watchOS 6: Zo beschermt de Apple Watch-decibelmeter je gehoor

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

watchOS 6: Zo beschermt de Apple Watch-decibelmeter je gehoor

26 september 2019, 13:00
2 min leestijd
watchOS 6: Zo beschermt de Apple Watch-decibelmeter je gehoor

Met watchOS 6 focust Apple zich nog meer op gezondheid. Niet alleen je beweging en je hartslag worden gemeten, maar ook de gezondheid van je oren. Zo werkt de watchOS 6 decibelmeter voor je Apple Watch.

Lees verder na de advertentie.

Apple Watch-decibelmeter beschermt je gehoor

De Apple Watch is hét apparaat waarmee Apple je op allerlei slimme manieren meer wil laten bewegen. Zo krijg je een tikje op je pols als je een tijdje niet hebt gestaan, of moedigt het horloge je aan als je een work-out hebt voltooid. In watchOS 6 ontvang je ook een waarschuwing als je gehoor in gevaar is.

Apple Watch decibelmeter

Een nieuwe Geluid-app gaat hiervoor zorgen. Deze app heeft een ingebouwde decibelmeter, die continu meet of het geluid in jouw omgeving niet te hard gaat. Sta je voor de speakers bij een concert, tussen schreeuwende supporters bij een voetbalwedstrijd of in een luide fabriekshal? Als het volume te hoog ligt, waarschuwt de Apple Watch je in zo’n situatie.

Hierdoor weet jij wanneer je gehoor in gevaar is, en kun je een rustiger plekje opzoeken om gehoorschade te voorkomen. Verder check je zo bijvoorbeeld voorafgaand aan een feestje gemakkelijk of je muziek niet te hard staat.

De decibelmeter meet het geluid altijd realtime. De geluidsgrens ligt bij 90 decibel. Pas bij een hoger volume krijg je een melding. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat als je vier uur per week aan volumes hoger dan dat wordt blootgesteld, dit al blijvende schade aan je oren oplevert.

Gehoor-info op je wijzerplaat en iPhone

Als handige toevoeging heeft Apple deze Geluid-app ook als complicatie beschikbaar gemaakt voor verschillende wijzerplaten van watchOS 6. Hierdoor kun je met iedere blik op je pols meteen zien hoe hard het geluid in je omgeving is.

Alle gehoor-gegevens die de Geluid-app verzamelt, kun je terugvinden in de Gezondheid-app op de iPhone. Daar staat voortaan onder het kopje ‘Horen’ een overzicht van de geluidsniveau’s van je omgeving, maar ook van je koptelefoon. Tik je op een van deze blokjes dan verschijnt er een grafiek met het volume verspreid over de dagen van de week. Ook zie je hier de momenten dat het volume gevaarlijk hoog werd, en wat het gemiddelde is.

Privacy niet in geding

Een app die continu geluid opneemt om te bepalen hoe hard het gaat in jouw omgeving, is dat niet funest voor je privacy? Het zou Apple niet zijn als hier niet aan is gedacht. De decibelmeter slaat namelijk nooit audio op. Er worden continu gecodeerde samples gemaakt om het geluidsniveau te meten. Er worden dus geen reguliere geluidsopnames gemaakt, waardoor je Apple Watch niet zomaar kan meeluisteren.

Werk je bijvoorbeeld regelmatig in luidruchtige omgevingen met beschermende oordopjes in? Het is natuurlijk mogelijk om de meldingen van de Geluid-app straks uit te zetten. Dan kun je ze simpelweg activeren zodra je een avondje gaat stappen, of die oordopjes een keer vergeten bent.

Meer over watchOS 6

Wil je weten wat Apple met watchOS 6 nog meer voor ons in petto heeft, check dan ons watchOS 6 overzicht.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu