Na een ingediende klacht van Spotify over de monopolie-positie van Apple, gaat de Europese Commissie een onderzoek starten. Moet Apple zich zorgen gaan maken?
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Update 17 maart 09:45 uur: Spotify heeft gereageerd op Apples statement en kan weinig begrip opbrengen voor het bedrijf uit Cupertino. “Iedere monopolist zal doen alsof er niks aan de hand is”, zo laat een woordvoerder weten aan Variety.
“We hebben de aanklacht ingediend omdat Apples praktijken slecht zijn voor zowel concurrenten als consumenten. Bovendien gaan ze tegen de wet in. Dit staat symbool voor Apples filosofie dat Spotify-gebruikers op iOS eigenlijk Apple-klanten zijn, in plaats van Spotify-klanten.”
Verder verwijst Spotify door naar de website Time to Play Fair, waar precies wordt uitgelegd waar het meningsverschil overgaat. De muziekstreamingdienst wacht het onderzoek van de Europese Commissie af. Wordt vervolgd, dus.
Spotify Apple aanklacht: zo zit het
Spotify heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie omdat het van mening is dat Apple haar eigen muziekdienst ten kosten van concurrenten aan de man probeert te brengen. De muziekstreamingdienst vindt dat de iPhone-maker consumenten beperkt in hun keuze en is het niet eens met de commissie van 30 procent. Dit percentage verdient Apple op elk Spotify-abonnement dat via de App Store verkocht wordt.
Het bedrijf uit Cupertino reageerde vrijwel direct op de klacht van het Zweedse muziekbedrijf. Apple stelt dat Spotify ‘misleidende taal’ verspreidt. Spotify haalt volgens de tech-gigant het grootste deel van zijn inkomsten uit advertenties en deals met providers. De in-app-aankopen van abonnementen zouden slechts een klein percentage van de winst van de muziekdienst zijn.
Apple stelt niet of het de dertig procent commissie zelf ook te hoog vindt, maar zegt dat Spotify wil dat er helemaal geen commissie over geheven wordt. Verder noemt Apple het merkwaardig dat Spotify klaagt over het niet kunnen uitbrengen van een goede Apple Watch-app. Deze app is momenteel namelijk de meest populaire Watch-app voor muziek en is met evenveel snelheid en dezelfde controle als andere apps in de App Store geplaatst.
Ook zijn app-updates alleen tegengehouden op het moment dat ze tegen de regels in gingen, en zegt Apple altijd medewerking te hebben verleend bij het toevoegen van features als AirPlay 2 en Siri-ondersteuning. Hiermee doelt Apple eerder op Siri Shortcuts-ondersteuning, want ook andere andere muziekapps van derden zijn niet aan te sturen met Siri. Dat is juist een van de dingen die tegen het been stoten van Spotify.
Waarom Spotify Apple aanklaagt
Spotify diende eerder deze week een uitgebreide klacht in tegen Apple bij de Europese Commissie. Daarin staat beschreven hoe het bedrijf volgens de muziekdienst misbruikt maakt van zijn positie, en er daardoor oneerlijke concurrentie ontstaat. Spotify noemt verschillende punten waar Apple zich schuldig aan zou maken.
1. De hoge commissie van Apple
Apple vraagt dertig procent van alle aankopen in de App Store, wat het voor Spotify erg lastig maakt om zijn dienst voor een prijs aan te bieden die met Apple Music kan concurreren. Om die reden heeft Netflix het onlangs onmogelijk gemaakt om via de iOS-app een abonnement af te sluiten.
Een Spotify-lidmaatschap kost hierdoor meer in de App Store dan op de website van de muziekdienst. “Als we ervoor kiezen om geen gebruik te maken van Apples betaalsysteem, dan maakt Apple het moeilijker om met onze klanten te communiceren”, aldus Spotify-ceo Daniel Ek.
2. Strengere App Store-regels
Spotify stelt dat Apple steeds strenger wordt in de App Store. Er zouden steeds nieuwe regels toegevoegd worden, die de keuzes van de consument beperkten en innovatie zouden onderdrukken.
Nu Apple met de vernieuwde App Store meer macht heeft om te bepalen wat er op de Uitgelichte-pagina komt, is het voor diensten die met Apple concurreren lastiger geworden om zichzelf te laten zien. Zo stond de ranglijst van de populairste apps vroeger centraal in de App Store met Spotify hoog in de toplijsten, maar is deze lijst tegenwoordig verder weggestopt.
3. Blokkeren van updates en functies
Spotify zou graag een Apple Watch-app willen uitbrengen die net zo goed werkt als die van Apple Music, maar door beperkingen van Apple is dit simpelweg niet mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk voor Spotify om muziek lokaal op te slaan op de Watch, terwijl Apple Music dit wel kan. Spotify zou deze functie graag ook toevoegen, maar beperkingen van watchOS die door Apple zijn ingesteld maken dit onmogelijk.
4. Geen ondersteuning voor Siri
Tot slot is Spotify het er niet mee eens dat Apple Music de enige muziekdienst is die gebruik mag maken van spraakassistent Siri. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met een spraakopdracht op je iPhone muziek op Spotify af te spelen.
Deze beperking is al merkbaar op de iPhone, maar werd met de komst van de HomePod pas echt goed duidelijk. Daar kun je nu alleen Apple Music mee afspelen door het gebruik van je stem, en kun je Spotify enkel afspelen door via je iPhone of iPad een AirPlay-verbinding tot stand te brengen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Klacht wordt serieus genomen
Al deze dingen zorgen er volgens Spotify voor dat mensen eerder geneigd zijn om voor Apple Music te kiezen dan voor Spotify, terwijl de beperkingen stuk voor stuk door Apple zijn opgelegd en niets met onwil van de muziekdienst te maken hebben.
Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededingen zegt dat de klacht van Spotify serieus genomen wordt en er een onderzoek wordt ingesteld. Vestager zegt de situatie ‘zeer serieus’ te nemen, maar wil voorlopig geen conclusies trekken. Het is dan ook nog niet duidelijk wanneer de eventuele gevolgen voor Apple duidelijk worden.
Lees ook: Apple Music vs Spotify: dit is de beste muziekdienst voor iOS
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!