Het Zwitserse bedrijf ProtonMail heeft een officiële iOS-app uitgebracht. De ProtonMail-app laat je versleuteld e-mailen en toont aan dat krachtige beveiliging ook heel gebruiksvriendelijk kan zijn.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Dit is de ProtonMail iOS-app
De iPhone-app van ProtonMail werd lange tijd getest, maar is nu officieel beschikbaar. De inbox toont al je e-mails en aan de bovenkant zijn icoontjes voor het menu, de zoekfunctie en het opstellen van een nieuwe e-mail te vinden. Het menu toont alle subsecties, zoals e-mails met een ster of je archief. Ook vind je hier toegang tot je ProtonMail-contacten en de instellingen, waar je onder andere de handtekening en het wachtwoord voor je inbox kunt aanpassen.
ProtonMail biedt grotendeels dezelfde functies als Gmail. Je kunt onder meer e-mails openen, een labels toevoegen, reageren en bcc-adressen toevoegen. Als je zelf een e-mail opstelt, kun je naast de geadresseerden ook een onderwerp en bodytekst met optionele bijlages toevoegen.
Onder het onderwerp-veld staan de twee belangrijkste opties van deze app: een slot en een klokje. Het slot gebruik je om de mail te beveiligen door hem te versleutelen en het klokje laat je een specifieke tijd instellen. Na die tijd verdwijnt de mail. Met deze twee opties kun je vrij veilig e-mails versturen, terwijl je ProtonMail natuurlijk ook kunt gebruiken om ‘normaal’ te e-mailen. Er is zelfs een feature die een mailtje naar een ander e-mailadres stuurt, zodra je op jouw ProtonMail-adres een berichtje ontvangt.
Bij ProtonMail krijg je – net als bij andere e-maildiensten – een eigen account en e-mailadres, zoals [email protected]. Als je e-mails stuurt van een ProtonMail-account naar een ander ProtonMail-adres, worden de e-mails standaard via end-to-end-encryptie versleuteld. Dat geldt voor zowel de tekst als bijlages. Daarnaast wordt je inbox standaard versleuteld, waardoor zelfs ProtonMail geen toegang heeft tot jouw berichten. Je logt in met je e-mailadres en wachtwoord, maar voor toegang tot de inbox is nog een extra wachtwoord nodig dat alleen jij weet. Als je die kwijtraakt, kan zelfs ProtonMail je niet helpen om weer toegang te krijgen. Bewaar dat wachtwoord dus goed.
Proton Mail - Encrypted Email
Proton AG
Meer over ProtonMail
ProtonMail is een dienst die je e-mailverkeer beveiligt. Google kan onderwerpen uit je mail gebruiken voor advertenties, Microsoft bewaart je e-mails op Amerikaanse servers (met directe toegang voor de NSA) en geheime diensten in het algemeen verzamelen informatie van burgers. In Nederland wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), waarmee de AIVD in bulk informatie van internetgebruikers mag aftappen.
Het beveiligen van je communicatie is vooral lastig, omdat er niet veel gebruiksvriendelijke diensten zijn die krachtige encryptie stimuleren. Volgens klokkenluider Edward Snowden is deze versleuteling hetgeen dat de privacy van burgers kan beschermen. Hiermee worden woorden veranderd in een reeks tekens en cijfers, die voor indringers heel lastig is te ontcijferen.
ProtonMail is opgericht door drie medewerkers van CERN, de Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Het idee ontstond na de onthullingen over massaspionage door Snowden, waarna de drie mannen een crowdfundingproject voor ProtonMail startten. Het project haalde uiteindelijk 550.000 dollar op. De servers van ProtonMail staan in Zwitserland, dat vrij sterke privacywetten heeft vergeleken met de Verenigde Staten (Gmail, Hotmail) en zelfs de meeste Europese landen.
Hoe werkt end-to-end-encryptie?
ProtonMail maakt gebruik van end-to-end-encryptie. Dit kun je het beste vergelijken met het verzenden van een ansichtkaart. Normaliter verstuur je deze zonder envelop, waardoor het postkantoor en de postbode kunnen zien wat er op de kaart staat. Dit is een vorm van algemene versleuteling, waarbij veelal Ă©Ă©n of twee partijen met je mee kunnen kijken. Bij end-to-end-encryptie stop je de ansichtkaart in een verzegelde envelop en kan alleen de ontvanger de boodschap op de kaart lezen.
Als je e-mailt naar een persoon met een niet-ProtonMail-adres, dan wordt de e-mail niet met end-to-end-encryptie versleuteld. De e-mail wordt alleen veilig in jouw ProtonMail-inbox opgeslagen. Je kunt er voor kiezen om een wachtwoord in te stellen, zodat alleen de ontvanger ‘m kan openen. In de e-mail staan dan een link naar een webpagina waar je het beveiligde bericht kunt kijken. Voer het wachtwoord in en de e-mail wordt geopend.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Daarbij worden e-mails die op deze manier worden verstuurd na een periode altijd weer verwijderd. De periode kun je zelf instellen: van een paar uur tot ongeveer een maand. De ontvanger kan via een beveiligde site op de e-mail reageren, die vervolgens weer bij de ProtonMail-gebruiker terechtkomt. Zo kun je ook met niet-ProtonMail-gebruikers toch nog veilig e-mailen.
“ProtonMail is ontwikkeld om je te beschermen tegen massasurveillance. Om dit te bewerkstelligen, is het belangrijk om encryptie voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk in gebruik te maken”, aldus de makers. “We zijn echt niet een e-maildienst voor iedereen, maar wel voor de grote groep mensen die het niet eens is met de massaspionage door overheden.”
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!