Opinie: Apple vindt privacy van gebruikers belangrijk, alleen als het uitkomt

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Apple beschermt de gebruiker (als het mag van China en Rusland)

31 juli 2017, 12:50
3 min leestijd
Opinie: Apple beschermt de gebruiker (als het mag van China en Rusland)

Tijdens de rechtszaak van de FBI schreeuwde Apple van de daken dat de rechten van de gebruiker voorop staan, maar zodra Rusland en China aankloppen gehoorzaamt Apple braaf.

Lees verder na de advertentie.

Opinie Apple-privacy: meten met twee maten

De strijd die Apple in 2016 met de FBI voerde zal je niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Een open brief op de website van Apple, meerdere interviews en zelfs tijdens een keynote schonk Tim Cook in 2016 aandacht aan de zaak.

Helemaal terecht natuurlijk, en het feit dat Apple maandenlang haar hakken in het zand zette en tegenwicht gaf aan de FBI kunnen we alleen maar toejuichen. Door de iPhone te kraken met een achterdeurtje in iOS, zou er volgens Apple een ingang ontstaan die ook door kwaadwillenden gebruikt kan worden. Dit brengt de privacy van gebruikers ernstig in gevaar en dat wil Apple niet.

App Store China

In de strijd beriep Apple zich op verschillende grondrechten, waaronder het eerste amendement. “We zitten in deze bizarre positie waarin we het recht op vrijheid van de bevolking moeten beschermen tegen de overheid”, zei Tim Cook destijds in een interview met Time. “De overheid zou degene moeten zijn die burgerrechten verdedigt, maar nu zijn de rollen omgedraaid.”

LinkedIn en The New York Times

Een treffende quote die nog geen jaar later toch wat minder gemeend overkomt. In een week tijd verwijderde Apple namelijk de officiële iOS-app van de New York Times en de LinkedIn-app in Rusland. De Chinese en Russische overheid verzochten Apple om de twee apps te verwijderen, zonder duidelijk te maken waarom. Ook VPN-apps werden van de een op de andere dag verwijderd uit de Chinese App Store.

Apple gehoorzaamde, omdat het bedrijf zich volgens Cook ‘altijd aan lokale wetten houdt’. Ondertussen werkt hiermee het strenge censuurbeleid van China in de hand. VPN-apps blokkeren is een enorme klap voor de online vrijheid van een land, omdat dit de meest toegankelijke manier voor Chinese burgers was om ongecensureerd het internet te bezoeken.

Opinie Apple privacy

Het enige wat Apple liet weten aan The New York Times was dat de app in strijd zou zijn met ‘lokale regels’. Hetzelfde argument kregen makers van VPN-apps in China in hun mailbox. Deze vage omschrijving is zorgelijk. Het maakt het voor The New York Times en ontwikkelaars onmogelijk om de zaak aan te vechten of tegenargumenten te bieden. De timing is eveneens opvallend: de publicatie plaatste eind 2016 confronterende artikelen over de Chinese overheid.

Hetzelfde geldt voor de Russische LinkedIn-app. Rusland eist dat LinkedIn zijn gegevens over Russische burgers op Russische servers opslaat. Dat weigert het sociale netwerk, daarom moet de app verdwijnen. Gevreesd wordt dat Rusland deze wet invoerde om de bevolking makkelijk te controleren. Ook in dit geval zei Apple alleen dat de app in strijd was met lokale wetten. Dat was reden om hem te verwijderen.

De rol van Apple

De verwijderde apps waren beide uitgelezen momenten voor Apple om de rollen om te draaien en de gebruiker in bescherming te nemen. We willen de woorden van Tim Cook tijdens de FBI-zaak niet meteen als hypocriet bestempelen, maar het toont waar Apples prioriteiten liggen. China is één van de grootste opkomende markten voor het bedrijf en het is de plaats waar iPhones geproduceerd worden. Hoewel Apple de privacy van de gebruiker ongetwijfeld hoog heeft zitten, blijft het een bedrijf dat winst wilt maken.

Met het verwijderen van VPN-apps en de plannen om een datacentrum in China te bouwen zal dit de komende tijd niet veranderen. Een reactie op dit nieuws maakte het pijnlijk duidelijk: China is miljarden waard voor Apple, een iPhone van een terrorist niet. Een belangrijk feit om je te realiseren, want hoewel Apple meer doet dan andere bedrijven als het op privacy en de rechten van de gebruiker aankomt, maakt ook het bedrijf uit Cupertino heel wat dubieuze beslissingen op dit gebied.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu