Apple weigert rechterlijke eis om iPhone encryptie te kraken

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Apple weigert eis van rechter om iPhone encryptie te omzeilen

17 februari 2016, 12:25
2 min leestijd
Apple weigert eis van rechter om iPhone encryptie te omzeilen

Apple-ceo Tim Cook heeft in een open brief aan klanten duidelijk gemaakt dat het bedrijf niet meewerkt aan de eis van de rechter om de iPhone encryptie van één van de San Bernardino terroristen te omzeilen.

Lees verder na de advertentie.

Tim Cook stuurt open brief

De iPhone 5C in kwestie was eigendom van Syed Farook, die afgelopen december met zijn vrouw een terroristische aanslag pleegde in San Bernardino. Farook en zijn vrouw werden kort na de aanslag gedood door de FBI, waardoor die het toestel nu eigenhandig moet zien te kraken. De FBI wil dat Apple meewerkt aan het onderzoek door een achterdeurtje te ontwikkelen voor het omzeilen van de iPhone encryptie. Een rechter uit Californië heeft inmiddels gehoor gegeven aan dit verzoek, maar daar legt Apple zich niet bij neer; het bedrijf gaat in hoger beroep.

In Cooks brief valt te lezen dat Apple er al alles aan heeft gedaan om binnen de wet de FBI zoveel mogelijk te helpen, maar dat een omzeiling van de iPhone encryptie niet tot die mogelijkheden behoort. Als tien keer achter elkaar een verkeerd wachtwoord wordt ingevoerd, wist het toestel alle informatie automatisch, mits er uiteraard een wachtwoord is ingesteld.

De FBI wil dat Apple het mogelijk maakt om oneindig vaak wachtwoorden in te voeren op razendsnelle manier. “De overheid vraagt ons telefoons van onze klanten te hacken en decennia van vooruitgang op het gebied van beveiliging ongedaan te maken”, aldus Cook. Het kraken van de iPhone 5C schept volgens hem een gevaarlijk precedent.

Ook uit Cook kritiek op de rechter die zich voor zijn bevel baseert op een wet uit de achttiende eeuw. Door middel van een ‘dagvaarding’ kan een bedrijf of persoon verplicht worden om een bepaalde dienst of prestatie te verrichten. Als de overheid met succes deze wet uitvoert, heeft het in feite de macht om elk toestel te bespioneren en naar wens data te onderscheppen. Denk aan mails, financiële data en het meeluisteren met de microfoon van de iPhone.

Het belang van iPhone encryptie

De zaak geeft maar weer eens de spanning aan tussen beveiliging van persoonsgegevens en het assisteren van de overheid bij strafrechtelijke zaken. In zijn brief hamert Cook erop dat hij ervan overtuigd is dat beveiliging zoals encryptie moet blijven bestaan, omdat het niemand iets aangaat wat een persoon op zijn of haar toestel uitvoert.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu