Apple weet inmiddels heel goed waar de Apple Watch goed in is, en focust daardoor watchOS 5 meer dan ooit op deze onderdelen. Dat maakt de software slimmer, onafhankelijker van je iPhone en vooral nog gezonder. Lees er alles over in onze watchOS 5 review.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
watchOS 5 review: gezonder en slimmer
Als je watchOS 5 op je Apple Watch installeert, zul je misschien niet direct zien wat er allemaal is veranderd. macOS Mojave maakt meteen indruk met zijn donkere modus, terwijl iOS 12 een relatief subtiele update is. Ook watchOS focust zich dit jaar op het verbeteren van de dingen die er al zijn, maar voegt tegelijkertijd wel wat noemenswaardige nieuwe functies toe.
Dat begint zoals altijd met een serie aan nieuwe wijzerplaten. Deze zien er (niet geheel toevallig) het mooiste uit op de nieuwe Apple Watch Series 4, maar ook op oudere modellen geven de watchfaces met vuur, water en rook je horloge een nieuw gezicht.
De meest nuttige toevoeging wat dit betreft heeft niets met het uiterlijk te maken: de Siri-wijzerplaat toont voortaan ook apps van derden. Dat maakt onze favoriete wijzerplaat van vorig jaar nog beter, omdat je daar nu info van je favoriete watchOS-apps in tegenkomt.
Work-out is pas net aan het opwarmen
Apple is er al lang achter dat Apple Watch-eigenaren het horloge vooral gebruiken om minder met de iPhone in de weer te zijn en om gezonder te leven. De belangrijkste verbeteringen van watchOS 5 richten zich dan ook op deze twee gebieden.
De Work-out-app gaat er met sprongen op vooruit, mede dankzij de nieuwe automatische work-out-detectie. Als jij buiten begint met hardlopen zonder een work-out te starten, dan tikt de Watch je na een minuutje op je pols met de vraag om dit alsnog te doen. In de tussentijd houdt het horloge je prestaties bij, zodat je geen verloren minuten hebt als je na het start van je work-out er pas een activeert op je Watch.
Ook zijn er nieuwe work-outs beschikbaar voor yoga, wandelen en een compleet nieuwe hardloopfunctie. Voortaan kun je tijdens het rennen een melding ontvangen als je achterloopt op je doeltempo en wordt je tempo voortaan bijgehouden per kilometer. Verder toont de app nu de hoeveelheid stappen per minuut.
Wie is er gezonder?
Als je niet van sporten houdt maar wel graag gezond bezig bent, komen de verbeteringen van de Activiteit-app goed van pas. Het vullen van drie gekleurde ringen staat nog steeds centraal, maar wordt nu een stuk competitiever door de mogelijkheid om je vrienden uit te dagen voor een zevendaagse gezondheidswedstrijd.
Deze vertaalt de gekleurde ringen in een puntenscore, die je kunt vergelijken met een vriend. Gedurende de dag zie je de score oplopen naarmate je meer beweegt. Op het einde van de week krijgt de winnaar een digitale medaille. Een leuke kleine functie, waarmee de Watch je wederom uitdaagt om meer te bewegen.
watchOS 5: onafhankelijker met Walkie Talkie en Podcasts
Hoewel de Apple Watch met mobiel internet niet in Nederland verkrijgbaar is, wordt het horloge ieder jaar minder afhankelijk van de iPhone. Dit jaar doet Apple dit op twee manieren: met de nieuwe Walkie Talkie-app en door eindelijk podcasts op een volwaardige manier naar de Apple Watch te brengen.
De Walkie Talkie-app is een leuk extraatje waarmee je korte spraakboodschappen naar iemand anders met een Apple Watch kunt sturen. Zodra je eenmalig verbinding hebt gemaakt, verstuur je met een druk op de knop een boodschap, die vervolgens automatisch wordt afgespeeld.
Tijdens het testen van de functie bleek de verbinding regelmatig weg te vallen, en ook het geluid was niet erg helder. Bovendien vragen we ons af hoe vaak je deze functie kunt gebruiken, tot je Watch in een volle trein op vol volume een lollige boodschap van een vriend door de coupé schalt. Leuk om te proberen, maar zeker geen cruciaal onderdeel van watchOS 5.
Veel belangrijker is de komst van podcasts naar de Apple Watch. Het was met een hele omweg al mogelijk om podcasts lokaal op de Watch op te slaan, maar nu is het veel beter en makkelijker geworden. De podcast-app van Apple was tot nu toe (gek genoeg) nog niet beschikbaar op de Watch, maar maakt nu een mooie binnenkomer.
Podcasts kunnen lokaal worden opgeslagen, zodat je ze ook zonder iPhone in de buurt kunt beluisteren. Dat geldt niet alleen voor de podcast-app van Apple, maar ook voor applicaties van derden. Of je nu Pocket Casts of Overcast gebruikt: als Watch-eigenaar heb je geen iPhone meer nodig om je favoriete podcast te beluisteren.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Notificaties, Siri en meer verbeterd
De verbeterde notificaties van iOS 12 maken ook de overstap naar watchOS 5. Voortaan worden meldingen van apps gegroepeerd, wat op de Watch misschien nog wel handiger is dan op de iPhone. Voortaan staan je notificaties niet meer vol met berichten uit Ă©Ă©n WhatsApp-gesprek.
Deze meldingen zijn voortaan ook interactief, zodat ontwikkelaars meer opties kunnen inbouwen om direct bij het ontvangen ervan actie te ondernemen. Daardoor hoef je de app zelf niet meer te openen, wat de Apple Watch weer iets sneller maakt.
Ook zijn we erg blij met de optie om de volgorde van de knoppen in het Bedieningspaneel zelf in te stellen. Apple voegt hier steeds meer opties aan toe, wat het steeds minder overzichtelijk maakt. Voortaan kies je zelf welke opties je relevant vindt, zodat je de rest naar onder kunt verschuiven. Dat is voor nu een prima tussenoplossing, al zal watchOS vroeg of laat met een beter alternatief moeten komen.
Vanaf watchOS 5 wordt spraakassistent Siri tot slot wat gemakkelijker aan te spreken. Zodra je jouw pols draait en het Watch-scherm activeert, hoef je geen ‘hĂ© Siri’ meer te roepen om de assistent te activeren. Tenminste, zo zou het in theorie gemakkelijker moeten werken.
In de praktijk luistert Siri in negen van de tien gevallen niet wat je zegt, waardoor je meerdere malen hetzelfde moet roepen in de hoop dat de assistent je nu wel hoort. In theorie erg handig, maar tot Apple dit betrouwbaarder maakt is het nog steeds gemakkelijker om even snel de Digitale Kroon ingedrukt te houden om Siri wakker te schudden.
Conclusie watchOS 5 review
Ieder jaar komt Apple met zowel de Apple Watch als watchOS dichter bij de essentie van wat een smartwatch moet zijn. watchOS 5 is wederom een grote stap voorwaarts met kleine aanpassingen als verbeterde notificaties en grote veranderingen in de Work-out-app en de introductie van podcasts. Dat maakt watchOS steeds meer een op zichzelf staand besturingssysteem in plaats van een verlengstuk van je iPhone.
watchOS 5 ondersteuning
watchOS 5 is de eerste update die niet op iedere Apple Watch geĂŻnstalleerd kan worden. De eerste generatie (of Series 0) valt af. Dat betekent dat de volgende Apple Watches watchOS 5 kunnen installeren:
Lees meer over wat watchOS 5 te bieden heeft