Het Keurmerk Refurbished wil consumenten meer vertrouwen en zekerheid geven bij het aanschaffen van refurbished producten. Maar wat is het nu precies en wie doen er aan mee?
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Wat is het Keurmerk Refurbished?
Het Keurmerk Refurbished is opgericht door Techniek Nederland, wat voorheen bekend stond als UNETO-VNI. Zij hebben samengewerkt met de refurbished-aanbieders Forza Refurbished, Renewd en Leapp om het keurmerk op te richten. Om te voorkomen dat de refurbished-markt een grijs gebied blijft, waarin je vaak niet helemaal zeker bent van wat je nu precies koopt, moet het keurmerk duidelijkheid scheppen en de betrouwbaarheid van refurbished Apple producten te vergroten. Dit gebrek aan vertrouwen is immers een belangrijke reden voor consumenten om niet voor refurbished kiezen, zo blijkt uit de Refurbished Barometer van BigSpark. Ieder merk waar je het onderstaande logo tegenkomt, houdt zich aan de volgende beloftes. Daarbij is het keurmerk nu alleen nog van toepassing op een refurbished iPhone, refurbished iPad en MacBook.
Welke beloftes maakt het keurmerk?
In totaal zijn er vier beloftes die het Keurmerk Refurbished maakt. Handig, want zo weet jij als consument precies waar je aan toe bent als je een refurbished iPhone, iPad of MacBook koopt bij een van deze partijen.
1. Kwaliteit: controle op 50 punten
Ieder refurbished-product waar een keurmerk op zit, is gecontroleerd op vijftig verschillende technische punten met de daarvoor bestemde testprogramma’s en een andere cosmetische controle. De onderdelen die getest worden lopen met zo’n lange lijst dan ook enorm uiteen: Van het testen van de microfoon en luidspreker tot het controleren van het Bluetooth- en GPS-signaal.
Deze keuring wordt uitgevoerd door de onafhankelijke partij TÜV. Deze partij voert TÜV een keer per jaar inspecties uit om aantoonbaar te maken dat de refurbished aanbieders aan de gestelde eisen voor betrouwbaarheid voldoen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de accu van de iPhone, die CE-goedgekeurd moet zijn.
Ook is ieder toestel volledig traceerbaar, wat betekent dat de oorsprong altijd te achterhalen is. Daarmee komen enkel iPhones met originele onderdelen door de keuring. Daarnaast worden eerdere klachten altijd gecontroleerd, zodat je geen kat in de zak koopt.
Dit sluit natuurlijk niet uit dat er soms een misser tussen kan zitten, net als bij het kopen van nieuwe producten. In dat geval komt het volgende punt goed van pas.
2. Garantie van twee jaar op alles
Een belangrijke reden dat mensen hun twijfels hebben bij refurbished producten is de kwaliteit. Deze twijfel wil het Keurmerk Refurbished wegnemen door een standaard van twee jaar garantie in te voeren voor alle producten die het keurmerk dragen.
Zo weet jij zeker dat je twee jaar lang garantie hebt op alle onderdelen in het apparaat, zelfs wat de accu betreft. Kom je er na anderhalf jaar dus achter dat de accuduur fors achteruit gaat, dan kun je verhaal gaan halen bij de partij waar je het product aangeschaft hebt.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
De ene refurbished iPad is de andere niet, dus kiezen winkels ervoor om deze producten in te delen in bepaalde condities. Heel logisch, maar niet zo overzichtelijk als deze gradaties onderling van elkaar verschillen. Om deze onduidelijkheid weg te nemen hanteert iedere partij die aangesloten is bij het keurmerk de drie zelfde condities, die je ook in onze prijsvergelijker terugvindt. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende condities.
- Zo goed als nieuw: Haast niet van een nieuw product te onderscheiden, technisch helemaal in orde.
- Licht gebruikt: Lichte krasjes of andere gebruikerssporen, technisch helemaal in orde.
- Zichtbaar gebruikt: Zichtbare gebruikerssporen zoals een deukje in de behuizing of een krasje, technisch helemaal in orde.
Zoals de naam al doet vermoeden vertoont de eerste categorie geen gebruikssporen, zijn er lichte krasjes of stootschade aanwezig op een licht gebruikt exemplaar en kun je een diepere kras verwachten op de achterkant van een zichtbaar gebruikt apparaat. Ondanks dat is de staat van het product goed en werkt deze perfect. Het gaat hierbij dus puur om het uiterlijk.
4. Professionele organisatie, minder kans op faillissement
Met het faillissement van Swoop nog vers in het geheugen, kunnen consument mogelijk terughoudender zijn met het kopen van een refurbished product. Om hier wat meer zekerheid te bieden stelt EDR Credit Services eisen aan de gezondheid van de deelnemende partijen. Zij bepalen of het bedrijf financieel krachtig genoeg is en dus relatief weinig risico op een (nieuw) faillissement loopt. Dat maakt het niet onmogelijk dat een bedrijf alsnog failliet gaat, maar geeft jou als consument wel meer vertrouwen.
Welke partijen doen mee?
Iedere refurbished-aanbieder kan zich aanmelden voor het keurmerk en zal daarna door Techniek Nederland gekeurd worden of ze aan de toelatingseisen voldoet. In onze refurbished iPhone prijsvergelijker kun je iedere aanbieder die het Keurmerk Refurbished draagt gemakkelijk herkennen.
Op 15 maart, de dag van de lancering van het keurmerk, zijn er drie refurbished aanbieders die het Keurmerk Refurbished dragen: Forza Refurbished, Renewd en Leapp. Renewd verkoopt zijn producten bij de winkels van YourMacStore en Refurbished.nl. Inmiddels dragen ook Fix je iPhone, Swoop en iUsed het keurmerk.
Ook kun je in de filter van de vergelijker op iPhoned voortaan het aanbod filteren op partijen met en zonder keurmerk. Vind je het dus belangrijk dat jouw refurbished iPhone een keurmerk heeft, dan kun je met een druk op de knop het volledige aanbod bekijken dat aan deze eis voldoet. Hieronder een overzicht van de populairste refurbished iPhone modellen met link naar onze prijsvergelijker waar je de beste deal kan scoren.
Check hier het overzicht van alle refurbished iPhones met de laagste vanaf prijs.
Zijn partijen die niet meedoen per definitie minder betrouwbaar?
Nu het Keurmerk Refurbished er is, wil dat nog niet direct zeggen dat alle winkels die het keurmerk niet dragen ineens onbetrouwbaar zijn geworden.
Deze partijen kunnen zich pas sinds 15 maart 2019 aanmelden, de dag dat het Keurmerk Refurbished gelanceerd werd. Het zal dan ook tijd kosten voordat deze gekeurd zijn en wel of niet toegelaten worden. Het keurmerk biedt dan ook vooral duidelijkheid voor de apparaten waar het Keurmerk-stickertje wel op zit, maar zegt niets over de producten die er niet mee beplakt zijn.
Bekijk hier alle refurbished iPhone modellen