Telefoonverzekering mag refurbished ter vervanging van nieuw geven

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

‘Verzekeraar mag refurbished iPhone ter vervanging van nieuw geven’

4 augustus 2017, 11:07
2 min leestijd
‘Verzekeraar mag refurbished iPhone ter vervanging van nieuw geven’

Als je een telefoonverzekering over je iPhone hebt afgesloten, betekent dit niet dat de verzekeraar jou exact hetzelfde toestel terug hoeft te geven.

Lees verder na de advertentie.

Telefoonverzekering mag gelijkwaardig toestel geven

Het Klachteninstituut FinanciĂ«le Dienstverlening (Kifid) stelt dat een verzekeraar in zijn recht staat als er een ‘gelijkwaardig’ toestel vergoed wordt. Dit betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld een kapotte iPhone 8 die je nieuw gekocht hebt, vervangen mag worden met een refurbished iPhone. In de zaak in kwestie kreeg de klant een refurbished Sony Xperia Z3+ voor zijn kapotte Sony Xperia Z5.

telefoonverzekering

Volgens de verzekeraar zou het hier om een gelijkwaardig toestel gaan. “De Z5 was al elf maanden oud, dus is dit refurbished toestel een reĂ«el aanbod”, zo oordeelt het Kifid. Dit komt omdat een verzekeraar geen identiek toestel hoeft terug te geven, maar slechts van de dagwaarde uitgaan.

Een belangrijk gegeven om rekening mee te houden, aangezien deze verzekeringen vaak niet goedkoop zijn. Ondertussen kan de dagwaarde van een smartphone in hoog tempo dalen, waardoor je al snel geen recht meer hebt op exact hetzelfde toestel.

Verschil tussen telefoonverzekering en garantie

Onthoud wel dat het hier om een verzekering gaat, en niet om garantie. Als je iPhone dus kapot gaat door een productiefout, gelden er andere regels als je beroep doet op fabrieksgarantie.

In dat geval moet er altijd een nieuw toestel worden aangeboden, en geen refurbished exemplaar. Dit bepaalde rechtbank van Amsterdam onlangs, toen bleek dat Apple regelmatig refurbished iPhones teruggaf ter vervanging. De Consumentenbond oordeelde dat dit niet mocht, maar het bedrijf uit Cupertino zou toch stug door blijven gaan met deze praktijken.

Apple zou niet degene moeten zijn die bepaalt of een klant een refurbished of nieuw toestel krijgt, zo stelt de bond. Die keuze moet bij de consument liggen. Dit heeft de afgelopen jaren al voor meerdere rechtszaken gezorgd. Zo kreeg een klant in juli 2016 nog gelijk van de rechter.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Kifid
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu