Apple Pay is sinds een week in Nederland te gebruiken. In 2020 komt Facebook met een cryptomunt en eigen wallet. Dit is waarom ik Apple Pay vertrouwen geef, maar Calibra niet.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Waarom ik Apple Pay vertrouwen geef, maar Calibra niet
Apple Pay is ongelooflijk handig. De betaaldienst is nog maar een week beschikbaar en ik wil nu al niet meer zonder. Misschien is het zelfs wel iets te makkelijk om betalingen te doen, waardoor spontane aankopen die ik eigenlijk niet nodig heb binnen enkele seconden al zijn gemaakt.
Het enige echte nadeel wat ik ben tegengekomen, is dat pinautomaten vaak zijn geplaatst om er makkelijk een pasje, maar niet een hele pols naast te houden. Maar als dat de enige irritatie is, gaat de introductie van Apple Pay in Nederland uitstekend. De momenten dat ik nu nog een pasje moet gebruiken, voelen direct heel ouderwets. Waarom loop ik in 2019 nog met plakjes plastic in een bundeltje rond?
→ Doe mee aan onze poll: heb jij al betaald met Apple Pay?
Scepsis
Dit gemak wordt door sommigen met enige scepsis bekeken. Niet dat ze niet geloven dat het werkt, maar omdat het te makkelijk is. Ik ken mensen die nog maar net gewend zijn aan contactloos betalen of het gebruik van een app voor de bankzaken. Vervolgens is betalen door even op een knop van je horloge te drukken of je iPhone te gebruiken, gevoelsmatig een stuk onveiliger.
Ik moedig iedereen aan om sceptisch te blijven over nieuwe makkelijke technologieën. Zeker als het om je bankzaken gaat. Vaak zit er een addertje onder gras en dat addertje heeft meestal te maken met je privacy.
Apple Pay is echter veilig. Het komt er op neer dat Apple op verschillende manieren ervoor zorgt dat de informatie die wordt verzonden alleen tussen jou, de winkel en bank blijft. Ook kan iemand anders niet zomaar met jouw apparaat betalingen uitvoeren. Apple Pay blijven we dus gewoon gebruiken. Ook al is het alleen maar voor de verbaasde gezichten van mensen die bij de kassa werken.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Facebook
Een heel ander verhaal is Libra, de nieuwe cryptovaluta die Facebook in 2020 introduceert. Met Apple Pay ben je afhankelijk van een bank. In Nederland kun je de betaaldienst zelfs voorlopig alleen gebruiken als je bij ING zit. Facebook wil Libra op de markt zetten als alternatief voor banken. Om Libra te gebruiken heb je Calibra nodig, een wallet van Facebook op je iPhone.
De munt zelf wordt beheerd door een onafhankelijke stichting: de Libra Association. Daar zit Facebook bij, maar ook verschillende financiële instituten, bedrijven en organisaties. Verschillende bedrijven (zoals Spotify en Uber) beheren het grootboek van de munt. Dit is dus een stuk meer gecentraliseerd dan andere cryptovaluta.
Het doel van de munt klinkt nobel: mensen onafhankelijk van banken maken, omdat die niet voor iedereen toegankelijk zijn. De andere zijde van deze digitale munt is waarschijnlijk dat Facebook ons meer afhankelijk van Facebook wil maken. Als we straks Facebook nodig hebben om te betalen, wordt het veel moeilijker om de dienst te verwijderen zoals zoveel gebruikers het afgelopen jaar hebben gedaan.
Privacy
Maar waar je bij Facebook juist wel voorzichtig mee moet zijn, zijn die addertjes onder het gras. Het bedrijf heeft keer op keer laten zien dat jouw privacy niet belangrijk is. Fouten volgen elkaar in een rap tempo op. Facebook stelt daarom duidelijk dat Calibra geen informatie van je account of je financiën deelt met Facebook zelf of andere partijen, zonder dat de gebruiker daar toestemming voor geeft.
Facebook stelt zelfs specifiek dat de data niet wordt gebruikt voor het aanbieden van advertenties in de Facebook-producten, zoals Instagram. Dat in tegenstelling met ING, die je data wel gaat gebruiken voor advertenties in de ING-app.
Maar Facebook heeft ook kleine lettertjes met een hoop ruimte voor interpretatie. Ik citeer: “De beperkte gevallen waarin deze gegevens kunnen worden gedeeld, weerspiegelen onze behoefte om mensen veilig te houden, te voldoen aan de wet en basisfunctionaliteit te bieden aan mensen die Calibra gebruiken.” Wat dat precies betekent weet niemand, maar zeker “basisfunctionaliteit” is op een hele hoop manieren te interpreteren.
Er is een kans dat Libra in combinatie met Calibra een uitstekende en veilige cryptomunt wordt, maar Facebook heeft de schijn enorm tegen. Ook al zit het aanvankelijk goed, weet je niet wat de toekomst brengt als je eenmaal afhankelijk bent van de munt. Apple heeft daarentegen keer op keer laten zien dat privacy echt belangrijk voor het bedrijf is, waardoor ik Apple Pay zonder aarzeling gebruik. Facebook heeft een extreem lange weg te gaan om datzelfde vertrouwen te krijgen.
Meer lezen over Apple Pay?
Heb jij al betaald via Apple Pay? Apple Pay activeren is heel makkelijk, mits je een rekening bij ING hebt. Het is vervolgens ook mogelijk om je Apple Pay betaalgeschiedenis te bekijken.
Meer over Apples betaaldienst
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!