Achtergrond: met MyHeritage ontdek je je stamboom via een app

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Achtergrond: met MyHeritage ontdek je je stamboom via een app

4 april 2018, 19:21
7 min leestijd
Achtergrond: met MyHeritage ontdek je je stamboom via een app

Benieuwd waar je voorouders vandaan komen? Dan kun je zowel stamboomonderzoek doen als je dna laten controleren. Beide kan via het populaire MyHeritage. iPhoned ging met de dienst aan de slag.

Lees verder na de advertentie.

Dit kun je verwachten van MyHeritage

Stamboom- en dna-onderzoek zijn de manieren om meer over je achtergrond te weten te komen. Wie waren je voorouders en waar kwamen ze vandaan? De bekendste plek om dit te doen is MyHeritage. Via de app en website kun je niet alleen via allerlei archieven zoeken, maar ook je dna laten analyseren. Aan beide onderdelen zijn wel flink wat kosten verbonden. Daarom hebben we uitgezocht wat je ervan kunt verwachten, met een hoop gepriegel, wattenstaafjes in onze wangen en familie die we nog niet kenden.

Genealogie

Het hoofdonderdeel van de app en de website is het doen van stamboomonderzoek. Je eigen stamboom start je door informatie in te vullen die je al kent, zoals je ouders en overgrootouders. MyHeritage zoekt vervolgens connecties vanuit databases en de stambomen van anderen. Dat zie je doordat er een groen of bruin icoontje bij de naam van iemand in je stamboom komt te staan. Klik je hierop, dan kun je nieuwe informatie soms wel en soms niet zien. Dat ligt eraan of je betaalt voor de dienst of niet.

myheritage

Betaal je niet, dan kun je toch een heel eind komen. Zonder te betalen krijg je namelijk vaak wel basisinformatie zoals de namen van iemands ouders te zien. Vul je die vervolgens handmatig in, dan is dat soms al genoeg om weer meer connecties te krijgen. Ook kun je een heel eind komen door slim Google te gebruiken.

En als je betaalt?

Betaal je voor de dienst, dan wordt het niet alleen veel makkelijker om bronnen in te zien, maar ook om informatie direct in je stamboom op te slaan. Je hoeft dus niets meer handmatig in te vullen. Je geeft enkel aan dat je denkt dat de informatie klopt, en MyHeritage bouwt je stamboom uit. Dat heeft ook nadelen. Met een paar klikken plaatst de dienst via ‘Instant Discoveries’ namelijk zo weer tientallen nieuwe mensen in je stamboom, waardoor het overzicht al snel zoek raakt. Let dus goed op waar je toestemming voor geeft.

myheritage

Of je betaalt of niet: de informatie die je te zien krijgt via de groene ‘Smart Matches’, vanuit stambomen van andere gebruikers, is niet honderd procent te vertrouwen. Deze informatie is namelijk door andere MyHeritage-gebruikers ingevuld en daar kunnen dus foutjes zijn gemaakt. Het is dus altijd verstandig om informatie te controleren. De gegevens uit de bruine ‘Records Matches’, vanuit de databanken van MyHeritage, kun je eventueel daarvoor gebruiken. De bronnen staan daar namelijk altijd duidelijk vermeld.

Verschillende abonnementen

MyHeritage vraagt je op verschillende manieren om te betalen en de prijzen zijn niet niets. Daarom is het goed om in de gaten te houden hoe nuttig zo’n abonnement voor je is. Je kunt allereerst een abonnement nemen op je familiesite. Dat is de plek waar je stamboom staat. Op deze manier mag je stamboom uit meer mensen bestaan en kun je de ‘Smart Matches’ toevoegen. Een data-abonnement is vervolgens nodig om ‘Record Matches’ te zien. Ook kun je met zo’n abonnement vrij zoeken in de verschillende archieven.

Een Premium-abonnement voor de mogelijkheid om 2,500 mensen in je stamboom op te slaan kost 72,60 euro per jaar. Een Premium Plus-abonnement met een ongelimiteerd aantal mensen in je stamboom, Instant Discoveries en de mogelijkheid om in publieke stambomen te zoeken kost 129,95 euro per jaar. Een data-abonnement voor toegang tot de archieven kost 108,78 euro per jaar. Een combinatie van een Premium Plus- en data-abonnement kost 167,36 euro per jaar.

Het is goed mogelijk om eerst te kijken hoe ver je komt met je stamboom zonder te betalen. Loop je vast en wil je verder komen, dan kun je een abonnement overwegen. In onze ervaring is dat de moeite waard, omdat het zoeken en toevoegen dan een stuk makkelijker gaat.

