Met het stoppen van Cydia is de jailbreak-gemeenschap op sterven na dood. Daar waar iPhones kraken vroeger ontzettend populair was, wegen de voordelen tegenwoordig absoluut niet meer tegen de nadelen op. Dit is waarom.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Wel of niet jailbreaken? Het antwoord is nee
Er was een tijd dat iedere handige Harry met een iPhone wist hoe hij zijn telefoon moest jailbreaken. Dit proces, waarbij hackers een kwetsbaarheid in iOS gebruiken om het systeem ‘open te breken’, bood namelijk een hoop voordelen. Mensen met een gejailbreakte iPhone kunnen apps downloaden buiten de App Store van Apple om, toffe widgets op hun thuisscherm plaatsen en het hele uiterlijk van iOS naar wens aanpassen.
De tijden zijn echter veranderd en de sluiting van alternatieve App Store Cydia is het zoveelste teken aan de wand dat jailbreaken op sterven na dood is. Zelf Jay Freeman, één van de oprichters van de onofficiële app-winkel, gelooft er niet meer in. ‘Wat schiet je er uiteindelijk mee op?’, vraagt hij zich af in een interview met Motherboard. ‘Vroeger kreeg je er toffe killer features voor terug, maar tegenwoordig niet meer dan een kleine aanpassing hier en daar.’
Het heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat Freeman Cydia heeft ‘gesloten’. Het betalingssysteem is niet langer actief, waardoor je geen nieuwe apps meer kunt aanschaffen. Hij speelde al langer met het idee om te stoppen, en een recent ontdekte bug zorgde ervoor dat hij de sluitingsdatum een paar weken naar voren haalde. Dit is een opmerkelijke gang van zaken, als je bedenkt hoe groot Cydia (en de jailbreak-community in het algemeen) ooit was.
In 2011, het jaar waarin de iPhone 4S uitkwam, maakte Freeman een kwart miljoen dollar omzet met zijn winkel. De hacker-gemeenschap was springlevend, Cydia werd door zo’n tien procent van de iPhone-bezitters bezocht en de onofficiële App Store had zelfs personeel in dienst. Deze trend sloeg de afgelopen jaren om. Freeman moest geld bijleggen om de serverkosten te betalen, medewerkers werden ontslagen en jailbreaken is tegenwoordig alleen aan hobbyisten besteedt.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
De nadelen van jailbreaken
En deze groep bestond niet alleen uit leuke mensen, zo schrijft Freeman in zijn afscheidsbericht op Reddit. Volgens de hacker is de jailbreak-gemeenschap de afgelopen jaren ‘giftig’ geworden. Telkens als er een nieuwe iOS-versie uitkwam, werd er veel druk op hackers gezet om zo snel mogelijk met een gekraakte versie op de proppen te komen.
Zodra deze online verscheen lieten de downloaders weinig meer van zich horen, of gaven enkel kritiek. Dit terwijl het maken van jailbreaks steeds moeilijker is geworden. Hierdoor duurt het vaak lang voordat nieuwe iOS-releases worden gekraakt. Soms komen er zelfs geen eens gekraakte versies meer uit. Het lijkt er daarom op dat er een einde is gekomen aan het jarenlange kat-en-muisspel.
Dit is logisch, omdat er tegenwoordig meer nadelen dan voordelen aan jailbreaken kleven. Het grootste minpunt is dat je je garantie verspeelt. Apple heeft jailbreaken sinds 2009 verboden en wie met een gekraakte iPhone bij het bedrijf aanklopt, wordt niet geholpen. Uiteraard kun je je illegale software verbloemen, maar makkelijk is het niet.
Daarnaast is het jailbreaken van je iPhone gevaarlijk. In 2015 werden de wachtwoorden van 225,000 gekraakte Apple-telefoons gestolen, en dit incident staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren verschenen steeds vaker verhalen over virussen en hacks die het gemunt hadden op gejailbreakte iPhones.
Ook zijn gekraakte iPhones instabieler dan ‘normale’ toestellen. Apple houdt als bedrijf graag de touwtjes in handen en staat bekend om hun veilige systemen. Natuurlijk heeft dit nadelen, zoals het hebben van minder keuze, maar het grote voordeel is dat alles op elkaar afgestemd is. Gejailbreakte iPhones staan erom bekend geteisterd te worden door bugs, zoals problemen met het geluid of tijdens het bellen.
iPhone jailbreaken is tegenwoordig niet slim
Tot slot begrijp ik niet waarom je überhaupt nog een iPhone zou willen kraken. Als je graag een besturingssysteem hebt met meer keuzemogelijkheden en vrijheid, kun je naar mijn mening beter een Android-toestel kopen.
iOS is inmiddels een ontzettend strak en gestroomlijnd besturingssysteem waar iedereen mee uit de voeten kan, in tegenstelling tot vroeger. De eerste iOS-versies schoten duidelijk tekort in bepaalde opzichten. Je had bijvoorbeeld geen zaklamp-app en er waren geen meegeïnstalleerde games. Dit terwijl andere fabrikanten deze functies wel hadden. Denk maar aan Nokia en het populaire spelletje Snake.
Er zal ongetwijfeld een groepje fanatiekelingen verder gaan met jailbreaken – en vinden dat dit artikel nergens op slaat – maar je kunt niet ontkennen dat er ontzettend veel nadelen aan jailbreaken kleven. Ik denk dat de meeste mensen het met mij eens zijn. Sterker nog: vraag tien mensen op straat of ze een gekraakte iPhone hebben en ik weet bijna zeker dat niemand “ja” zegt. Als ze überhaupt weten wat jailbreaken is.
Blijf op de hoogte van het laatste Apple-nieuws door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, of de gratis iPhoned-app te downloaden!
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!