De iPhone 4S is alweer de vijfde telefoon van Apple die onder het toeziend oog van Steve Jobs op de markt is gebracht. Zoals elke iPhone tot nu toe, was de iPhone 4S een directe hit. Drie dagen na de releasedatum waren er al 4 miljoen stuks over de toonbank gegaan. Bij Vodafone Nederland stond de verkoopteller van de iPhone 4S al na twee dagen op 10 duizend stuks.
iPhoned heeft voor je uitgezocht wat de iPhone 4S nu écht kan. Wij houden ook van Apple en de iPhones, maar willen graag weten of de iPhone 4S zichzelf kan bewijzen tegenover haar eigen voorganger. Dat testen we in deze iPhone 4S review.
- Uiterlijk van de iPhone 4S
- Hardware van de iPhone 4S
- Siri, de virtuele assistent
- De nieuwe, snellere, dualcore A5 Processor
- 8 megapixel camera
- Twee antennes voor beter bereik
- iCloud
- Airplay
- Conclusie
→ Tip: bekijk iPhone 4S kopen of iPhone los kopen voor de beste aanbiedingen en prijzen!
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Uiterlijk van de iPhone 4S
De iPhone 4S is qua uiterlijk bijna exact hetzelfde als de iPhone 4. Een van de verschillen tussen de twee is het gewicht. De iPhone 4S weegt 140 gram, wat hem 3 gram zwaarder maakt dan de iPhone 4. Het tweede verschil zie je in de foto hiernaast. Doordat er een tweede antenne in de iPhone 4S is geplaatst moest er een extra inkeping komen aan de buitenkant. De onderste telefoon is de 4S.
Hardware van de iPhone 4S
Pas wanneer de iPhone 4S in gebruik genomen wordt, kan er duidelijk verschil gemerkt worden. Apple zou Apple niet zijn als ze geen drastische verbeteringen zouden maken in hun producten. Onder de motorkap is er dus behoorlijk wat gesleuteld. Hieronder lees je over alle veranderingen en verbeteringen ten opzichte van de iPhone 4.
Siri, de virtuele assistent
Siri is toch wel het meest vernieuwende snufje van de iPhone 4S te noemen. Dit is een virtuele assistent die het mogelijk maakt om met je stem de iPhone 4S opdrachten te geven. Simpele acties als snel een sms sturen of kijken wat voor weer het wordt, kunnen allemaal uitgevoerd worden door een simpele – weliswaar Engelstalige – gesproken opdracht te geven. De opdrachten die gegeven kunnen worden zijn verrassend uitgebreid.
Vooralsnog is Siri niet in het Nederlands verkrijgbaar en zal deze ook nog niet goed werken in Nederland. De dienst heeft bijvoorbeeld moeite om bedrijven te vinden buiten de VS. Wanneer je aan Siri vraagt of er een goede pizza tent in de buurt is, zal je doorverwezen worden naar Google resultaten, terwijl in de VS netjes een lijstje binnen Siri naar voren komt waar vervolgens weer acties op ondernomen kunnen worden, zoals het bedrijf bellen. Hieronder zie je hoe goed Siri echt werkt. Het is mogelijk om interactie te krijgen met Siri. Bright interviewde Siri en het resultaat is verbluffend te noemen.
Een snellere dualcore A5-processor
Door de nieuwe dualcore A5-processor, geproduceerd door Samsung, is de iPhone 4S een stuk sneller dan zijn voorgangers. De A5 chip is de processor die ook als motor van de iPad 2 fungeert, alleen is deze ondergeklokt. Dit betekent dat de processor op lagere snelheid is gezet om de batterijduur te verlengen en oververhitting te voorkomen. In de praktijk merk je hier echter weinig van.
Apple geeft aan dat de processor tweemaal sneller is dan zijn voorganger: de A4 processor. Laatstgenoemde is terug te vinden in de iPad, iPhone 4, iPod Touch en Apple TV. Op grafisch gebied zou de A5 processor zelfs zeven maal krachtiger zijn dan de A4, mede door de toevoeging van de nieuwe grafische chip.
In benchmarks komt naar voren dat de iPhone 4S inderdaad een stuk sneller is dan de iPhone 4, maar ook iets langzamer is dan de iPad 2. Dat de processor tot twee maal zo snel zou zijn is dus niet helemaal waar, maar het is verschil is zeker merkbaar. Hieronder kunnen we uit het filmpje concluderen dat het opstarten van de applicaties flink wat sneller gaat. Het laden van webpagina’s gaat op de iPhone 4 soms sneller, maar hapert daarna. Bij de 4S blijft dit soepel. Grafisch zien we ook veel verschil. Het aantal frames per seconde is bij de iPhone 4S vele malen hoger, waardoor de game soepeler loopt.
Uiteraard hebben we ook zelf de iPhone 4S aan de tand gevoeld. Uit onze praktijktests is gebleken dat het toestel bijzonder vlot werkt. Bij het swipen door de interface, het openen van veelgebruikte apps en het spelen van games zijn nauwelijks vertragingen merkbaar. Zeker in vergelijking met de iPhone 4 voelt de 4S een stuk sneller en soepeler. Wat dat betreft is de smartphone de upgrade zeker waard.
8 megapixel-camera
Snelheid is niet het enige in de iPhone 4S waaraan gesleuteld is. De 5 megapixel-camera aan de achterkant van de iPhone 4 is vervangen door een 8 megapixel-camera met een aantal extra functies. De lens heeft verschillende manieren om de belichting te doseren, waaronder een groter diafragma zodat er meer licht binnen kan komen wanneer nodig. Dit zorgt voor heldere foto’s in het donker met een minder lange sluitertijd.
Verder heeft Apple een vijfe lens toegevoegd die zorgt voor 30 procent meer scherpte ten opzichte van de iPhone 4. Ook de nieuwe Hybrid infraroodfilter in de 4S is een aanwinst. Het IR-filter zorgt voor meer kleurechtheid en een correctere witbalans in de foto’s. Met gezichtsherkenning tot tien personen kan de camera zelf bepalen of het om een groepsfoto gaat of een portret. De instellingen worden automatisch aangepast voor het mooiste resultaat.
De HDR-functie maakt drie verschillende foto’s met verschillende instellingen, en voegt de beste resultaten samen om zo de best belichte foto te creëren. Hieronder kun je nog een video gemaakt met de iPhone 4S in full-hd zien. We vinden dat de video een verbazingwekkende kwaliteit heeft voor een mobiele telefoon.
Echter zien we ook dat de beeldstabilisatie niet optimaal werkt en dan de witbalans continu iets te abrupt wordt aangepast. Dit zijn kritische punten die tevens bij veel goedkope digitale videocamera’s voorkomen. Bedenk je dus wel dat je met een dergelijke camera in de iPhone 4S rondloopt, wat allerminst een straf is.
Twee antennes voor beter bereik
De iPhone 4 heeft een hoop problemen met de externe antenne gehad. Gebruikers die het toestel op een bepaalde manier vasthielden hadden ineens geen bereik meer. Dit is met de iPhone 4S opgelost omdat Apple is overgestapt op een ander type antenne en er daarvan twee geplaatst heeft.
De antennes kunnen wanneer nodig switchen tussen verzendmodus en ontvangstmodus. Hierdoor heeft de iPhone 4S overal een lagere ping. Een ping is een signaal dat heen en weer gaat tussen een verzender en een ontvanger. Hoe lager, hoe sneller een verbinding tot stand komt.
iCloud
iCloud is een nieuwe verrassende dienst van Apple. iCloud is een ‘wolk’ op internet waarin je data kunt opslaan. Zo kun je draadloos muziek, foto’s en documenten met al je iDevices synchroniseren. iCloud is een gratis dienst met 5GB aan opslag. Voor een additioneel bedrag kan er meer opslagruimte gekocht worden.
Met iCloud kun je al je muziek, die met iTunes aangeschaft is, op al je iDevices afspelen. Dit werkt echter niet voor muziek die van cd’s gekopieerd is of op andere muzieksites is aangeschaft.
Airplay
De iPhone 4S en de iPad 2 kunnen hun beeld draadloos op de tv laten zien. Hierdoor kun je bijvoorbeeld films kijken, foto’s laten zien of een game spelen. Hd-films die op de iPhone staan, kunnen zo draadloos op de tv afgespeeld worden.
Hier is wel Apple TV voor nodig. Als je Apple TV en je iPhone/iPad in hetzelfde wifi netwerk zijn, zal direct het Airtime logo op het scherm te zien zijn, waarmee de beelden naar de Apple TV gestuurd worden.
iPhone 4S review: conclusie
De iPhone 4S heeft helaas geen groter scherm, maar is zeker een waardige opvolger van de iPhone 4. iPhoned kan de iPhone 4S daarom aanbevelen.
Pluspunten van de iPhone 4S:
- Snellere hardware zorgt voor een betere gebruikerservaring
- Foto’s met meer pixels, meer scherpte en een betere witbalans
- Filmen met een verbazende goede kwaliteit in full-hd
- Beter bereik en geen antenna gate meer
- Snellere downloads
- iCloud; gratis opslag in de cloud
Minpunten van de iPhone 4S:
- De batterij gaat nog steeds niet erg lang mee bij intensief gebruik
- Siri spreekt nog geen Nederlands
- De witblans bij het filmen kan minder heftig uiteenlopen
Zoals verwacht, maar niet gehoopt in het patroon van Apple zijn er bijna geen optische veranderingen tussen de 4 en de 4S. We vinden gelukkig wel veel veranderingen onder de motorkap. Overtuigd? Bekijk meteen de beste iPhone 4S aanbiedingen van dit moment in het overzicht hieronder of op de iPhone 4S kopen pagina.
iPhone 4S aanbiedingen