Snapchat over The Snappening: "Eigen schuld, dikke bult"

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Snapchat reageert op ‘The Snappening’: “Eigen schuld, dikke bult”

11 oktober 2014, 10:20
2 min leestijd
Snapchat reageert op ‘The Snappening’: “Eigen schuld, dikke bult”

Er zijn honderdduizenden privéfoto’s gelekt van de fotoberichtendienst Snapchat. Niet onze schuld, zegt de ontwikkelaar. Had je maar geen apps van derde partijen moeten gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Snapsave

Een Noorse krant meldde vrijdag dat 200 duizend foto’s van Snapchat zijn gehackt, waaronder veel naaktfoto’s en -video’s. Dit keer zijn niet per se bekende personen, maar ook andere gebruikers (tieners) van de dienst het haasje. De beelden lekten overigens niet uit via Snapchat, maar via Snapsave, een app van derden waarmee je gestuurde foto’s kunt opslaan.

Normaliter worden foto’s en video’s van Snapchat na een bepaalde, ingestelde tijd vanzelf van de servers van Snapchat verwijderd. De beelden zijn dan voor niemand meer te zien. Als gebruikers zelf echter foto’s opslaan met diensten als Snapsave, blijven ze natuurlijk online rondslingeren.

Reactie van Snapchat

snappening

Snapchat heeft inmiddels gereageerd op het voorval, dat op het internet al ‘The Snappening’ wordt genoemd. “Onze servers zijn nooit gehackt en wij zijn niet de bron van de lekken”, schrijft de ontwikkelaar. “Snapchatters zijn slachtoffer geworden door hun eigen gebruik van onofficiële apps. In onze regels staat expliciet vermeld dat je dat niet moet doen, om de veiligheid van gebruikers te kunnen waarborgen. Wij houden de App Store nauwlettend in de gaten voor illegale apps van derden en we zijn er tot nu toe in geslaagd om veel daarvan verwijderd te krijgen.”

Lang verhaal kort: eigen bult dikke schuld. Maar is het helemaal eerlijk om dat te zeggen? Gebruikers weten niet of iemand aan de andere kant een programma gebruikt om de foto’s op te slaan.

Weet wat je deelt

De website 4chan zegt in het bezit te zijn van de afbeeldingen en dreigt de database zondag 12 oktober online te zetten. Wat er verder gebeurt, zal afwachten zijn. Voor Snapchat-gebruikers is in elk geval de tip: verstuur geen foto’s die heel privé zijn. Dat geldt niet alleen voor Snapchat, maar voor alles dat met het internet in verbinding staat. Jij bepaalt wat je deelt en bij wie het terecht komt.

Lees meer over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu