De nieuwe versie van iOS is sinds woensdag gratis te downloaden. Apple heeft flink wat vernieuwd en wij hebben er een eerste blik op geworpen. Lees er alles over in onze iOS 9 review.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iOS 9 borduurt voort op de weg die Apple met iOS 7 is ingeslagen en die is uitgebouwd met iOS 8. Qua design zijn er niet veel vernieuwingen doorgevoerd, maar er zijn genoeg andere tweaks en veranderingen te vinden die de overstap naar iOS 9 de moeite waard maken. We delen vast onze eerste bevindingen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iOS 9 design
Het design van iOS 9 mag dan bekend zijn, dat betekent niet dat alles hetzelfde is gebleven. Apple heeft namelijk een compleet nieuw lettertype geĂŻntroduceerd: Helvetica moet plaatsmaken voor het door Apple ontwikkelde San Francisco. Dat valt meteen op, maar went snel. De letters lijken iets ronder en ruimtelijker, zodat tekst meer kan ademen. Voor mensen met een Apple Watch zal het lettertype bekend voorkomen: San Francisco was al het standaardlettertype op watchOS.
Naast een ander lettertype heeft iOS 9 ook weer gloednieuwe gloednieuwe achtergronden. Daar zijn wat foto’s van de natuur bij, maar zwart staat centraal. Er zijn onder meer enkele planeten in te stellen of kleurexplosies te zien. Leuk om mee af te wisselen.
Proactief zoekscherm
Swipe je naar rechts vanaf het homescreen, dan open je in iOS 9 een volledig nieuw scherm dat er voorheen niet was. Bovenin beeld kun je zelf zoekopdrachten invoeren door te typen of via Siri, daaronder toont het scherm suggesties. Dat noemt Apple proactief, want hier vind je al dingen voordat je ze hoeft te zoeken.
Het scherm bestaat uit verschillende onderdelen. Bij Siri-suggesties vind je een regel van vier personen met wie je het meest contact hebt. Daaronder staan apps die je veel gebruikt. Deze zouden aangepast moeten worden aan het moment op de dag dat je die apps het meest gebruikt. Door rechtsboven op ‘Toon meer’ te tikken, krijg je meer contacten en apps te zien. Het is een fijn shortcut-scherm voor als je snel iemand of een bepaalde app zoekt, dat je waarschijnlijk gemakkelijker inschakelt dan het berichtencentrum.
De Nieuws-app, die in de Verenigde Staten standaard met iOS 9 wordt meegeleverd, ontbreekt in Nederland vooralsnog. Via het zoekscherm blijf je echter wel op de hoogte van het laatste nieuws. De laatste berichten worden onder elkaar weergegeven, met plaatje en korte omschrijving. Als je de taal en regio van je iOS-toestel op Engels inschakelt, kun je de app overigens wel gebruiken.
Siri wordt slimmer en sneller
Het afgelopen jaar is Siri een stukje slimmer en sneller geworden. Je kunt hem nu meer en op verschillende manieren vragen stellen. Zo is het mogelijk om te vragen naar ‘Foto’s uit september’ of ‘Video’s die ik in Utrecht heb opgenomen’. Ook kun je herinneringen instellen op basis van locatie. Siri herkent het bijvoorbeeld als je thuis bent, zodat je een melding krijgt dat je de wasmachine moet aanzetten. Ook spreekt Siri vanaf nu Vlaams en is het design meer in lijn met dat van de Apple Watch. Het geluidje dat aangeeft dat Siri actief is, is bij ons verdwenen.
De rol van Siri op je iPhone en iPad gaat veel groter worden in iOS 9. De assistent zit verscholen in kleine hoekjes van de software, niet alleen als je hem stemcommando’s geeft. Zo doet Siri suggesties voor ontvangers die je vaak mailt als je een nieuw bericht aanmaakt. Ook biedt Siri aan om verder te gaan met de podcast de je eerder luisterde als je je koptelefoon inplugt. Word je gebeld door een onbekend nummer, maar staat dat nummer wel in één van je e-mails, dan toont Siri wie je mogelijk probeert te bellen. Handig.
Updates voor Notities, Foto’s en iCloud Drive
Enkele van de Apple-apps hebben updates gekregen, dit zijn de belangrijkste:
Notities: De notitie-app van Apple is uitgebreid. Je kunt nu kaarten en foto’s aan notities toevoegen en met je vinger kun je tekeningen maken. Om hiervan gebruik te maken, moet je eerst wel iCloud bijwerken, wat gewoon via de Notities-app kan. Ook een welkome toevoeging: je kunt vanuit elke app dingen toevoegen aan Notities en je kunt lijstjes aanmaken. Door de veranderingen wordt Notities een nog betere app om snel krabbels te maken en informatie op te slaan.
iCloud Drive: Er is een app voor iCloud Drive die je niet direct op je homescreen ziet staan. Maak je gebruik van Apples cloudopslag, dan is de bijhorende app aan te zetten via ‘Instellingen’ > ‘iCloud’ > ‘iCloud Drive’ > ‘Op beginscherm’. In de app kun je bestanden zien die je hebt opgeslagen en ze op je iPhone openen. Ze worden overzichtelijk in mapjes geordend. Ook zijn bestanden direct te verwijderen.
Foto’s: Ook de Foto’s-app heeft een update gekregen. Tik je nu op een preview van een foto, dan staat onder in beeld een rij met foto’s in het klein, zodat je snel door je kiekjes kunt scrollen. Kies je in het ‘Momenten’-scherm voor ‘Selecteer’ dan kun je meerdere foto’s tegelijk aanvinken door eroverheen te vegen.
Beveiliging en focus op accuduur
Apple is de laatste jaren meer en meer op veiligheid en privacy gaan inzetten. In iOS 9 zie je daar weer een paar voorbeelden van. Voor gebruikers is het nu bijvoorbeeld mogelijk om de toegangscode van vier naar zes cijfers uit te breiden. Daardoor maak je jouw iPhone ontoegankelijker voor krakers. In plaats van 10.000 mogelijkheden voor je toegangscode, zijn er met zes cijfers een miljoen mogelijke combinaties te bedenken.
Ook onder de motorkap zijn er met iOS 9 wat verbeteringen doorgevoerd. Zo is het de bedoeling dat de accu langer meegaat. Dat hebben we in een dag nog niet goed kunnen testen, maar volgens Apple moet je tot een uur extra gebruiksduur per dag krijgen. Ook is er nog een energiebesparingsmodus die je kunt inschakelen om je batterij nog een boost van drie uur te geven.
Klein maar handig knopje brengt je terug naar vorige app
Nieuwe App Switcher en terug naar vorige app
Wil je een app uitschakelen, dan doe je dat in een nieuwe App Switcher. Dat is het scherm waar je in terecht komt als je twee keer op de homeknop drukt. Waar de geopende apps eerst allemaal naast elkaar stonden, staan de schermen in iOS 9 over elkaar heen en veeg je naar rechts (dat was altijd naar links) om er doorheen te bladeren. Apps sluiten doe je nog steeds door ze omhoog te vegen. In eerste instantie ziet het er fraaier maar iets minder overzichtelijk uit. Verdwenen uit dit scherm zijn je favoriete contacten, die eerst bovenin beeld stonden.
Een heel bruikbare toevoeging in iOS 9 is dat als je vanuit een app op een link klikt die in een andere app geopend wordt, dat linksboven in beeld op de plek van de provider een knopje verschijnt waarmee je direct teruggaat naar de app waar je vandaan komt. Zo hoef je niet eerst weer de app af te sluiten of de App Switcher te openen. Een ogenschijnlijk kleine tweak maar zeer handig in gebruik.
Multitasken op de iPad
We vergeten de iPad niet. iOS 9 heeft namelijk enkele multitask-functies die werken op de tablet een stuk aangenamer maken. Met Split View kun je twee apps naast elkaar zetten, waarmee het handig is om bijvoorbeeld notities te maken van een bepaalde website in Safari. Een andere optie is Slide Over. Daarmee veeg je een app langs de zijkant het beeld in en uit zonder dat je de openstaande app hoeft te verlaten.
Verder is er de Picture in Picture-modus. Kijk je een video of ben je aan het FaceTimen, dan hoeft dat niet langer te betekenen dat je geen andere dingen meer kunt doen. Je drukt gewoon op de homeknop en het scherm komt beneden in de hoek te staan. Met deze multitask-opties kun je veel productiever zijn op de iPad, iets wat natuurlijk van pas komt bij de nieuwe iPad Pro.
iOS 9 installeren
iOS 9 werkt op flink wat Apple-toestellen, ook oudere iPhones (4S+) en iPads (2+). Daarnaast belooft Apple voortaan minder grote updates door te voeren, zodat gebruikers vrijwel nooit (veel) ruimte hoeven vrij te maken voor de installatie. Wil je hier alles over weten, check dan dit artikel over iOS 9 installeren.
Conclusie: updaten of niet?
Waar iOS 8 vorig jaar net na release kampte met flinke bugs, is dat met iOS 9 niet het geval. Het meeste loopt direct als een zonnetje. Wel ondervonden wij dat sommige apps een beetje vreemd deden en dat Siri in het begin niet meer terug sprak. Na herstarten van de apps werd dat echter opgelost. Al met al is iOS 9 geen update die iOS op zijn kop zet, maar dat hoeft ook niet. Het belangrijkst is dat je beter kunt zoeken (ook in de Instellingen-app, wat heel prettig is) en dat Apple meer inzet op veiligheid en prestaties. Daardoor is je toestel waarschijnlijk wat sneller en dankzij de energiebesparende modus gaat hij langer mee op een volle lading. En dat zijn welkome toevoegingen. Wij zeggen dus: ja, updaten maar!