De Apple Watch krijgt dit najaar een hoop nieuwe functies dankzij watchOS 6, met name op het gebied van gezondheid. In dit artikel lees je onze eerste indruk van de update.
Lees verder na de advertentie.
watchOS 6 preview: eerste indruk van de update
Let op: we hebben de eerste ontwikkelaarsbèta van watchOS 6 geïnstalleerd op een van onze Apples Watches. De eerste ontwikkelaarsbèta van een nieuwe iOS-versie is nog niet af, instabiel en bevat de nodige bugs. We raden het af om deze te installeren op je persoonlijke Watch.
De bèta geeft ons wel de kans om alvast een eerste indruk te krijgen van watchOS 6. Voor een definitief oordeel zul je moeten wachten tot dit najaar. Dan komt de definitieve versie beschikbaar voor iedereen. Voor een review is de testversie te instabiel en ontbreken er zelfs nog functies.
Activiteitsringen vernieuwd
De gekleurde Activiteit Ringen zijn al vanaf de eerste versie van watchOS een belangrijk onderdeel. Deze tonen jouw beweging op een dag in de vorm van het aantal verbrande calorieën, trainingsminuten en of je twaalf keer per dag ten minste een minuut hebt gestaan. Deze ringen blijven als vanouds, maar de statistieken er achter worden wel omgegooid.
Vanaf watchOS 6 krijg je namelijk zogenaamde Activiteit Trends te zien. Deze Trends geven je meer inzicht in je activiteit, voornamelijk hoe die zich op langere termijn ontwikkelen. Wij hebben deze trends nog niet over een lange periode kunnen testen, maar de nieuwe functie oogt al direct overzichtelijk en nuttig. Zeker als je bepaalde doelen hebt, zie je hiermee snel op welke dagen of momenten je minder presteert. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij het trainen voor een marathon.
Een klein nadeel is dat je deze Trends enkel vanaf de Activiteit-app op je iPhone kan bekijken. Waar Apple met watchOS 6 wederom stappen zet om de Watch onafhankelijker te maken van de smartphone, doet het hiermee een klein stapje terug.
Lees ook: Hoe watchOS 6 je met Activiteit Trends nog meer laat bewegen
Menstruatie-tracker is vrouwvriendelijk dagboek
Ook bijzonder handig is de menstruatie-tracker die Apple in deze update toevoegt. Vrouwen kunnen hierin nauwkeurig hun menstruatiecyclus bijhouden. De belangrijkste functies zijn dat je meldingen krijgt zodra er een menstruatie aan zit te komen, maar ook wanneer je het meest vruchtbaar bent.
Een belangrijk hulpje dus voor vrouwen en partners die een kinderwens hebben. Je voegt gemakkelijk per dag (van je menstruatie) gedetailleerde info toe zoals de mate van bloedverlies of symptomen als hoofd- of buikpijn. Hier leert de cyclustracker weer van, zodat de voorspelling van jouw cyclus steeds nauwkeuriger wordt.
Watch App Store is kleine revolutie
Een van de grootste vernieuwingen is dat de Apple Watch zijn eigen App Store krijgt. Dat klinkt als een uitdaging op het kleine schermpje van het horloge, maar blijkt verrassend goed te werken. Daarbij zal zodra watchOS 6 verschijnt, het aanbod ongetwijfeld een stuk groter worden. Ontwikkelaars hoeven immers niet verplicht een iPhone-app erbij te ontwikkelen. Laten we het hopen, want het huidige aanbod met Watch-apps is de laatste tijd nauwelijks uitgebreid met noemenswaardige nieuwe namen.
De talloze Watch-apps zijn handig opgedeeld in categorieën zoals sport of mindfulness, maar ook de zoekfunctie werkt prima. Omdat typen op je horloge niet ideaal is, kun je namelijk ook zoekopdrachten inspreken. Download je een app, dan hoef je simpelweg de toegangscode van je Apple Watch in te voeren en de app verschijnt in je app-overzicht.
watchOS-apps maken iPhone verder overbodig
Om de Apple Watch nog iets meer los te wrikken van de iPhone als accessoire, zet Apple enkele apps over van iOS. Audioboeken, Rekenmachine en Dictafoon zijn voortaan ook op je pols te vinden. Met name de Rekenmachine blijkt een gouden vondst voor op de Watch. De app heeft er namelijk een functie bij gekregen: het rekent automatisch fooi uit en kan snel bedragen uitrekenen gedeeld door een aantal personen. We vragen ons vooral af waarom het tot watchOS 6 heeft moeten duren tot deze rekenmachine de overstap maakte.
Zit je dus in een restaurant met vrienden en wil je de rekening splitten, reken je zo vanaf je pols razendsnel uit hoeveel iedereen moet betalen inclusief een extraatje voor het personeel. Simpel, maar doeltreffend. Dictafoon en Audioboeken spreken voor zich en zijn vooral handig voor de mensen die deze apps (regelmatig) gebruiken. Je kan je iPhone nog iets vaker in je broekzak laten.
Niet getest: decibelmeter die gehoor beschermt
Jammer is dat de decibelmeter nog niet terug te vinden is in de watchOS 6-bèta. Een nieuwe Geluid-app geeft je middels deze meter namelijk een waarschuwing als je gehoor in gevaar is. De decibelmeter checkt continu of het geluid in jouw omgeving niet te hard gaat. Als het volume te hoog ligt, waarschuwt de Apple Watch je in zo’n situatie. Handig tijdens concerten bijvoorbeeld, maar ook tijdens een avondje uit of in een bioscoop.
Ook interessant: Zo helpt de Apple Watch-decibelmeter je gehoor te beschermen
Conclusie watchOS 6 preview
watchOS 6 lijkt op het eerste gezicht een veelbelovende update te zijn. Apple zet hiermee een grote stap om de Apple Watch nog verder los te krijgen van de iPhone, waardoor het een steeds completer apparaat op zichzelf is. Dit is met name terug te zien in de Watch App Store die je ondanks het kleine scherm gemakkelijk langs toffe Watch-apps laat navigeren om deze te installeren.
Daarnaast bewijst Apple opnieuw een pionier te willen zijn wat betreft gezondheidsfuncties. De menstruatie-tracker die zowel in watchOS als iOS te vinden is, is een belangrijke en handige functie voor de vrouwen onder ons. Het aankaarten van het ondergeschoven leed van gehoorschade met de decibelmeter laat des te meer de potentie van deze update zien.
Bekijk ook alvast welke nieuwe watchOS 6 wijzerplaten er verschijnen en hoe je straks veilig inlogt met je Apple ID via je Watch.