Siri is dan wellicht de oudste spraakassistent, maar zeker niet de meest wijze. De stemhulp heeft in vergelijkingen en tests steevast het nakijken. Hoe komt dit? Om deze redenen is Siri ‘dommer’ dan andere spraakassistenten.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Siri vs Google Assistent: waarom Apple het nakijken heeft
Apple kondigde Siri in 2011 gelijktijdig met de iPhone 4S aan. In 2016 kreeg het concurrentie in de vorm van Google Assistent, die sinds vorig jaar ook Nederlands spreekt. Ook Amazon heeft met de Alexa sinds 2014 een eigen spraakassistent. Toch heeft Siri een achterstand op deze assistenten, ondanks de voorsprong van een aantal jaar. Dit heeft met de volgende redenen te maken.
1. Siri is geen teamplayer
Siri is een ‘lokale’ assistent. Apple geeft om jouw privacy en alle data die jouw spraakassistent verzamelt blijft in jouw handen, zo verzekerde Tim Cook tijdens de september-keynote van 2018. Dit is aan de ene kant heel fijn, maar het zorgt er wel voor dat Siri een solist is.
Zo kan de Google Assistent dankzij Actions on Google contact opnemen met tientallen bedrijven. Googles spraakhulpje werkt samen met onder meer Albert Heijn, PostNL en Bol.com. Ook de Amazon Alexa is een echte teamplayer, zodat je bijvoorbeeld Starbucks-koffie kunt bestellen, al is deze assistent vooral populair in de Verenigde Staten.
Een groot probleem van Siri is daarom dat maar weinig apps met de assistent samenwerken. Dit is jammer, want een stemhulp heeft juist veel data nodig om goed te kunnen functioneren. Google wordt vaak bekritiseerd om haar privacybeleid, maar de diensten werken hierdoor vaak wel goed. Vooralsnog is Siri een soort iPhone waar je geen nieuwe apps op kunt installeren, en dat is niet handig.
Weten hoe Siri precies werkt? Lees dan hier hoe algoritmes werken in onze reeks ‘Schermen met termen’.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
2. Er is niet één Siri
Je kon Siri voor het eerst op de iPhone gebruiken. Dit was revolutionair, omdat je ineens tegen je telefoon kon praten. Daarna kwam de ‘magie’ ook naar de iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV en HomePod. Tenminste, dat zou je denken. In werkelijkheid bestaat er niet één Siri, maar meerdere versies.
Zo kun je Siri op je iPhone zonder problemen vragen om een timer aan te zetten tijdens het koken, maar hier heeft de spraakassistent op je Mac geen oren naar. Daarnaast reageert het hulpje gemiddeld het langzaamst op een Apple Watch en heb je minstens een vierde generatie Apple TV (of 4K-versie) nodig om vragen te kunnen stellen.
Oftewel, Siri is ontzettend gefragmenteerd. En dat komt de ‘slimheid’ niet ten goede. Een spraakassistent heeft namelijk pas echt nut wanneer het gebruik ervan zo makkelijk is, dat je er niet eens aan denkt om je vraag te willen typen. Apple zou er daarom slim aan doen om één Siri te maken, in plaats van meerdere.
Lees ook: Siri-beginnersgids: dit moet je weten over Apples slimme spraakassistent
3. Trage updates
Het is vaste koek voor Apple-liefhebbers: de jaarlijkse keynote in september. Naast de onthulling van nieuwe iPhones kondigt het bedrijf uit Cupertino hier vaak ook software-updates aan, zoals een nieuwe versie van iOS en macOS. Deze jaarlijkse updatecyclus is niet in het voordeel van Siri.
Zijn concurrenten, en dan vooral de Google Assistent en Amazon Alexa, worden namelijk continu bijgewerkt en verbeterd. Hierdoor loopt de achterstand alleen maar verder op, terwijl Apple eigenlijk een forse voorsprong had kunnen hebben. De iPhone-maker zou er daarom verstandig aan doen om de spraakassistent vaker te updaten.
Meer over Siri
De hele maand maart duiken we op iPhoned dieper in op de Siri. Van handige tips, praktische vragen tot aan achtergrondverhalen: het komt allemaal voorbij. Wat wil jij graag weten over Apples spraakassistent? Stuur je vragen op naar [email protected], of laat hieronder een bericht achter. We waarderen je input enorm! Dit schreven we eerder over Siri:
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!