Op papier is macOS 10.14 Mojave de grootste update voor de Mac sinds jaren. iPhoned installeerde de ontwikkelaarsbèta en ging alvast met de vernieuwingen aan de slag.
Lees verder na de advertentie.
MacOS Mojave preview
Toen macOS Mojave tijdens WWDC 2018 werd aangekondigd, viel op dat de update een stuk groter is dan de vorige versie van het besturingssysteem, High Sierra. Waar deze versie zich focuste op verbeteringen op de achtergrond, heeft Mojave ook nieuwe features die je direct ziet. MacOS Mojave wordt deze herfst uitgebracht en binnenkort verschijnt een publieke bèta, maar met de ontwikkelaarsversie hebben we alle functies alvast getest.
Dark Mode zorgt voor compleet nieuwe look
De feature waar de meeste gebruikers naar uitkijken, is natuurlijk de Dark Mode. Al jaren gaan er geruchten over een donkere modus voor iOS, maar opvallend genoeg krijgt macOS de feature eerst. De donkere kleuren maken het veel fijner om je Mac(Book) in de avonduren te gebruiken, omdat ze simpelweg rustiger zijn voor je ogen.
Wanneer je de Mojave-update installeert, wordt direct gevraagd of je de normale modus wil gebruiken, of liever meteen de Dark Mode inschakelt. Kies je voor dat laatste, dan wordt het hele besturingssysteem donkerder. Dat zie je bijvoorbeeld aan de menubalk bovenin, het Dock, in Finder, Safari en andere Apple-apps.
Zelfs de prullenmand in je Dock heeft een donker kleurtje gekregen. Het oogt fraai en het geeft je Mac plots een frisse look. Het went bovendien snel: na het activeren van de Dark Mode hadden we eigenlijk niet te behoefte om nog terug te schakelen naar de ‘normale’ interface.
Belangrijk om te weten is dat de modus voor nu beperkt blijft tot algemene interface-elementen en de verschillende Apple-apps die op je Mac staan. Apps van derden moeten straks ondersteuning inbouwen, al hebben sommige applicaties (zoals Telegram en Chrome) al zelf een vergelijkbare feature.
Eindelijk een nieuwe Mac App Store
Ook de Mac App Store ziet er fraai uit met de Dark Mode, maar dat komt eigenlijk door iets anders. Het uiterlijk van de app-winkel is op de schop gegaan, en dat was hard nodig. De app-winkel oogde warrig en overzichtelijk, en bovendien verschijnen er maar weinig nieuwe apps. Apple lost één probleem op door de Store meer te laten lijken op de iOS-variant, en dat pakt best goed uit.
Apple heeft gekozen voor wat grotere knoppen en duidelijke categorieën aan de linkerkant. Hiermee kun je meteen de populairste productiviteits-apps zoeken, of krijg je een overzicht met fotografie- en videotools. Ook is er een duidelijker overzicht met games. Vanuit de Mac App Store download je nog steeds app-updates, maar nieuwe macOS-versies haal je via de Systeemvoorkeuren binnen.
Het grootste probleem van de Mac App Store, het gebrek aan goede apps die verschijnen, wordt met Mojave niet verholpen. Mogelijk komt daar volgend jaar verandering in, als ontwikkelaars makkelijker universele apps kunnen maken, zodat het weinig moeite kost om een iOS-app ook op macOS te laten werken.
Stacks
Een functie die wat verstopt zit in macOS Mojave, maar wel enorm handig is, heet Stacks (of ‘Stapels’). Hiermee ruim je rommelige desktops in één klap op, doordat verschillende bestandssoorten bij elkaar worden geplaatst. Klik vanuit je desktop op ‘Weergave > Gebruik stapels’ en schermafbeeldingen, normale plaatjes en documenten worden direct bij elkaar geplaatst. Het zijn een soort mapjes, waar je op klikt om alle bestanden weer te zien. Dat werkt goed, snel en simpel.
Het bureaublad is in Mojave overigens dynamisch, wat betekent de wallpaper automatisch meekleurt met het tijdstip. Overdags zie je bijvoorbeeld een woestijn met veel zon, terwijl de achtergrond in de avonduren donkerder wordt. Ook handig zijn de verbeteringen voor Finder. Er is een nieuwe galerij-weergave die bestanden beter in beeld brengt en je in documenten laat ‘spieken’. Open je bijvoorbeeld een tekstbestand, dan zijn de eerste alinea’s al direct in Finder te lezen zonder een aparte app te openen.
Screenshots, FaceTime en Safari wordt veiliger
Apple haalt meer inspiratie uit iOS en geeft gebruikers in Mojave nieuwe opties om screenshots te bewerken. Als je een schermafbeelding maakt, zie je rechtsonder – net als in iOS – een kleine preview verschijnen. Tik hierop en je krijgt een menu om aantekeningen te maken op een screenshots, wat handig is als je iets wil omcirkelen of een pijltje tekent om iets aan te wijzen.
Ben je ermee klaar, dan klik je op ‘Bewaar’ en pas dan verschijnt de schermafbeelding op je bureaublad. Je hoeft overigens niet per se iets met de preview en bewerkopties te doen. Vind je de screenshot prima zoals ‘ie is, wacht dan eventjes en hij verschijnt gewoon op je desktop. Net zoals in voorgaande macOS-versies dus.
Verder zijn er genoeg andere verbeteringen die macOS Mojave de moeite waard lijken te maken. Denk aan groepsvideobellen in FaceTime met maximaal 32 personen, waarbij het ook tof is dat Apple Watch-gebruikers via een audioverbinding. Ook Safari krijgt een update, en gaat je privacy beter beschermen door ervoor te zorgen dat vind ik leuk- en deel-knoppen van bijvoorbeeld Facebook je niet kunnen volgen. Ook nieuw is dat Safari sterke wachtwoorden kan genereren en bewaren voor je accounts, al kon dit natuurlijk al met wachtwoordbeheerders als 1Password en LastPass.
Lees ook: Deze kleine macOS Mojave-functies kende je nog niet
Conclusie macOS Mojave preview
Omdat macOS High Sierra vooral verbeteringen op de achtergrond doorvoerde, was de update simpelweg niet zo spannend. Mojave doet dit ook, maar biedt veel meer waar je als normale gebruikers direct profijt van hebt. Zo geeft de Dark Mode je Mac(Book) een compleet nieuwe look en met een redesign zet Apple goede stappen om de Mac App Store nieuw leven in te blazen. Verder zijn er verschillende features om je productiever ter werk te laten gaan.
Dit alles maakt het aantrekkelijk om binnenkort de publieke bèta te downloaden. De verbeteringen zijn echter niet enorm schokkend, en voor veel gebruikers is het slimmer om te wachten op de definitieve release, omdat de testversie nog niet helemaal stabiel is. Desondanks is macOS Mojave een update om naar uit te kijken, en dat is sommige jaren wel eens anders geweest.
Deze Macs krijgen de Mojave-update
- MacBook (begin 2015 en nieuwer)
- MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
- MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
- Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
- iMac (eind 2012 en nieuwer)
- iMac Pro (2017)
- Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)