Dit gebeurt er als je een dna-kit bestelt

Naast genealogie is dna-onderzoek een belangrijk onderdeel van de app. Je kunt niet om de reclames voor de dna-kit heen. Dit doosje voor het verzamelen van je wangslijm is praktisch altijd toevallig in de aanbieding. De kit vind je in het menu bij ‘DNA’. Daar worden ook de dna-resultaten geplaatst. Bestel je zo’n kit, op het moment van schrijven kost deze 79 euro, dan moet je wel weten dat er flink wat tijd overheen gaat tot je die resultaten krijgt.

Eerst wordt het pakketje vanuit de Verenigde Staten verstuurd. Daar gaat zo’n twee weken overheen. Krijg je het pakketje, dan wordt via duidelijke instructies uitgelegd hoe je de kit koppelt aan je MyHeritage-account en hoe je de wattenstaafjes gebruikt om slijm van je wangen op te vangen en in een buisje te stoppen. Twee buisjes met je dna stop je vervolgens stevig in een bijgevoegde, kleine envelop en stuur je juist gefrankeerd terug naar Texas.

myheritage

Daarna begint het lange wachten. Bij ons duurde het ongeveer vijf weken tot we ons resultaat kregen. Via de app kun je ondertussen zien wat er gebeurt. Dus of de kit is gearriveerd en wat er in het lab mee wordt gedaan. Dat is leuk om te zien, hoewel het wel enigszins verontrustend klinkt als de app vertelt dat er miljoenen kopieën van je dna wordt gemaakt voor een goed resultaat. Maar wees niet bang: je wordt, zover wij weten, niet gekloond.

En de resultaten dan?

Is het eenmaal zover, dan krijg je in de app twee resultaten te zien: je etniciteit en je ‘DNA Matches’. Qua etniciteit krijg je te zien van welke continenten, en zelfs welk deel van die continenten, je voorouders vandaan kwamen. Dat wordt zowel in percentages als op een kaartje gepresenteerd.

Wij hebben de test uiteraard zelf ook geprobeerd, maar heel spannend was het resultaat niet. Ik ben honderd procent Europees, met 71,3 procent Noord- en West-Europees dna en, toch wel een beetje verrassend, 15,7 procent Scandinavisch en 13 procent Engels dna. Dat het voor mij niet zo spannend is, betekent natuurlijk niet dat voor jou hetzelfde geldt. Zeker als je achtergrond niet helemaal bekend is, is zo’n dna-test een spannende manier om meer over je verleden te weten te komen.

myheritage

DNA Matches

Zelfs als je achtergrond niet zo boeiend is, kan het toch lonen om een dna-test te doen door de DNA Matches. Dat betekent dat MyHeritage je dna vergelijkt met mensen die de test ook hebben gedaan. Bij de resultaten word je vervolgens voorgeschoteld met een flinke lijst aan mensen waarmee je dna en dus een voorouder deelt.

Mijn beste match komt bijvoorbeeld 3,3 procent overeen met mijn eigen dna en blijkt een achternicht te zijn. Via de berichtenfunctie in de app is het mogelijk om contact te krijgen en op deze manier hoorde ik een nieuw verhaal over mijn grootouders. Toen mijn achternicht jong was brachten ze altijd cadeautjes voor haar mee. “Hele aardige mensen”, noemt zij ze. Zelf heb ik mijn grootouders nauwelijks gekend, dus op deze manier heb ik toch weer iets over hen geleerd.

Daarnaast staan er nog 1600 DNA Matches klaar, met wie ik in steeds mindere mate dna deel. Dit aanbod blijft natuurlijk groeien als meer mensen zo’n dna-test doen. Je kunt de functie ook uitzetten, zodat anderen je niet kunnen vinden.

De moeite waard?

Het is verrassend leuk om op deze manier bezig te zijn met je verleden. De app is wel een beetje priegelen, omdat MyHeritage niet het meest overzichtelijke systeem heeft. Het hele stamboomonderdeel voelt erg verouderd aan en voornamelijk in de app werkt het niet heel lekker.

In je webbrowser is het gelukkig makkelijker om de stamboom uit te bouwen, waarna je op je smartphone bijvoorbeeld de details van nieuwe matches prima kunt bekijken. Als je eenmaal je stamboom aan het uitbouwen bent is het moeilijk om te stoppen. Genealogie is niet iets voor een middagje, maar kan een hele nieuwe hobby zijn.

MyHeritage downloaden

De gratis MyHeritage-app vind je in de App Store via onderstaande link.

→ Download MyHeritage in de App Store (gratis)

MyHeritage - Stamboom & DNA

MyHeritage.com

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu