iPad Pro review: megatablet voelt te beperkt

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

iPad Pro review: onhandig als tablet, beperkt als laptopvervanger

2 februari 2016, 20:00
7 min leestijd
iPad Pro review: onhandig als tablet, beperkt als laptopvervanger

Reviewscore

7

Met keyboard erbij is de iPad Pro duurder dan de goedkoopste MacBook die Apple verkoopt. Is de megatablet veelzijdig genoeg om zijn hoge prijs te rechtvaardigen? Je leest het in onze iPad Pro review.

Lees verder na de advertentie.

Het testmodel voor deze review is ter beschikking gesteld door Coolblue.

Accessoires

De iPad Pro is met zijn 12,9 inch-scherm de grootste tablet die Apple ooit heeft uitgebracht. Het formaat is in het begin dan ook erg wennen; de Pro is een flinke slag groter dan de iPad Air 2 (9,7 inch) en weegt 713 gram, waardoor hij ook niet bepaald licht is. De iPad is meer dan zijn voorgangers bedoeld voor productiviteit, al zul je daarvoor nog wel de apart verkrijgbare toetsenbordcase (179 euro) moeten aanschaffen. Zonder dat accessoire is de iPad Pro weinig meer dan een grotere iPad, die ondanks de krachtige hardware minder onderscheidende functies biedt dan gehoopt.

ipad pro review

Een ander interessant accessoire – en vooralsnog exclusief voor de iPad Pro – is de 99 euro kostende Apple Pencil. Deze stylus, waarover we voor deze review helaas niet konden beschikken, is vooral een aanrader voor creatievelingen. Met het pennetje kun je hele precieze schetsen en tekeningen maken, waarbij je gewoon de palm van je hand op het scherm kunt laten rusten. Het drukgevoelige display van de iPad Pro heeft als voordeel dat je tijdens het tekenen harder kunt drukken voor dikkere lijnen. De functionaliteit is vergelijkbaar met die van een (semi-)professioneel tekentablet van bijvoorbeeld Wacom.

Scherm en hardware

De iPad Pro is een indrukwekkend apparaat, zowel qua (scherm)formaat als hardware. Het scherm van de tablet is groter dan dat van menig laptop en oogt scherp dankzij de Retina-resolutie van 2732 bij 2048 pixels. Vergeleken met de iPad Air 2 is het aantal pixels per inch nagenoeg gelijk en zijn afzonderlijke beeldpunten niet te onderscheiden. De schermkwaliteit van de iPad Pro is dan ook fenomenaal, zeker als je 1440p-video’s bekijkt in bijvoorbeeld de YouTube-app. De helderheid, kleuren en contrast zijn uitstekend, waardoor de tablet een genot in gebruik is.

ipad pro review

Dat is ook te danken aan de speakers, waarvan Apple er ditmaal vier heeft ingebouwd. In elke hoek is er eentje te vinden en tezamen produceren ze een indrukwekkend luid en helder geluid. Bij het bekijken van films of het luisteren naar muziek is het niet per se nodig om een koptelefoon in te doen, en dat was bij eerdere iPads wel anders. De stereospeakers zijn Ă©Ă©n van de grootste pluspunten van de iPad Pro en naar verluidt maken ze ook hun opwachting in de nieuwe iPad Air.

De vernieuwde speakers klinken geweldig

Ondanks het prachtige scherm en de uitstekende speakers is de iPad Pro niet echt geschikt voor thuisgebruik op de bank. Je kunt de tablet weliswaar op je schoot laten rusten met een kussen als ondersteuning, maar gebruik met Ă©Ă©n of twee handen is door het formaat en gewicht lastig. Wil je met je ene hand iets op het scherm aantikken, dan raakt je andere hand al snel vermoeid. Gebruik je de iPad Pro met een stylus, dan kan dat ook alleen maar als de tablet op tafel ligt of ergens in wordt vastgeklemd. Het formaat is gewoonweg onpraktisch.

Smart Keyboard

Net als de Surface Pro 4 van Microsoft komt de iPad Pro met een optioneel toetsenbord, het Smart Keyboard, dat je aan de tablet koppelt om hem om te toveren tot een compacte laptop met iOS. En zoals we van Apple gewend zijn, is het accessoire flink aan de prijs. Het Smart Keyboard kost 179 euro en is daarmee duurder dan vergelijkbare toetsenbordcases die in sommige gevallen betere bescherming bieden. Eenmaal ingeklapt dekt hij alleen de voorkant van de iPad af.

ipad pro review

Het verschil met toetsenborden van derden is dat je het Smart Keyboard niet via bluetooth, maar met de nieuwe Smart Connector aan de iPad Pro koppelt. Deze aansluiting is aan de zijkant van de tablet te vinden en kan zowel stroom als data doorvoeren. Omdat het Smart Keyboard niet afhankelijk is van bluetooth behoren accu- en connectieproblemen tot het verleden. En dat is bijzonder fijn.

Het Smart Keyboard is duur, maar tikt prettig

Het keyboard zelf is voorzien van een ingebouwde stand en vijf rijen met toetsen. Het is een vrijwel volledig qwerty-toetsenbord dat net zo snel en prettig tikt als het Magic Keyboard van de Mac. Sterker nog, deze hele review is met het Smart Keyboard getikt en dat duurde niet langer dan normaal. Het accessoire is weliswaar duur, maar mooi afgewerkt en een must voor iedereen die productief wil zijn met de iPad Pro. Alleen een touchpad ontbreekt, maar die heb je in principe niet nodig omdat de touchscreen binnen handbereik is.

Specificaties en prestaties

iOS is geoptimaliseerd om ook op minder krachtige hardware soepel te draaien, maar dat betekent niet dat Apple op dit vlak concessies heeft gedaan. De iPad Pro is de eerste tablet met 4GB van het snellere LPDDR4 RAM en wordt aangedreven door een A9X-chip en een M9-coprocessor. Standaard is er 32GB aan opslag aan boord, al kun je voor een meerprijs van 180 euro ook voor de 128GB-variant gaan. De duurste iPad Pro is het 128GB-model met 4G, waarvoor je maar liefst 1249 euro moet neertellen.

ipad pro review

Het instapmodel is met een adviesprijs van 919 euro echter ook niet goedkoop. Voor dat bedrag verwacht je de beste prestaties en de iPad Pro stelt gelukkig niet teleur. De tablet reageert vlot op aanrakingen, draait moeiteloos de laatste apps en zware 3D-games en ook multitasken met Split View gaat soepel. In de praktijk voelt de tablet echter niet significant sneller of beter dan de iPad Air 2, wat vooral is te wijten aan het beperkte aanbod geoptimaliseerde apps (daarover later meer). In tegenstelling tot de Surface Pro 4 kan de iPad Pro geen desktopsoftware draaien, waardoor je afgeslankte app-versies krijgt van je favoriete desktop-apps. De hardware is dan wel toekomstbestendig, maar vooralsnog wordt de volledige potentie van de tablet niet benut.

Software, apps en accuduur

Apple geeft op zijn eigen website aan dat de iPad Pro en iOS voor elkaar zijn gemaakt. Dat is slechts ten dele waar. Natuurlijk is het apparaat dankzij het grote scherm bij uitstek geschikt voor het draaien van twee volledige applicaties naast elkaar, maar afgezien van de Apple-apps en enkele applicaties van derden zijn er weinig die Ă©cht optimaal gebruikmaken van de extra ruimte. Populaire applicaties als Facebook, YouTube en Gmail zijn niet geoptimaliseerd en ogen daardoor uitgerekt.

ipad pro review

Wil je aan de slag met foto- en videobewerking, dan ben je aangewezen op de afgeslankte app-versies van bijvoorbeeld Adobe Photoshop en Premiere. Apple heeft een speciale sectie in de App Store gemaakt met geoptimaliseerde apps voor de iPad Pro, maar het aanbod is vrij beperkt. Je kunt weliswaar aan de slag met Microsofts Office-pakket en diverse notitie- en teken-apps, maar echt grote namen op het gebied van productiviteit ontbreken.

Weinig apps maken Ă©cht optimaal gebruik van het grote scherm

Ook iOS zelf lijkt nog niet alles uit de iPad Pro te halen. Multitasken werkt weliswaar fijn, maar voor de rest is de indeling hetzelfde als bij de normale iPad (Air). En dat is nou niet bepaald een productiviteitsmachine. In combinatie met het keyboard is de iPad Pro geschikt voor het incidenteel tikken van een mail of Word-document, maar als je meer wilt dan dat is het slimmer om voor een MacBook of een convertible met Windows 10 te gaan.

Vergeleken met de meeste laptops heeft de iPad Pro echter wel het voordeel van een lange accuduur, vooral als je het apparaat niet uren achter elkaar gebruikt. De standby-tijd bedraagt bij licht gebruik pakweg een week en een volledige (werk)dag houdt de tablet met gemak vol. Na ongeveer 9,5 uur gebruik komt het einde in zicht, al kun je met de bespaarmodus de accuduur iets oprekken.

Conclusie iPad Pro review

De iPad Pro is de grootste, krachtigste en duurste tablet die Apple tot nu toe heeft gemaakt. Het is een krachtig apparaat met enkele toffe features, maar ook eentje met duidelijke nadelen. Door het formaat en gewicht is de iPad Pro niet handzaam en ongeschikt om langere tijd vast te houden. De tablet is prettiger in gebruik met de keyboardcase, die fijn typt, maar wel flink aan de prijs is. Zelfs met het keyboard erbij is de Pro echter geen productiviteitsmachine, wat is te wijten aan het gebrek aan geoptimaliseerde apps en iOS, dat niet Ă©cht gebruikmaakt van de extra schermruimte. Vooralsnog valt de iPad Pro daardoor tussen wal en schip; hij is te groot voor thuisgebruik en te beperkt als vervanger voor je (zakelijke) laptop.

→ De iPad Pro is onder meer verkrijgbaar bij Coolblue vanaf 919 euro

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro
Apple iPad Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu