Project CHIP: 5 vragen over het nieuwe smart home-platform beantwoord

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Een smart home van Apple, Amazon én Google: dit moet je weten over Project CHIP

19 april 2021, 12:52
3 min leestijd
Een smart home van Apple, Amazon én Google: dit moet je weten over Project CHIP

Project CHIP komt eraan. Deze smart home-standaard gaat ervoor zorgen dat slimme apparaten van bedrijven als Apple, Amazon en Google straks met elkaar samenwerken. Tijd voor een kennismaking.

Lees verder na de advertentie.

5 vragen en antwoorden over Project CHIP

1. Wat is Project CHIP?

Een open source-standaard voor smart home-producten. Dit is een hele mond vol, maar het komt erop neer dat je dankzij Project CHIP in de toekomst slimme producten van bedrijven als Apple, Amazon en Google met elkaar kunt gebruiken. De afkorting staat voor “Connected Home over IP”.

Het project is in 2019 gestart door een coalitie van ruim 170 grote techbedrijven, waaronder bekende namen als Apple, Amazon, Google, IKEA, Samsung en Philips Hue. Zij hebben met elkaar afgesproken in de toekomst samen één standaard voor smart home-producten te gebruiken.

Project CHIP kun je dus zien als de universele stekkerdoos die met alle lichtnetten (lees: slimme producten van onder meer Apple, Amazon en Google) overweg kan. google home ios 2021

2. Hoe werkt het?

Project CHIP bestaat uit drie bestaande draadloze technieken: bluetooth, wifi en thread. De twee eerstgenoemden zijn alom bekend, maar thread heeft misschien wat uitleg nodig.

Deze standaard is gemaakt met het Internet of Things in het achterhoofd, oftewel de nabije toekomst waarin steeds meer huishoudelijke apparaten een internetverbinding hebben en onderling met elkaar verbonden zijn.

Thread is een veilige en energiezuinige manier om bijvoorbeeld beveiligingscamera’s en bewegingssensoren met elkaar te verbinden.

3. Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van Project CHIP is dat je straks veel meer keuzevrijheid hebt in het samenstellen van je smart home. Momenteel zitten makers van slimme verlichting, camera’s en thermostaten namelijk allemaal op hun eigen eilandjes en ben je dus beperkt in aankoopkeuze.

Apple-gebruikers hebben bijvoorbeeld weinig aan een Google Nest Audio-speaker, want deze heeft geen ondersteuning voor HomeKit, het smart home-platform van de iPhone-maker. Je kunt de speaker via een omweg wel aansluiten, maar je mist hierdoor sommige functies. Hetzelfde geldt voor het gebruiken van een Amazon Echo-speaker in combinatie met Google Home: dit is allesbehalve toegankelijk.

Een ander voordeel van Project CHIP is dat de nieuwe standaard open source is. Met andere woorden: iedereen kan onder de motorkap meekijken en checken hoe de techniek precies in elkaar steekt. Dit is hopelijk goed nieuws voor het uitrollen van updates voor smart home-spullen.

4. En hoe zit het met nadelen?

Dat is nog even afwachten. Op papier is het lastig om nadelen te ontdekken aan het initiatief. Project CHIP lost immers een groot probleem in de smart home-wereld op: het gebrek aan ondersteuning. Of de alliantie ook in de praktijk werkt, moet de tijd uitwijzen.

5. Wanneer kunnen we ermee aan de slag?

Tijdens de aankondiging in 2019 zeiden de samenwerkende bedrijven dat Project CHIP vanaf 2020 beschikbaar was. Deze deadline werd niet gehaald omdat de pandemie roet in het eten gooide.

Het is nu de bedoeling dat makers van slimme deursloten, speakers en lampen vanaf het derde kwartaal in 2021 certificaten voor het universele smart home-protocol kunnen aanvragen. In theorie mogen we de eerste producten met Project CHIP dus eind dit jaar verwachten.

Ook wanneer je geen zin hebt om nieuwe smart home-producten te kopen is Project CHIP goed nieuws. De nieuwe netwerkstandaard kan namelijk ook naar oudere apparaten gebracht worden via een software-update. Het is alleen nog onduidelijk welke bedrijven (en producten) hier gebruik van gaan maken.

Meer over Apple HomeKit

Project CHIP is vooralsnog toekomstmuziek. Apple-gebruikers die nu al aan de slag willen met smart homes zijn het best af bij Apple HomeKit. Met Apples platform voor slimme huizen kun je bijvoorbeeld de lampen aanzetten met je stem, of de thermostaat bedienen terwijl je niet thuis bent. Ook kun je onderweg een oogje in het zeil houden door de beveiligingscamera’s te checken.

Wil je meer weten? Lees dan een van onderstaande artikelen, of ga naar onze Apple HomeKit-overzichtspagina. Hier staan al onze verhalen over Apples smart home-platform overzichtelijk op één plek.

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu