Viv assistent: 5 dingen die Siri van Viv kan leren

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

5 dingen die Siri kan leren van nieuwe spraakassistent Viv

10 mei 2016, 20:59
4 min leestijd
5 dingen die Siri kan leren van nieuwe spraakassistent Viv

Siri heeft er sinds gisteren een nieuwe concurrent bij. Spraakassistent Viv is gemaakt door de originele ontwikkelaars van Siri en gaat een flinke stap verder dan Apples assistent. Deze dingen kan Siri leren van Viv.

Lees verder na de advertentie.

1. Viv assistent geeft antwoord op specifieke vragen

Tijdens een presentatie op het TechCrunch Disrupt evenement kregen we de Viv assistent voor het eerst te zien. Ceo Dag Kittlaus liet in een paar stappen zien hoe Viv werkt en wat de mogelijkheden zijn. Deze demo begon met het stellen van hele specifieke vragen, die verder gaan dan de huidige mogelijkheden van Siri. Een normale vraag bestaat meestal uit verschillende subvragen, waardoor Siri vaak de mist ingaat. Hierdoor moet je als gebruiker je vraagstelling aanpassen, terwijl dit bij Viv niet nodig lijkt te zijn.

Zo kun je letterlijk ‘Stuur Adam 20 dollar voor de drankjes van gisteren’ zeggen en Viv stuurt automatisch het bedrag naar de juiste rekening. Ook het boeken van een hotel of bestellen van een taxi kan hierdoor met één vraag geregeld worden, zonder dat jij daar als gebruiker een afzonderlijke app voor moet openen of iets in hoeft te typen.

Viv Siri

2. Viv werkt samen met apps van derden

Een belangrijk voordeel dat Viv ten opzichte van Siri heeft, is de manier waarop de spraakassistent samenwerkt met apps van derden. Siri is nog steeds erg gesloten, zodat de resultaten op vragen die je stelt ook beperkter zijn. Viv staat daarentegen in verbinding met allerlei verschillende apps. Zo kregen we tijdens de demonstratie te zien hoe Uber, Proflowers, Venmo automatisch worden geopend en gebruikt om acties uit te voeren.

Het bijzondere hieraan is dat jij als gebruiker niet specifiek hoeft te vragen om bijvoorbeeld Proflowers te gebruiken. Alleen de stelling ‘Stuur mijn moeder bloemen voor haar verjaardag’ zorgt ervoor dat Viv een selectie van bloemen van boeketservice Proflowers laat zien. Vervolgens kun je deze zoekopdracht verfijnen met een tweede spraakopdracht: ‘Zijn er ook tulpen?’.

3. Viv is ‘zelflerender’ dan Siri

Volgens Kittlaus wordt de Viv assistent steeds slimmer en slimmer, hoe vaker deze gebruikt wordt. Dit komt omdat er gaandeweg softwarecode geschreven wordt terwijl de assistent luistert naar je stem. Naar verloop van tijd kan Viv dus beter anticiperen op de dingen die jij belangrijk vindt. Omdat de software zichzelf schrijft kan Viv daarnaast al voorspellen wat jij van plan bent, nog voordat je een zin hebt afgemaakt. Zo kan Viv terwijl je aan het praten bent bepaalde kernwoorden oppikken en direct tot actie overgaan. Dit zorgt er bovendien voor dat er niet vooraf bepaald hoeft te worden op welke vragen Viv antwoord kan geven. De software schrijft zichzelf, zodat spreektaal ook beter begrepen wordt.

4. Viv is een open platform (en zelfstandig)

Volgens Kittlaus hebben zowel Google als Facebook al hun interesse getoond in Viv, maar deze twee techgiganten werden allebei afgewezen. Dat Viv onafhankelijk is kan zowel een voor- als nadeel zijn. Aan de ene kant weet Viv nog bijna niks van haar gebruikers af, terwijl Facebook, Google en Apple al jarenlang data in hebben kunnen winnen.De Viv assistent zal het dus vooral in het begin lastig kunnen hebben om jou te leren kennen, al moet het zelflerende aspect dit wel iets versoepelen. Dat Viv zelfstandig en een open platform blijft, zorgt er anderzijds wel voor dat de assistent in theorie geen rekening hoeft te houden met onderlinge concurrentie van apps van derden.

Viv Siri

5. Viv is (in theorie) razendsnel

Omdat Viv van tevoren al weet wat je wil vragen, kan de dienst ook een stuk sneller te werk gaan. Siri wacht eerst geduldig af tot jij bent uitgepraat, en gaat daarna op zoek naar een passende reactie. Hierdoor duurt het een stuk langer voordat jij weet waar je aan toe bent, wat ook een belangrijke reden is dat Siri het nog steeds niet wint van het handmatig bedienen van je iPhone. De kans dat Siri een te beperkt of fout antwoord geeft is nog te groot, waardoor je vaak sneller af bent als je zelf de juiste app opent en via het touchscreen de acties uitvoert. Als Viv sneller is dan dat, zou het een doorslaggevende reden kunnen zijn om de spraakassistent boven Siri te verkiezen.

De volledige demonstratie van Viv tijdens TechCrunch Disrupt is hieronder te bekijken.

Beyond Siri: The World Premiere of Viv with Dag Kittlaus
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu