watchOS 4 is niet de spectaculairste update die de Apple Watch ooit kreeg, maar door een aantal slimme verbeteringen wel de belangrijkste tot nu toe. Lees erover in onze watchOS 4 review.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Tijd om voort te bouwen op watchOS 3
We vergeten het vaak, maar de eerste versie van iOS was lang niet de heilige graal wat smartphone-software betreft. Belangrijke functies (zoals de App Store) ontbraken en Apple had jaren nodig om iOS te maken tot wat het nu is. Meer dan tien jaar was er nodig om het design en de functies op te poetsen en uit te breiden.
De Apple Watch heeft met watchOS 4 nog maar vier jaar de tijd gehad om tot een soortgelijk niveau te komen. Niet zo gek dus dat er heel wat aan te merken viel op de eerste versie van watchOS, maar Apple na de opknapbeurt van watchOS 3 eindelijk een goede bodem heeft gelegd. Een jaar later bouwt watchOS 4 hierop voort door de Apple Watch steeds slimmer en vooral minder onhandig te maken.
De iPhone en Apple Watch hebben namelijk een hele verschillende functie. De Watch is in alle opzichten een verlengstuk van je iPhone, die met watchOS het makkelijker maakt om alledaagse taken uit handen te nemen.
Minder gedoe
En precies op dat vlak focust watchOS 4 zich. Dat merk je al meteen als je muziek opzet. De Apple Watch zet voortaan automatisch een minispeler op je scherm als je tijdens het luisteren van muziek of een podcast je pols optilt. Hierdoor kun je snel pauzeren of een ander nummer selecteren en het volume wijzigen.
Een groot verschil met hoe het eerst werkte, want door deze speler zelfstandig op het scherm te zetten hoef je niet meer de instellingen in te duiken. Voor het eerst is het dankzij watchOS 4 sneller om met je Apple Watch je muziek te regelen dan eerst je iPhone uit je broekzak te halen.
Wat ons betreft is dit dan ook een eerste stap naar een toekomstige versie van watchOS, die met de hulp van Siri en jouw gebruikersdata continu voorspelt wat je van je Apple Watch verwacht als je je pols optilt.
Nieuwe wijzerplaten
Dat Apple deze weg is ingeslagen met de Watch, zie je ook aan de nieuwe wijzerplaat die is toegevoegd. Met de Siri-Watchface is de assistent altijd in de buurt en vult het scherm zich verspreid over de dag met suggesties. Zo zie je ’s ochtends het laatste nieuws op je pols, je eerstvolgende agenda-afspraak en stelt de Watch even later voor om een ademhalingsoefening te doen.
Toch laat Siri’s eigen wijzerplaat hier en daar nog wel wat steken vallen. Zo verschijnen er regelmatig wat gekke suggesties in beeld, die totaal niet aansluiten bij de manier waarop ik al jaren de Apple Watch gebruik.
Naast een verlengstuk van je iPhone, is de Apple Watch ook het product waar Apple het meest mee op gezondheid focust. Dit zien we terug in de nieuwe Apple Watch Series 3, met flitsende animaties als je een van drie bewegingsringen vult en meer notificaties om je te motiveren. Ook kun je de Watch nu via Bluetooth koppelen aan veel populaire fitnessapparatuur in de sportschool.
Kleine verbeteringen
Net als bij iOS 11 zitten er ook in watchOS 4 wat kleinere verbeteringen. Zo kun je het display extra fel laten oplichten met de Zaklamp-knop, en kun je het app-scherm voortaan als lijst weergeven in plaats van het honingraatmenu.
Wat ons tijdens het testen voor deze watchOS 4 review vooral opviel, is dat de eerste generatie Apple Watch het er steeds zwaarder mee krijgt om de updates te ondersteunen. Animaties gaan traag, laadtijden lopen op en hoe meer nieuwe functies je gebruikt, hoe vaker je na nog geen dag al een melding krijgt dat de accu leeg is. Het zou ons dus niet verbazen dat watchOS 4 de laatste update is die de eerste Watch zal ondersteunen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Conclusie watchOS 4 review
De Apple Watch werd vorig jaar met watchOS 3 eindelijk op het rechte pad gezet, en dat geeft Apple de kans om watchOS 4 verder in te zoomen op het verfijnen van de functies. Door het horloge vaker zelf beslissingen te laten nemen, ben jij minder aan het tikken op het kleine schermpje, en voelt de Watch steeds meer als een slim verlengstuk van je iPhone. Laten we hopen dat Apple dit pad blijft volgen, zodat watchOS 5 je nog vaker met een nuttige suggestie op je pols tikt.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!