Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de Ă©Ă©n gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #4 leggen we uit: wat is micro-led, hoe werkt noise cancelling en meer.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Schermen met Termen #4: wat is micro-led?
Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de Ă©Ă©n niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaat we in de rubriek ‘Schermen met Termen’ maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.
Wat is micro-led?
iPhones krijgen in de toekomst mogelijk een micro-led-scherm. Maar wat is dat?
Na lcd, oled en amoled, worden iPhones van de toekomst mogelijk gemaakt met micro-led-schermen. Zoals de naam al verklapt gaat het in deze schermen om hele kleine ledlampjes. Deze technologie lijkt veel op oled. De ledlampjes hebben namelijk geen andere lichtbron nodig, maar maken het licht zelf. Daardoor heb je vergeleken met een lcd-scherm veel betere zwartwaarden, betere kleuren en betere kijkhoeken.
Micro-led heeft dezelfde voordelen als oled, maar gaat nog een stapje verder. Zo is zwart nog zwarter en zijn kleuren en kijkhoeken nog beter. Tevens vraagt micro-led minder energie.
Het belangrijkste voordeel is dat er met micro-led minder kans is op inbranden, en de lampjes minder snel degraderen. Dat komt doordat micro-led in tegenstelling tot oled niet afhankelijk is van organisch materiaal. In de praktijk betekent micro-led dus betere kwaliteit en een scherm dat langer goed blijft.
Wat is een butterfly toetsenbord?
Apple krijgt veel kritiek op zijn butterfly toetsenbord in de nieuwste generaties MacBooks, omdat ze snel stuk gaan. Maar waarom heten ze eigenlijk butterfly toetsenborden?
Fabrikanten gebruiken verschillende mechanismen om de toets die je op een toetsenbord indrukt weer naar boven te laten schieten. Voorheen gebruikte Apple hiervoor een scissor-mechanisme, in de vorm van een schaar. In de nieuwere generatie MacBooks is dat mechanisme vervangen voor een butterfly-mechanisme. Je raadt het al: dit mechanisme heeft de vorm van een vlinder met twee vleugels.
Dit nieuwe mechanisme is gekozen, omdat toetsenborden zo dunner gemaakt kunnen worden. Dat is handig voor de dunne laptops van Apple. Dit mechanisme is echter ook luider en blijkt sneller kapot te gaan. Een kruimel kan al een toets blokkeren. In de nieuwste MacBooks heeft Apple daarom een extra laagje geplaatst om het mechanisme te beschermen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Hoe werkt noise cancelling?
De volgende generatie AirPods krijgt noise cancelling om je omgevingsgeluid weg te filteren. Maar hoe werkt dat eigenlijk?
Zodra je een koptelefoon met goede noise cancelling-technologie op je hoofd zet, hoor je direct het verschil. De achtergrondruis en alle andere geluidjes om je heen verdwijnen, zodat je veel beter naar muziek of podcasts kunt luisteren.
Noise cancelling kan onderverdeeld worden in actieve en passieve vormen. Passieve noise cancelling-koptelefoons blokkeren geluid door het dempende materiaal dat wordt gebruikt. Actieve noise cancelling voegt een extra laag toe: geluidsgolven.
Elk geluid dat je hoort, reist door de lucht als een geluidsgolf. Bereikt die golf je koptelefoon met actieve noise cancelling, dan stuurt de koptelefoon een tegenovergestelde geluidsgolf terug. Daardoor bereikt het omgevingsgeluid jouw oren niet meer. Dat werkt vooral goed bij monotone geluiden.
Wat zijn nits?
Het scherm van de MacBook Air uit 2018 is sinds een update plots een stuk helderder. De schermhelderheid gaat van maximaal 300 naar maximaal 400 nits. Maar wat zijn nits?
Een nit is een eenheid voor luminantie. Hoe hoger het aantal nits, des te helderder een scherm kan zijn. Specifiek staat 1 nit voor 1 candela per vierkante meter. De candela is de eenheid van lichtsterkte, waarbij Ă©Ă©n candela ongeveer gelijk staat aan de lichtsterkte van een enkele kaars. Hebben we het dus over 400 nits, dan gaat het eigenlijk over de lichtsterkte van 400 kaarsen op een vierkante meter.
Lees de vorige edities van Schermen met Termen
Wil je jezelf opfrissen over andere termen die vaak terugkeren? Lees dan ook de vorige edities van onze rubriek. Abonneer je op onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om volgende edities te ontvangen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!