Een iPhone zelf repareren: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zelf je iPhone repareren: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

27 juli 2018, 20:01
7 min leestijd
Exclusief
Zelf je iPhone repareren: de 5 belangrijkste vragen beantwoord

Als je iPhone stukgaat kun je twee dingen doen: hem laten repareren of zelf aan de slag gaan. Een iPhone zelf repareren is een optie waar steeds meer mensen voor kiezen, maar waar begin je? iPhoned nam de proef op de som en ging langs bij reparatiebedrijf FixjeiPhone om te zien wat de risico’s zijn. Want hoe lastig is het om eigenhandig een iPhone weer aan de praat te krijgen?

Lees verder na de advertentie.

Een iPhone zelf repareren: iPhoned probeert het uit

Het zelf oplappen van je iPhone is niet alleen weggelegd voor geoefende reparateurs. “Van studenten tot zakenlui, we zien een heel breed publiek dat steeds vaker zelf repareert. Het is een stuk goedkoper dan het laten repareren en je hebt het zelf in de hand”, zo legt Sander Slaghekke, mede-oprichter van FixjeiPhone uit. “Je weet wat er met je telefoon gebeurt en er is niemand die bijvoorbeeld door je fotogalerij kan spieken.”

FixjeiPhone is de grootste iPhone-reparatie-website van de Benelux. Voor problemen met iPhones heeft de website per model verschillende reparatiehandleidingen en -videos. Daarnaast koop je in de webshop de onderdelen die nodig zijn om je iPhone weer tot leven te wekken.

iPhone zelf repareren

1. Deze reparaties worden het vaakst uitgevoerd

Het scherm, de batterij en de Dock Connector (de Lightningpoort inclusief microfoon) zijn veruit de meest uitgevoerde reparaties. Een barst in je scherm kan je immers zomaar overkomen en een batterij verliest na verloop van tijd zijn capaciteit. Een kapotte Dock Connector kan volgens Slaghekke echter in veel gevallen wel voorkomen worden.

“De goedkope oplaadkabels en adapters die mensen massaal gebruiken zijn hier de boosdoeners. Door het niet gebruiken van de originele adapter en kabel van Apple, gaat de connector sneller kapot.” Bovendien zijn neppe opladers brandgevaarlijk. “Het gebeurt meer dan eens dat een kabeltje of adapter voor een explosie zorgt of ineens vlam vat, terwijl de iPhone eraan verbonden is.”

Veruit de lastigste reparatie die mensen zelf uit kunnen voeren is het vervangen van de achterkant van de iPhone, bij alle modellen vanaf de iPhone 5. Wil je dit goed doen, dan moet alles losgehaald worden en opnieuw op de achterkant geplaatst worden. Een hoop werk dus. Ook zijn niet alle reparaties geschikt om zelf uit te voeren, zoals moederbordreparaties. Doe je bij deze projecten iets fout, dan kunnen de kosten enorm oplopen.

2. iPhoned repareert zelf een scherm

Om de proef op de som te nemen vervang ik zelf een scherm van een iPhone 6. Voor m’n neus heb ik de kapotte iPhone, een nieuw voorgemonteerd scherm, een reparatiesetje en een magnetische schroefmat liggen. Ik maak het mezelf wat makkelijker met het voorgemonteerde scherm, waardoor ik onderdelen als de oorspeaker en voorcamera niet apart hoef over te zetten. Deze zitten al in het nieuwe scherm. Gewapend met een instructievideo ga ik aan de slag.

Op de schroefmat is het binnenwerk van de iPhone 6 te zien, zodat ik alle schroefjes op dezelfde plek kan bewaren als waar ze vandaan komen. Met wat logisch denkwerk leg je ieder schroefje op de juiste plek, om te voorkomen dat je na de reparatie een schroefje overhoudt.

Een fout zit in een klein hoekje en jezelf voorbereiden en focussen is essentieel. De kleine schroefjes eruit krijgen is zo gebeurd. Terugplaatsen is een ander verhaal: hoe kleiner de schroef, hoe erger mijn handen trillen als ik deze op de schroevendraaier wil krijgen. Priegelwerk dus.

Met een paar keer terugspoelen en pauzeren van de video krijg ik binnen 20 minuten het klusje geklaard. Tijd om te testen. De iPhone gaat aan, het touchscreen doet het en ook de camera’s en microfoon werken zoals het hoort. Gelukt!

Op deze manier zelf je iPhone-scherm vervangen is niet moeilijk. Al zit er wel een grote ‘maar’ aan vast: wees scherp en let goed op. Zonder handleiding ga je snel de fout in en zonder structuur loop je ongetwijfeld halverwege vast. Is het leuk? Ja, het geeft een gevoel van trots als je eigenhandig een iPhone weer tot leven wekt. Hou je een beetje van knutselen of sleutelen, dan is het al helemaal interessant.

