Juni is Pride-maand, ter bevordering van de acceptatie van lgbtq+-ers. Bedrijven zoals Apple, Google en Facebook doen op de volgende manieren mee.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Pride-maand: Apple, Google, Facebook en anderen
Elk jaar is het in juni Pride-maand. In deze maand staat de lgbtq-gemeenschap centraal. Met parades en andere evenementen wordt er om acceptatie van onder andere homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgender mensen en mensen met een intersekse conditie gevraagd. Verschillende techbedrijven doen op hun eigen manier mee. Wij zetten ze op een rijtje.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Apple
Apple stelt deze Pride-maand een speciale wijzerplaat en een bandje voor je Apple Watch beschikbaar. De gratis wijzerplaat toont geanimeerde draden, die over het scherm lopen in de kleuren van de regenboogvlag. Om de wijzerplaat te vinden ga je naar de Watch-app op je iPhone en zoek je ‘Wijzerplaten’ op.
Het Pride Edition-bandje van Apple met nylon draden is te koop in de Apple Store. Het bandje kost 59 euro en is tijdelijk verkrijgbaar. Een deel van de opbrengst gaat naar verschillende organisaties die de belangen van de lgbtq-gemeenschap behartigen. Apple maakt niet duidelijk hoe groot dit deel is.
Facebook
Vorig jaar introduceerde Facebook de Pride-reactie, om te gebruiken als alternatief voor het duimpje omhoog, hartje, boze gezichtje enzovoort. Deze is er dit jaar niet meer. Dit jaar kun je een frame om je Facebook-profielfoto plaatsen. Daarvoor ga je naar deze link en zoek je naar “fbpride”.
Plaats je een bericht of een verhaal, dan krijg je ook meer opties om deze op te leuken met achtergronden, maskers en andere regenboogeffecten. Ook Facebook Messenger doet mee, met augmentedrealityfilters en stickers met een Pride-thema.
Instagram
Instagram moedigt zijn gebruikers aan om via verhalen te delen over welke rolmodellen je inspireren. Daarvoor vind je tijdens het plaatsen van een verhaal bij ‘letters’ een nieuwe regenboogachtergrond in de sectie ‘modern’. Ook zijn er speciale regenboogversies van de vermelding-, locatie- en hashtagstickers.
Tevens krijgen hashtags die de lgbtq+-ers gebruiken om met elkaar in contact te komen een regenbooglaagje. Daarnaast heeft Instagram al standaard een serie Pride-stickers beschikbaar voor het plaatsen van verhalen.
Google
Google legt dit jaar de focus op foto’s van queer families. Uiteraard zijn deze foto’s wel gemaakt met de Google Pixel 2. Daarnaast toont Google op zijn pride-pagina statistieken over in hoeveel landen gelijk huwelijk illegaal is, of waar het verboden is voor van gender te veranderen, queer stellen geen kind mogen adopteren en er geen legale bescherming is tegen lgbtq-discrimatie.
Google laat tevens op Google Maps de route zien voor Pride-parades, zoals de Pride Parade in Amsterdam. Vorig jaar deden de overige parades in het land nog niet mee. Zoek je in de Google-zoekmachine op “pride month” of “gaykrant”, dan krijg je een extra versiering. Google Nederland vaart dit jaar in augustus ook weer mee met een boot tijdens de Amsterdam Canal Parade.
Twitter
Twitter voegt uiteraard een Twitter-emoji toe aan Pride-hashtags. Het zijn er een hele hoop dit jaar, zoals #Pride, #Pride2018, #LoveIsLove, #PrideMonth, #PrideParade en veel meer. Hieronder zie je hoe deze emoji eruit ziet. Het hartje heeft ongeveer de kleuren van de regenboogvlag, terwijl de twee sterretjes de kleuren van de transgendervlag representeren.
Snapchat
Snapchat stuurde op 1 juni een Pride-verhaal naar alle gebruikers en heeft een Pride-masker beschikbaar om te gebruiken. Schakel je dit masker in, dan wordt er een regenboogbril op je neus geplaatst. Doe je mond open om een regenboog eruit te laten stromen. Dat ziet er zo uit.
Spotify
Spotify doet mee met speciale Pride-afspeellijsten in de app. Deze vind je door naar ‘Bladeren’ te gaan en vervolgens voor ‘Pride’ te kiezen. Ook zijn er op deze pagina podcasts met stemmen uit de lgbtq-gemeenschap te vinden. Geinig extraatje is dat als je in de desktop-app het volume op maximaal zet, de schuifknop in een regenboog verandert.
Heb je zelf nog iets gespot in de apps die je gebruikt? Laat het weten in de reacties onder dit bericht!
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!