De Apple Watch heeft zijn eerste grote update gekregen. Dankzij zijn waterdichtheid en een GPS-module moet de smartwatch vooral sporters meer aanspreken. Of dit vernieuwend genoeg is lees je in onze Apple Watch Series 2 review.
Veertien maanden nadat de eerste Apple Watch in Nederland op de markt kwam, vindt Apple het tijd voor een nieuwe versie. De update komt er in twee modellen: Series 1 en Series 2. De originele smartwatch verdwijnt uit de winkel. Hij wordt vervangen door de Series 1, die alles doet wat de eerste deed, maar dan met een vernieuwde dual-coreprocessor die de wearable sneller maakt.
Lees verder na de advertentie.
Apple Watch Series 2 review
De Series 1 is slechts een kleine update van de eerste Apple Watch, interessanter is de Apple Watch Series 2. Dat is de échte opvolger, al zul je de verschillen misschien niet direct zien. Aan de behuizing is weinig veranderd. Er zijn nog steeds twee formaten – 38 mm en 42 mm – met een rechthoekig scherm. De knoppen zijn ongewijzigd: een pilvormige knop en de Digital Crown aan de zijkant. Onderop – dus tegen je arm – zitten sensoren die de hartslag meten. De kast zelf is met 10,5 mm nog even ‘dik’ als voorheen. Toch heeft Apple een paar mindere dingen van de eerste Apple Watch aangepakt en verbeterd, daar gaan we met deze review dieper op in.
Sneller dan voorheen
Om te beginnen heeft de Apple Watch Series 2 een nieuwe processor (die ook in de Series 1 zit). Deze dual-coreprocessor zorgt dat de wearable een stuk sneller is dan de eerste Apple Watch. Dat merk je als je door de interface van het apparaat gaat, bijna nergens treedt een vertraging of hapering op.
De snelheid is eveneens te merken aan apps op de Watch. Een jaar geleden kon het soms secondelang duren voordat een app op de Apple Watch was geopend, op de Series 2 met besturingssysteem watchOS 3 gaat dat duidelijk een stuk vlotter. Daarbij openen apps van Apple zelf over het algemeen wel iets sneller dan die van derden. Verwacht niet ineens wonderen, want je zult nog regelmatig even moeten wachten, ook als je bijvoorbeeld Siri inschakelt.
Over apps gesproken: die zijn nog steeds vooral op de achtergrond bruikbaar, bijvoorbeeld in combinatie met Siri. Het nieuwe Dock in watchOS 3 (Glances bestaan niet meer) is wel een prettige toevoeging. Je opent hem door kort op het langwerpige knopje van de Watch te drukken. Het Dock toont previews van apps naast elkaar, zodat je snel naar een app schakelt. Via de Watch-app op de iPhone geef je aan welke apps er in het Dock moeten staan. Je bepaalt dus zelf de volgorde en de apps die zichtbaar zijn. Het dock is prettig als een verzamelplek van snelkoppelingen naar handige apps. Op die manier navigeer je bijvoorbeeld snel naar je banksaldo of zet je even een timer. Je hoeft dan niet eerst te zoeken in die wolk van apps die je opent via de Crown.
Zwemmen met de Watch
De Apple Watch was vorig jaar nog niet waterdicht, maar waterbestendig. Dat betekent dat je best handen kon wassen zonder hem af te doen, maar dat je het zwembad beter kon mijden. Dat is veranderd met de Series 2. Het apparaat kan prima onder water tot een diepte van 50 meter. Zwemmen is dus prima, maar ga je diepzeeduiken of waterskiën, dan biedt Apple geen garantie dat de smartwatch het overleeft door hoge watersnelheden.
Ga je te water, dan schiet het scherm automatisch op ‘Waterslot’ zodat je niet per ongeluk op het scherm tikt. Dit slot kun je ook inschakelen via het Bedieningspaneel (van onderen op de wijzerplaat omhoog vegen) en te kiezen voor het druppeltje. Na het zwemmen draai je de Digital Crown omhoog om het scherm te ontgrendelen. Het water dat mogelijk in de luidspreker zit wordt dan door de smartwatch ‘uitgespuugd’, wat een wonderlijk beeld en geluid oplevert.
De waterdichtheid is een handige toevoeging voor wie niet meer wil hoeven nadenken over het al dan niet afdoen van zijn smartwatch op het strand of bij het zwembad. Je kunt ‘m nu zelfs onder de douche om houden – al raadt Apple wel aan om zeep zoveel mogelijk uit de buurt te houden. Ook zijn niet alle bandjes (zoals leer) tegen water bestand.
Eindelijk GPS
Voor sporters was het altijd balen dat de Apple Watch geen GPS had. Om een rondje te hardlopen, moest de iPhone alsnog mee om de route en afstand te registreren. De Watch Series 2 heeft dat probleem niet meer, want er is GPS aan boord. Daarmee wordt de Apple Watch in een klap bruikbaarder en aantrekkelijker voor sporters – met name voor hardlopers… toch?
Inderdaad, er is een GPS-module en die houdt je afstand tijdens het rennen keurig bij. Zo toont de Watch hoe ver je al onderweg bent, wat je hartslag is en meer handige informatie. Muziek luisteren kan met de Apple Watch, want je kunt er tot 2GB aan muziek op kwijt. Ook daarvoor hoeft een iPhone in principe niet meer mee, maar om te luisteren moet je wel een bluetooth koptelefoon of draadloze oortjes hebben of deze aanschaffen.
Lees ook: De beste draadloze koptelefoons en oordopjes voor de iPhone 7
Synchronisatiehel
Klinkt goed, sporten zonder iPhone, maar een paar dingen zijn onnodig ingewikkeld. Muziek synchroniseren met een Apple Watch is een klus waarvoor je een handleiding moet opzoeken. Even snel muziek inladen voordat je aan je hardloopronde begint is er niet bij. Bij onze test duurde het maar liefst twintig minuten om 14 nummers (120 MB) via draadloos synchroniseren op de Watch te krijgen. Dit moet echt een flink stuk gemakkelijker en sneller, want bij elke minuut die verstrijkt neemt de frustratie toe en de zin om te sporten af. Daarnaast werkt de koppeling met bluetooth-accessoires verre van altijd vlekkeloos. Dat is vervelend, zeker omdat Apple zo hard probeert in te zetten op beweging en gezondheid.
Eenmaal aan de praat kun je van start. Wij probeerden een rondje met onze vaste hardloop-app Nike+ Run Club. Die kun je prima gebruiken terwijl de muziek op de achtergrond in de Muziek-app speelt, daarnaast werkt Apple nauw samen met Nike – er is zelfs een Nike-sportversie van de Series 2. Tijdens het lopen merkten we dat de snelheidsmeting vooral in het begin alle kanten op schoot. Ook is het jammer dat alle informatie van je sportsessie niet op één scherm staat, maar dat is een mankement van de app. Om te wisselen tussen snelheid en hartslag moesten we bijvoorbeeld steeds op een klein deel van het scherm tikken. Dat is onhandig als je in beweging bent. Na het hardlopen werd de data met de iPhone-app gesynchroniseerd, maar het kaartje ontbrack van de afgelegde route. Dit moet in orde zijn en dat is het dus niet, ondanks de GPS-module.
Wil je tijdens het sporten ook nog muziek veranderen, dan is dat gedoe. Jammer is ook dat de Apple Watch nog steeds alleen muziek ondersteunt en geen audioboeken of podcasts. Dan moet dus toch de iPhone weer mee.
WatchOS 3
WatchOS 3 maakt het gebruik van de Apple Watch over de gehele linie een stuk gestroomlijnder. De interface is simpeler, het werkt sneller. Instellingen verander je via de vrij overzichtelijke Watch-app op de iPhone.
Een nieuwe functie van de Apple Watch is dat je macOS Sierra ermee kunt ontgrendelen als je Watch in de buurt is. Ook dat is nog niet zomaar ingesteld (daarover meer in de Sierra review), daarbij werkt het automatisch ontgrendelen slechts in enkele gevallen.
Overigens is de accu in de Series 2 groter, maar zul je er niet veel langer mee doen dan met de originele Apple Watch. Is GPS ingeschakeld (dat is tijdens het sporten het geval, maar het is niet te zien wanneer het aan of uit staat) gaat het apparaat snel leeg. Het scherm is trouwens stukken verbeterd qua helderheid, het display is altijd leesbaar – ook in de felle zon.
Conclusie Apple Watch Series 2 review
Heb je nog geen Apple Watch en wil je er één, dan is Series 2 de beste keuze. Zeker voor sporters is het apparaat interessanter geworden, dankzij de toevoeging van waterdichtheid en GPS. Het gedoe met muziek, het niet inladen van een routekaartje via GPS en de vreemde koppeling met apparaten die niet altijd wil lukken, moet echt nog gemakkelijker en beter. Wie al een Apple Watch heeft, hoeft in elk geval nog niet per se over te gaan op een nieuwe. Er is wat snelheidswinst en je kunt ermee in het water, maar de vernieuwingen zijn niet genoeg om weer een bedrag van minimaal 439 euro (afhankelijk van welk bandje en de kast die je neemt) neer te leggen voor een nieuw model.
Apple Watch Series 2 kopen
Ben je na het lezen van deze review enthousiast over de Apple Watch Series 2? Dan hebben we hieronder een handig overzicht met alle prijzen van de smartwatch. Zo weet je zeker dat je niet teveel geld uitgeeft als je een nieuw exemplaar in huis wilt halen.