Nu is het vervangen van een scherm een van de makkelijkste reparaties om uit te voeren. Maar als je eenmaal bezig bent geweest in het binnenwerk van de telefoon, kom je erachter dat het eigenlijk heel logisch is opgebouwd. Onderdelen zijn duidelijk te zien en met behulp van een (tear-down) video leer je snel de afzonderlijke onderdelen te herkennen.

iPhone zelf repareren

3. Zo ontdek je wat er kapot is

Je repareert een iPhone dus vrij gemakkelijk, maar hoe herken je wat er precies kapot is? En hoe weet je welke onderdelen en accessoires je moet bestellen om het te maken? Een kapot scherm of een telefoon die niet meer trilt zijn voorbeelden van defecten die je vanzelf merkt. Werkt de iPhone niet naar behoren, maar weet je niet precies waardoor dat komt, is het een ander verhaal. Zonder echte reparatiekennis is het helaas in zulke gevallen nog steeds moeilijk om zelf te ontdekken wat er vervangen moet worden.

Het kan helpen om handleidingen van repareersites te lezen of instructievideo’s en tear-downs te kijken. Vaak wordt daar ook in uitgelegd wat de oorzaak kan zijn van een bepaald defect. Om er zeker van te zijn, is het handig om het te dubbelchecken. “Bij FixjeiPhone staat de hele dag een chat open. Nu zijn mensen daar nog op aangewezen. We bouwen aan een vragenmodel wat mensen vanzelf leidt tot het juiste antwoord. Dan weten ze meteen wat ze moeten bestellen”, vertelt Slaghekke. Een andere optie zijn de vele Apple-fora waarin mensen elkaar helpen met het oplossen van problemen met hun Apple-apparatuur.

4. Wat er mis kan gaan

De schroevendraaier in eigen hand nemen, is geen garantie tot succes. “Natuurlijk kan het altijd misgaan, een reparatie is nooit zonder risico”, zegt reparatiespecialist Davey Groothedde. Hij repareert zelf zo’n 4000 toestellen per jaar. “Daarvan gaan er twee à drie kapot. Het kan altijd, maar het gebeurt bijna nooit, ook niet als mensen het zelf repareren.”

Om problemen tijdens een reparatie te voorkomen, is het belangrijk om rustig en gestructureerd te werken. Een foutje betekent niet meteen dat de hele reparatie opnieuw moet of mislukt. Ook als iets achteraf niet blijkt te werken, is het volgens Groothedde in veel gevallen een kwestie van een bepaalde connector opnieuw vastklikken of een draadje verleggen.

Gaat het toch helemaal mis of durf je het niet te herstellen? Dan is het beter om de iPhone alsnog op te sturen ter reparatie. Dit geldt ook als iets na vervanging nog steeds niet werkt. Een kapotte wifi-antenne kan tenslotte ook komen door een kapotte chip op het moederbord. Reparaties aan het moederbord kun je door de moeilijkheidsgraad en het hoge risico op fatale fouten beter niet zelf uitvoeren.

iPhone zelf repareren

5. Reparaties en garantie

Apple geeft Ă©Ă©n jaar garantie op iedere iPhone. Gaat je telefoon binnen dat jaar kapot en repareer jij of een externe partij de iPhone, dan vervalt je garantie. FixjeiPhone merkt dan ook dat toestellen waar onderdelen voor worden besteld, vaak al uit de garantie zijn.

Heb je een nieuwe iPhone, bedenk dan goed wat je doet als er iets misgaat. Wij raden aan om eerst contact op te nemen met Apple Support om te zien wat de opties zijn. Soms heeft Apple speciale reparatieprogramma’s die ook gelden voor toestellen buiten garantie. Is dit niet het geval, dan kun je er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan, al verbreek je hiermee wel de garantie van Apple. Dat kan van pas komen als je niet in de buurt woont van een Apple-store of gecertificeerde Apple-monteur. Stuur je je iPhone op naar Apple, dan kan het soms best een tijdje duren tot deze terug wordt gestuurd.

Bestel je onderdelen om zelf je iPhone te repareren, kijk dan goed waar je dat doet. Webshops als iFixit en FixjeiPhone geven garantie, maar check dit altijd vooraf. Deze twee reparatiediensten verkopen beide setjes met schroevendraaiers en andere hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan. Ga je liever zelf op zoek naar onderdelen rechtstreeks uit China, dan hoef je niet te rekenen op garantie. Bovendien is het in dat geval nog maar de vraag of de kwaliteit wel zo goed is als wordt beweerd, waardoor goedkoop al snel duurkoop wordt.

→ Een kapotte iPhone die je zelf wilt fixen? Gids: 8 onmisbare tips voor het zelf repareren van je iPhone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu