2019 is het jaar van de iPad en dat is helemaal te danken aan iPadOS 13. Voor het eerst geeft Apple de tablet zijn eigen software, losstaand van iOS. In onze iPadOS 13 preview lees je onze eerste indruk en merken we nu al wat voor grote gevolgen dit met zich meebrengt.
Let op: voor deze iPadOS preview hebben we de publieke bèta geïnstalleerd. Dit is niet de definitieve versie en kan dus de nodige bugs bevatten. Installeer deze testversie daarom niet zomaar op je iPad, maar maak eerst een back-up. Zodra de definitieve versie verschijnt lees je onze uitgebreide iPadOS review.
Lees verder na de advertentie.
Met de iPad Pro 2018 werd het pijnlijk duidelijk hoe de software dit krachtige apparaat vooral in de weg zat. De hardware is klaar voor de volgende stap in de ontwikkeling van Apples tablet, maar de software is nog steeds grotendeels hetzelfde als die van de iPhone. In 2019 hakt Apple de knoop door en geeft het de iPad zijn eigen besturingssysteem: iPadOS. En dat levert een aantal verbeteringen op die alleen op deze manier mogelijk waren.
Meer apps en widgets op je scherm
Dat zie je al meteen als je de iPad ontgrendelt na het installeren van iPadOS. Het homescreen is aangepast zodat de app-iconen een stuk kleiner zijn, zodat je tien apps meer dan in iOS 12 kunt plaatsen.
Door deze iconen even ingedrukt te houden, activeer je voortaan dezelfde functies die je normaal gesproken enkel met 3D Touch kunt oproepen op een iPhone. Aangezien iPads 3D Touch niet ondersteunen is dat een fijn extraatje. Op dezelfde manier kun je nu ook links ingedrukt houden om er alvast een preview van te bekijken.
De extra ruimte op het homescreen is bovendien hard nodig voor de widgets, die voortaan een vaste plek op het startscherm kunnen krijgen. In tegenstelling tot iOS 12 waarin je van links naar rechts veegt om je widgets te zien, geef je ze met iPadOS een vaste plek. Dat is handig, want zo krijg je vanaf je homescreen meteen toegang tot specifieke functies van apps.
Zo heb ik de Bestanden- en Agenda-app deze permanente plek gegeven, zodat ik mijn eerstvolgende afspraken kan zien en direct een bestand kan openen zonder eerst de app te openen en ernaar op zoek te gaan. Vooral als iPadOS straks voor iedereen beschikbaar is, verwachten we dat ontwikkelaars op slimme manieren deze widgets extra nuttig zullen maken.
iPad en Mac groeien naar elkaar toe
De overkoepelende reden dat Apple naar iPadOS overstapt lijkt veel met de Mac te maken te hebben. Om de iPad op het gebied van productiviteit en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren moet de afstand met de iPhone groter worden om die met de Mac juist te verkleinen.
Dat wil niet zeggen dat je iPad ineens een MacBook met een touchscreen is zodra je iPadOS installeert. De software voelt nog steeds vooral aan als iOS, maar heeft door een serie aan slimme aanpassingen niet meer de tekortkomingen die iPad-eigenaren al jaren irriteren.
Zo toont Safari voortaan standaard de desktopversie van websites, in plaats van de voor smartphones geoptimaliseerde mobiele weergave. Deze kleine aanpassing maakt het veel fijner om met je iPad over het web te surfen en zorgt er bovendien voor dat bijvoorbeeld de webversie van Google Docs ook op de iPad net zo handig is als op de Mac. Je hebt daardoor zelfs de Google Docs-app niet meer nodig, aangezien deze beperkter en onhandiger is dan de webversie.
Multitasking aangepakt
De multitaskingfunctie is eveneens vernieuwd. Het is wat makkelijker geworden om meerdere apps tegelijk te gebruiken op de tablet. Zo kun je nu meerdere apps over elkaar plaatsen in Slide Over, zodat er een stapeltje met apps ontstaat. Hier schakel je tussen door over de onderkant te vegen, net zoals je op een iPhone X tussen apps schakelt. Daarnaast kun je dezelfde apps meerdere keren naast elkaar openen, zodat je bijvoorbeeld twee vensters van Safari tegelijk op je scherm zet, of twee notities tegelijk bekijkt.
Iets anders wat je wel op een Mac doet maar niet kon op een iPad, had alles met externe opslag en apparaten te maken. Vanaf de iPad Pro met een usb-c-aansluiting en iPadOS kun je nu eindelijk een camera of externe harde schijf of usb-stick op de tablet aansluiten. Daarna kun je in de Bestanden-app al de bestanden die je nodig hebt direct op je iPad overzetten. Handig als je bijvoorbeeld foto’s of video’s wil bewerken en ze hierdoor rechtstreeks van een camera kunt halen om aan de slag te gaan.
Voor deze gelegenheid heeft de Bestanden-app ook een welkome opknapbeurt gekregen, met als grootste verschil een nieuwe kolomweergave. Dit transformeert de app tot een Finder-achtige app zoals we die van macOS kennen. Veel handiger en direct herkenbaar voor iedereen die wel eens een Mac heeft gebruikt.
Talloze kleinere verbeteringen
En zo zijn er nog tal van kleinere verbeteringen die stuk voor stuk bijdragen aan de grote stap die iPadOS dit najaar zet. Zo reageert de Apple Pencil nog sneller dan voorheen, wat het tekenen ermee natuurlijker aan laat voelen. Ook kun je in samenwerking met macOS Catalina je iPad-scherm als externe monitor gebruiken voor je Mac met de Sidecar-functie en is er een nieuw toetsenbord toegevoegd dat veel kleiner is, zodat je het gemakkelijk met een hand kunt bedienen.
Ook het benoemen waard is de ondersteuning van Xbox- en PlayStation-controllers, wat de kans een stuk groter maakt dat je al een controller thuis hebt liggen die je nu direct op je iPad kunt aansluiten om ermee te gaan gamen.
Omdat we ons in deze iPadOS preview beperkt hebben tot alle functies die specifiek naar de iPad komen, zou je bijna vergeten dat alle andere veranderingen die iOS 13 introduceert hier nog eens bovenop komen. Van de donkere modus tot privacyverbeteringen en van een verbeterd toetsenbord tot een compleet vernieuwde Herinneringen-app. Bekijk ook onze iOS 13 preview om hier meer over te weten te komen.
Conclusie iPadOS preview
Er is iets voor te zeggen dat Apple iPadOS op zijn minst al had moeten uitbrengen toen de iPad Pro (2018) verscheen, maar we zijn al lang blij dat Apple deze broodnodige stap dit jaar eindelijk zet. Zelfs in bètavorm is iPadOS een indrukwekkende optelsom van kleine en grote aanpassingen aan de software van je iPad, die de manier waarop je de tablet gebruikt op vrijwel ieder vlak verbetert. Als dit pas de eerste stap is om van de iPad een beter product te maken, dan ziet de toekomst van de tablet er beter uit dan ooit tevoren.
Benieuwd naar onze kijk op de andere grote software-updates van 2019? Check hieronder dan ook onze previews van iOS 13 en watchOS 6.