Met de iPhone 7 slaat Apple een nieuwe weg in met zijn smartphones. Geen gloednieuw uiterlijk, maar wel een toestel waarmee Apple de iPhone klaar maakt voor de toekomst. In onze iPhone 7 review lees je er alles over.
Lees verder na de advertentie.
Design: nieuw kleurtje, zelfde ontwerp
Toen Apple eerder dit jaar de iPhone SE uitbracht, wisten we nog niet dat dit een uitstekend voorproefje op de iPhone 7 zou zijn. Ook deze iPhone had een uiterlijk dat haast identiek was aan de iPhone 5S, maar verbeterde het toestel onder dit herkenbare gezicht op ieder vlak. Met de iPhone 7 doet Apple hetzelfde, want het toestel is van de buitenkant haast niet te onderscheiden van de iPhone 6 en iPhone 6S.
De antennestrepen op de achterkant zijn beter weggewerkt en de cameralens is groter, maar daar blijft het bij. Hierdoor wordt de lens echt onderdeel van het toestel, in plaats van een cirkeltje dat erop gelegd is. Zodra je echter een hoesje om de iPhone 7 doet, dan zie je niet meer dat je een gloednieuw toestel in handen hebt. Aan het vooraanzicht van de iPhone 7 is namelijk niets veranderd.
Toch zouden we de iPhone 7 tekort doen door hem te bestempelen als ‘iPhone 6SS’. Al was het maar omdat er wel degelijk een flinke lading vernieuwingen is doorgevoerd. Dat het design daar niet bij hoort is jammer, maar zodra je de iPhone 7 zelf gebruikt, merk je direct dat hij aanvoelt als een gloednieuwe smartphone. Wel doet het design afbreuk aan het gevoel dat je een gloednieuw apparaat in je hand hebt.
Helaas heeft Apple het design van de iPhone 7 niet vernieuwd
Levensechte kleuren op het iPhone 7-display
Volgend jaar zou Apple de langverwachte overstap maken naar OLED, maar met het display van de iPhone 7 houden we het nog prima een jaartje vol. Het 4,7 inch-scherm heeft een resolutie van 1334 bij 750 pixels met een pixeldichtheid van 326 pixels per inch. Door het extra uitgebreide kleurengamma spatten de kleuren van het scherm af.
Dit maakt de iPhone 7 net iets fijner om naar te kijken dan de iPhone 6S, al is het verschil niet enorm groot. Wel valt op dat de foto’s en video’s die we met de iPhone 7 gemaakt hebben er met afstand het mooist uitzien op het scherm van de smartphone zelf. Op de verbeterde kleuren na is het scherm echter precies wat we inmiddels van Apple gewend zijn. Relatief weinig reflectie, een goede kijkhoek en een hoog contrastratio.
De nieuwe homeknop en Taptic Engine
Het eerste wat je merkt als je met de iPhone 7 aan de slag gaat is de vernieuwde homeknop. Voor het eerst heeft de iPhone geen fysieke ronde knop meer, maar een platte sensor. Deze ziet er nog steeds hetzelfde uit, maar voelt wel degelijk anders aan. Dit komt door de Taptic Engine, een vinding van Apple die met subtiele trillingen jou het gevoel geeft dat je een knop indrukt.
In werkelijkheid beweegt de homeknop dus niet meer, en dat is best even wennen. Het klikje dat je voelt is namelijk een stuk subtieler dan eerst. Wel heb je in de instellingen de keuze uit drie verschillende soorten trillingen. Deze variëren van een trilling die je nauwelijks voelt tot de derde optie waarbij je het gevoel hebt dat je hele iPhone beweegt als je op de knop drukt.
Deze Taptic Engine wordt naast de homeknop voor tal van andere zaken aangewend. Zo kunnen ontwikkelaars deze trilmotor gebruiken voor games, wat je iPhone 7 aan laat voelen als een controller van een spelcomputer. Ook zijn er in de menu’s van iOS 10 nieuwe manieren gevonden om de Taptic Engine te benutten. Zo voel je een subtiele trilling als je schakelaars aan- en uitzet, en voel je hoe het notificatiescherm op de onderkant van je iPhone-scherm ‘valt’ als je het naar beneden haalt. Erg tof, en precies de kleine dingen die een nieuwe iPhone zo leuk maken.
Verbluffende camerakwaliteit
De camera van zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus is met afstand de grootste verbetering die Apple dit jaar doorvoert. Zowel de iPhone 7 als de iPhone 7 Plus hebben een twaalf megapixel-camera, die in beide gevallen uitgerust is met optische beeldstabilisatie. Opvallend, want dit was tot nu toe exclusief voor het Plus-model. Door het grotere diafragma vangt de camera meer licht op, en dat zorgt voor mooiere foto’s.
Als je echter voor de iPhone met de beste camera wil gaan, dan zul je de overstap naar de iPhone 7 Plus moeten maken. Deze is namelijk uitgerust met een dubbele cameralens op de achterkant, en dat merk je. Om de kwaliteit ervan te demonstreren hebben we onze videoreview (zie bovenaan het artikel) opgenomen met een 7 Plus, waarbij we de standaard Camera-app hebben gebruikt. Vooral in de buitenlucht komen kleuren prachtig tot zijn recht, ook kan er een mooi scherpte-diepte-effect worden gemaakt.
Door de dubbele lens kun je met de 7 Plus ook optisch zoomen tot maximaal 2X. Hierdoor haal je het beeld dichterbij, zonder in te leveren op kwaliteit. Daarna kun je nog tot maximaal 10X softwarematig zoomen, al wordt je foto hier al snel wel een stuk minder mooi van.
Naast de geweldige camera’s op zowel de iPhone 7 en (vooral) de 7 Plus, is ook de frontcamera verbeterd. Deze maakt de overstap naar 7 megapixels, en dat werd hoog tijd. Apps als Snapchat en Instagram moedigen ons continu aan om selfies te maken, en voor veel gebruikers zal de frontcamera dan ook vaker gebruikt worden dan de achterste cameralens.
De kwaliteit van de frontcamera is er duidelijk op vooruit gegaan, al merk je al snel dat hij in donkere omgevingen een stuk meer moeite heeft om goed te presteren. De ‘selfie-flash’, waarbij het iPhone-scherm oplicht en als flitser dient, helpt hier wel bij.
De frontcamera presteert in het donker wat minder
Hardware: A10-chip is razendsnel en zuinig tegelijk
Op het gebied van hardware kan de iPhone 7 zich weer meten met het beste wat smartphones momenteel te bieden hebben. Apples A10 Fusion-chip zorgt niet alleen voor goede prestaties, maar helpt ook een handje om de accu langer mee te laten gaan. De term ‘Fusion’ zegt het eigenlijk al: de A10-chip is een fusie tussen twee verschillende setjes kernen. Twee kernen zijn altijd actief, terwijl de andere twee alleen geactiveerd worden als je de iPhone intensief gebruikt. Het spelen van games bijvoorbeeld, maar ook het bewerken van video’s.
De A10-chip is ongetwijfeld een verbetering op die van de iPhone 6S, maar in de praktijk zal je hier niet veel van merken. De iPhone 6S was al erg snel, en dat is de iPhone 7 nog steeds. We kunnen na een week uitgebreid testen dan ook geen opvallende voordelen of verschillen aantonen, al is dit eerder een compliment voor de iPhone 6S dan een punt van kritiek op de iPhone 7. De telefoon heeft daarnaast 2GB RAM, terwijl de 7 Plus met 3GB werkgeheugen uitgerust is.
De iPhone 7 verbetert eindelijk de accuduur
Tijdens de onthulling van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus was de accuduur een belangrijk aandachtspunt. Hier merken we hoe het toestel zijn voordeel doet met de zuinigere A10-chip. Dit moet de iPhone 7 twee uur langer mee laten gaan dan de iPhone 6S, terwijl de iPhone 7 Plus het één uur langer volhoudt. Deze belofte van Apple kunnen we na onze testperiode onderstrepen. Op papier ziet die twee uur extra er niet zo indrukwekkend uit, maar dit is het verschil tussen wel of niet tussentijds opladen op je werk.
Zo laten we de iPhone 7 Plus nu met een gerust hart ’s nachts van de oplader, omdat we weten dat we het er met gemak tot de volgende middag mee redden. Deze verbeterde accuduur is een groot pluspunt en het pakt een probleem aan waar iPhone-gebruikers al jaren over klagen. Wel heeft de 7 Plus heel wat tijd nodig om weer de 100 procent te bereiken.
De koptelefooncrisis
De iPhone 7 is de eerste iPhone die waterdicht is. Goed nieuws als je regelmatig in de buurt bent van water, maar het is geen vrijbrief om met je iPhone te gaan zwemmen. De iPhone 7 houdt het namelijk maximaal 30 minuten vol op een diepte van één meter. Goed genoeg voor in de douche dus, en het beschermt het toestel als je hem per ongeluk een duik laat nemen.
Om deze waterdichtheid te bereiken, heeft Apple een rigoreuze beslissing gemaakt die heel wat stof deed opwaaien: de traditionele koptelefoonaansluiting is verdwenen. In plaats daarvan sluit je alles nu aan op de Lightning-poort. Slecht nieuws voor liefhebbers van koptelefoons, al is het minder dramatisch dan sommigen je doen geloven. Zo zit er een Lightning-adapter voor ‘ouderwetse’ koptelefoons in de doos van de iPhone 7, samen met een setje Lightning EarPods.
Hierdoor verandert er in de praktijk maar heel weinig. Zo gebruiken we de EarPods voor het luisteren van podcasts en zit de adapter permanent aan onze betere koptelefoons. Het enige ongemak is dat je de iPhone 7 niet meer kunt opladen terwijl je naar muziek luistert, tenzij je een bluetooth-koptelefoon gebruikt.
Apple kan niet wachten op deze draadloze toekomst, maar totdat deze toekomst er is, blijft het adaptertje wel wat knullig. Bij de iPhone 7 is het aansluiten van een koptelefoon ineens een handeling geworden waar je over na moet denken, en dat is even wennen.
iPhone 7, is het de overstap waard?
Met de iPhone 7 neemt Apple een aanloop naar de iPhone van 2017. Deze moet de grote veranderingen door gaan voeren waar veel mensen al een tijdje op zitten te wachten. Een nieuw design, een OLED-display en een voorkant waarbij de schermranden volledig zijn verdwenen. Dat neemt niet weg dat de iPhone 7 een geweldige smartphone is. De camera is verbluffend, en de verbeterde accuduur is een pluspunt waar we iedere dag plezier van hebben. Aan de vernieuwde homeknop ben je na een weekje gewend, al zal het wat langer duren voordat het ontbreken van de koptelefoonaansluiting helemaal in je systeem zit.
Of je moet overstappen hangt volledig van de manier af waarop jij een iPhone gebruikt. Als je nu een iPhone 5S gebruikt, is er een hele waslijst aan argumenten om de overstap naar de 7 te maken, maar voor iPhone 6S-eigenaren is deze lijst al een stuk korter. De 6S is een jaar na dato nog steeds een geweldige smartphone, die dankzij het onlangs verschenen iOS 10 (lees meer in onze review) ook weer genoeg nieuws te bieden heeft. Met de revolutionaire iPhone van 2017 in het vooruitzicht, is het voor 6S-bezitters minder logisch om te upgraden.
Conclusie iPhone 7 review
Apple laat zien dat ze de prioriteiten op de juiste plek hebben met de iPhone 7. Het is jammer dat het soortgelijke design ervoor zorgt dat de iPhone niet zo nieuw aanvoelt, maar laat je hierdoor niet bedriegen. Tegelijkertijd zijn de homeknop, camera, accuduur en prestaties namelijk reden genoeg om een overstap te overwegen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat prachtige matzwarte kleurtje. De iPhone van volgend jaar is nu al spannender, maar we houden het nog prima een jaartje vol met de iPhone 7.
iPhone 7 Plus en iPhone 7 kopen in Nederland
Ben je na het lezen van deze iPhone 7 review overtuigd? Dan zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus in de Benelux verkrijgbaar vanaf 769 en 909 euro. Voor de losse iPhone 7 kun je in het onderstaande overzicht terecht. Met abonnement is hij helaas niet meer te verkrijgen.