Zo ontstond iPhone autocorrect: 'zelfs tien jaar later is het niet perfect'

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo ontstond autocorrect op de iPhone: ‘zelfs tien jaar later is het niet perfect’

6 september 2018, 11:11
2 min leestijd
Zo ontstond autocorrect op de iPhone: ‘zelfs tien jaar later is het niet perfect’

De bedenker van het handige (en soms irritante) iPhone-autocorrect blikt terug: zo was het om als vijftienjarige één van de belangrijkste iPhone-functies te bedenken.

Lees verder na de advertentie.

Bedenker iPhone-autocorrect blikt terug

Ken Kocienda was nog maar vijftien jaar toen hij aan de eerste versie van autocorrect werkte voor de eerste iPhone. Op Wired schrijft hij dat hij destijds niet eens wist dat hij iets voor de iPhone aan het maken was. Omdat Apple alles op alles zette om de smartphone geheim te houden, wisten zelfs veel werknemers niet van het bestaan af.

Dat maakte het voor Kocienda erg lastig om zijn werk te doen. Hij wist immers niet eens of het wel mogelijk was om goed te typen op enkel een touchscreen, aangezien in die tijd bijna alle smartphones nog een fysiek toetsenbordje hadden.

iPhone autocorrect

Omdat de iPhone voor een volledig digitaal toetsenbord koos, speelde software een cruciale rol bij de werking ervan. Zo moesten er dingen bedacht worden die nu heel logisch zijn: zoals het automatisch verdwijnen van het toetsenbord als je deze niet nodig hebt, zodat er schermruimte vrijgemaakt wordt voor andere dingen.

Autocorrect is een ander onderdeel dat inmiddels niet meer weg te denken is uit een toetsenbord. De versie die Kocienda destijds bedacht, is tien jaar later weinig veranderd. Nog steeds kijkt een algoritme naar wat je typt, terwijl het rekening houdt met veelgemaakte spelfouten, welke relatie woorden met elkaar hebben en welke woorden vaak worden gebruikt. Op basis hiervan wordt er een keuze gemaakt om een woord wel of niet aan te passen.

Nog steeds niet perfect

Kocienda erkent dat dit nog steeds voor heel wat hilarische fouten zorgt. “Zelfs tien jaar later snapt software de nuance niet van menselijke communicatie”, legt hij uit. Echte verbetering zal pas komen als de software beter weet wat we bedoelen als we een bericht intypen, en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Totdat stemherkenning en kunstmatige intelligentie een nieuwe standaard hebben gezet, denkt hij dan ook dat het autocorrect toetsenbord de beste manier blijft om met elkaar te communiceren.

Zijn bevindingen kun je allemaal teruglezen in een nieuw boek dat Kocienda geschreven heeft. Het boek ‘Creative Selection: Inside Apple’s Design Process During the Golden Age of Steve Jobs’ is vanaf nu beschikbaar in diverse (online) boekhandels.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu