste privacyontwikkelingen? Dat kan via de website, onze gratis iPhoned-app of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Bron: pCloud
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu