De nieuwste versie van macOS biedt met name verbeteringen die niet direct waarneembaar zijn. Het systeem werkt efficiënter en sneller dan voorheen. Daarmee maakt High Sierra de Mac weer net iets beter dan zijn voorganger.
Lees verder na de advertentie.
MacOS High Sierra review
Heel spannend kun je de updates voor macOS de laatste jaren niet noemen. Het besturingssysteem voor Macs en MacBooks werd steeds wat stabieler, sneller en efficiënter. Hier en daar werd een opvallende verandering in een app doorgevoerd, Siri kwam naar de computers en de Mac begon beter te communiceren met andere apparaten zoals de Apple Watch.
De meest recente update voor macOS kwam maandagavond uit. Doorgaans krijgt een nieuwe versie een compleet nieuwe naam, dit jaar gaat het van Sierra naar High Sierra. Dat geeft al aan dat Apple rustig voortborduurt op de update van 2016.
De komst van het Apple File System
Eén van die belangrijke vernieuwingen die je niet direct ziet, is het Apple File System (APFS). Dit systeem werd in iOS 10.3 al doorgevoerd op de mobiele apparaten en is nu ook beschikbaar voor de computers van Apple.
Het is een flinke operatie, want het vervangt het jarenoude bestandssysteem HFS+. Een bestandssysteem is een wezenlijk onderdeel van een computer. Het zorgt ervoor dat hardware en software op de juiste manier met elkaar communiceren. De software zorgt dat een bestand opgeslagen wordt op een fysieke harde schijf of ssd, zonder dat daarbij fouten optreden. Daarnaast moet het ook zo vloeiend gebeuren dat je er zo min mogelijk op hoeft te wachten.
APFS brengt veel voordelen met zich mee. Zo is dit systeem geoptimaliseerd voor flashgeheugen en SSD. Ondersteuning voor Fusion Drives is er nog niet, maar volgt later, heeft Apple al beloofd. Met APFS zien gebruikers hun opslagruimte minder snel vol lopen. Maakte je in Sierra een kopie, dan was die kopie even groot als het origineel. In High Sierra worden alleen de wijzigingen apart opgeslagen, waarmee je ruimte bespaart. Pas als het originele bestand gewist wordt, voorziet de computer de kopie van alle eigenschappen van het origineel.
Ook op het gebied van versleuteling is AFPS een verbetering ten opzichte van HFS+. Bestanden kunnen voortaan individueel worden versleuteld, zelfs kopieën van bestanden slaat macOS High Sierra met aparte encryptie op.
Al met al zijn dit veranderingen die misschien niet meteen opvallen. Maar mocht je je afvragen waarom je computer bestanden ineens een stukje sneller wegschrijft, dan is dit de reden. Daarnaast is een snellere, efficiëntere en veiligere computer altijd welkom.
Gebruik Safari in stilte
Mac-gebruikers die de standaardbrowser Safari van Apple gebruiken, browsen vanaf macOS High Sierra letterlijk in stilte. Voortaan kun je bijvoorbeeld kiezen om filmpjes die automatisch met geluid afspelen te blokkeren. Een fijne oplossing voor als één van de tabbladen ineens begint te piepen, terwijl je bijvoorbeeld net in een vergadering zit en even iets wilt opzoeken. Je kunt dit per website instellen of voor alle sites.
Verder zul je geen last meer hebben van bedrijven die je willen volgen. Safari biedt namelijk de mogelijkheid om trackers te blokkeren. Die worden door adverteerders gebruikt om mensen online te volgen, zodat ze gerichter reclames kunnen tonen. Het gevolg hiervan is dat de browser iets sneller wordt en de privacy van gebruikers meer waarborgt. Je kiest overigens zelf of je deze oplossing wilt gebruiken.
Over het algemeen werkt Safari na de update iets lichter. Persoonlijk vinden we het wel jammer dat de browser nog steeds geen favicons toont om geopende tabbladen beter uit elkaar te houden.
De Foto’s-app doet weer mee
Apple verbetert zijn Foto’s-app vaker, maar de veranderingen zijn dit keer echt welkom. Vooral op het gebied van bewerking. De app biedt een breed scala aan mogelijkheden, denk aan het aanpassen van belichting, het veranderen van kleurtonen en meer. Nu kun je ook meerdere plaatjes tegelijk aanpassen en veranderingen doorvoeren in Live Photos.
Daarnaast is de app voorzien van een nieuwe balk met een betere organisatie, zodat je foto’s gemakkelijker terugvindt. Daarbij helpt ook de vernieuwde zoekfunctie, die objecten en scènes in foto’s herkent dankzij kunstmatige intelligentie. Een zoekopdracht naar de term ‘hond’ resulteert in een overzicht van al je foto’s van honden.
Pin je favoriete notities
De Notities-app van Apple is wederom van nieuwe functies voorzien. Voortaan kun je aantekeningen vastzetten bovenaan de lijst, zodat ze niet wegzakken. Dat is bijvoorbeeld handig als je to-do lijstjes of boodschappenlijstjes hebt. Gemiste kans is dat deze instelling niet gekoppeld is aan je iPhone. Ook nieuw is dat je tabellen aan notities kunt toevoegen. Zo wordt deze app beetje bij beetje een stuk bruikbaarder, al ga je voor het serieuze schrijfwerk nog steeds naar Pages.
Wat kleine verbeteringen
Siri kwam met Sierra naar de Mac. In High Sierra is de spraakassistent verbeterd. Zo zijn de nieuwe stemmen van iOS 11 doorgevoerd naar de computer. Heel fijn is ook dat je voortaan al typend kunt communiceren met Siri, je hoeft dus niet per se meer te praten. Deze functie schakel je in via ‘Toegankelijkheid’ in de instellingen.
Macs ondersteunen sinds macOS High Sierra ook virtual reality-headsets en externe GPUs. De vraag is hoe VR op de Mac werkt en hoeveel toepassingen daarvoor al beschikbaar zijn. Dit hebben we niet kunnen testen.
In High Sierra worden foto’s en video’s voortaan kleiner opgeslagen, dat scheelt dus flink in de opslagruimte. Foto’s doen het voortaan met het High Efficiency Image File Format (HEIF) en video’s met High Efficiency Video Codec (HEVC of h.265).
Verder is zoeken via Spotlight verbeterd, kun je Live Photos maken van FaceTime-gesprekken en toont de Mail-app de belangrijkste berichten bovenaan terwijl de berichten minder schijfruimte in beslag nemen.
Conclusie
MacOS High Sierra is niet de update waar je hart direct sneller van gaat kloppen, omdat de ingrijpende en opvallende verbeteringen ontbreken. Apple bouwt simpelweg voort op Sierra en brengt vooral ‘onzichtbare’ vernieuwingen. Je systeem wordt sneller, efficiënter en bespaart meer opslagruimte. Daar zal niemand over klagen, maar we hopen stiekem toch dat Apple volgend jaar weer eens uitpakt.
Lees het laatste nieuws over macOS High Sierra