Planet of the Apps nog niet de killer-show voor Apple Music

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Planet of the Apps: nog niet de killer-show voor Apple Music

22 juni 2017, 21:05
4 min leestijd
Planet of the Apps: nog niet de killer-show voor Apple Music

Apples eerste eigen serie is begonnen. We keken alvast de eerste afleveringen van Planet of the Apps en kwamen tot de conclusie dat het niet echt een aanrader is.

Lees verder na de advertentie.

Pitchen en ontwikkelen

Wat doe je als je Apple bent en je wilt een eerste eigen tv-productie opzetten? Dan maak je blijkbaar een show over het maken van apps, die je vervolgens in je eigen App Store kunt promoten. Dat klinkt slim, maar is het programma zelf eigenlijk wel boeiend?

Planet of the Apps is een combinatie van The Voice en programma’s als Dragon’s Den. Deelnemers zijn ontwikkelaars en ceo’s die hun apps tijdens een elevator pitch (ze komen met een roltrap omlaag) proberen te verkopen. Soms zijn dat ontwikkelaars die er al flink wat geld in hebben zitten, anderen hebben hun eigen geld en avonduren geĂŻnvesteerd. Na de eerste pitch stelt de jury, bestaande uit Will.i.am, Gwyneth Paltrow, Jessica Alba en Gary Vaynerchuk, een aantal vragen. Swipet Ă©Ă©n of meer van hen hun lampje op groen, dan gaan ze verder met het idee.

planet of the apps

Vervolgens begint een traject van zes weken waarin app-makers hun idee verder uitwerken en doorontwikkelen voor de uiteindelijke pitch voor kapitaalinvesteerders. Ze bepalen uiteindelijk of een app een grote investering krijgt om echt stappen te kunnen maken en een gezond bedrijf op te zetten.

Planet of the Apps

Per aflevering volgen we zo’n vier app-makers, waarvan er dan twee verder gaan met hun jurylid en vervolgens mentor naar ‘de volgende ronde’. We volgen over het hele seizoen dus niet dezelfde gezichten die ergens naar toewerken, maar per aflevering een afgerond verhaal dat al dan niet goed afloopt voor de ontwikkelaars.

planet of the apps

Daarvan zijn de pitches vaak wel leuk om naar te kijken. Net als bij talentenjachten als The Voice is het altijd afwachten wat er als volgende komt. Een ondoordacht idee valt direct door de mand, want de jury stelt vaak pittige vragen. Al snel wordt duidelijk dat de leden niet alleen maar voor hun bekendheid zijn gevraagd. Verwacht echter geen vuurwerk zoals je van The Voice gewend bent, want het gaat er vrij serieus aan toe. Gary Vaynerchuck, de gelauwerde zakenman, spreker en investeerder, is wat dat betreft precies de hete peper die dit programma nodig heeft. Hij is keihard in zijn oordeel, zelfs als een kandidaat hem gekozen heeft.

Veel ideeën, bazige mentoren

Het is echter nooit een spervuur van app-ideeën die het niet halen, want in de tweede helft bekijken de deelnemers hoe ze hun idee nog vruchtbaarder kunnen maken. Daar wordt een app soms bijna volledig veranderd, zoals in het geval van Andrew. Zijn app Pair plaatst door middel van de iPhone-camera en augmented reality meubels in de woonkamer.

Zo kunnen mensen zien hoe het staat, voordat ze overgaan op een aankoop. Zijn mentor Jessica Alba ziet uiteindelijk meer in het idee om juist de technologie te pitchen aan investeerders, omdat de mogelijkheden groter zijn dan meubels alleen. Uiteindelijk wordt de techniek gepitcht als manier om de hele wereld in 3D in kaart te brengen.

Het is interessant om te zien hoe lastig het is om aan eigen ideeën vast te houden als iedereen aan je trekt. Uiteindelijk draait het allemaal om geld en daarvoor moeten soms concessies worden gedaan. Niet altijd met een goed uitkomst, overigens. Wat dat betreft zijn de adviezen van de vrij bazige mentoren en investeerders af en toe wat twijfelachtig. Daarnaast komen er wel eens pitches langs die niet echt vernieuwend zijn. Om Pair nog maar eens aan te halen; meubels plaatsen in de echte omgeving doen IKEA en Bol.com ook al.

planet of the apps

Nooit echt spannend

In de serie wordt geprobeerd wat spanning toe te voegen door een soms wat twijfelachtige montage en opkomende muziek, maar echt spannend wordt het nooit. Vaak is wel duidelijk wat er gaat gebeuren, daarnaast is het middenstuk van de afleveringen gewoonweg saaier dan de pitches.

Het zit Planet of the Apps ook niet echt mee dat er tegenwoordig maar weinig spannende dingen gebeuren op app-gebied. Hoewel er heus boeiende ideeën langskomen in het programma, hebben we de killer-app nog niet langs zien komen. En dan is het lastiger enthousiast worden dan een deelnemer dan The Voice die de sterren van de hemel zingt.

De eerste aflevering van Planet of the Apps is gratis te bekijken via Apple Music. Wil je de rest zien, dan kan dat als je geabonneerd bent op de muziekdienst van Apple. Heel opvallend is wel dat op dit moment alleen de eerste aflevering nog maar Nederlandse ondertiteling heeft. Dat is gewoon slordig.

Conclusie

Ben je écht heel benieuwd naar pitches en het ontwikkelen van apps, dan kun je Planet of the Apps een kans geven. Maar als Apple zich wil vestigen als maker van originele videocontent, dan zullen ze met iets veel beters dan dit moeten komen om de concurrentie met Netflix en Amazon aan te kunnen. Want als een programma over ideeën zelf een slecht idee blijkt te zijn, dan gaat er iets mis.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu