Adobe Fresco is een toegankelijke teken-app waarmee iedereen een kunstenaar kan worden. Benieuwd wat je er mee kan? iPhoned legt het je uit.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Leer Adobe Fresco te gebruiken met je iPad
Met de Adobe Fresco-app kan iedereen de mooiste schetsen en schilderijen maken. Ook als je van jezelf vindt dat je geen goede tekenaar bent, is deze app zeker een aanrader. Adobe heeft er bewust voor gekozen om de applicatie zo toegankelijk mogelijk te maken. Als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn, is Fresco een goede uitlaatklep.
De app is sinds kort gratis voor je iPad te downloaden in de App Store. Je moet wel eerst een Adobe-account aanmaken of inloggen met je Facebook- of Google-account. Vervolgens kun je aan de slag. Zo gebruik je de Adobe Fresco-app.
Van schets tot schilderij
Als je de app opstart, kun je gelijk een formaat van je kunstwerk kiezen. Zo kun je kiezen voor het formaat van je iPad, voor een vierkant, of een stripboek formaat. Als je zelf een formaat in gedachten had, kun je daar ook voor kiezen door op “aangepaste grootte” te tikken. Het makkelijkst om mee te beginnen is de schermgrootte.
Je krijgt nu een wit canvas. Hier kun je alles op tekenen of schilderen wat je wil. Eerst kies je hiervoor het penseel waar je mee wil gaan gaan tekenen. In de basis zijn er drie soorten penselen. Binnen deze penselen kun je ook nog variëren. Met de eerste soort maak je een schets. Met de tweede kleur je de schets in. De derde soort gebruik je om strakke lijnen te zetten.
De app ondersteunt ook de Apple Pencil. Dit werkt heel prettig, omdat de Pencil als een echt potlood werkt. Je kunt dus harder of zachter drukken om een dikkere of dunnere lijn te krijgen. Ook kun je met de platte kant van je Pencil bredere, lichtere strepen maken.
Pixelpenselen
Met pixelpenselen maak je vooral schetsen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een schets maken en deze vervolgens inkleuren met de andere penselen. Je kunt acht basis-pixelpenselen kiezen, zowel hard als zacht. Maar er zijn ook nog veel andere penselen, zoals een markeerstift of inkt. Je kiest de pixelpenselen door op het eerste kwastje met puntjes ernaast te tikken, linksboven in het scherm. Vervolgens kun je door de verschillende soorten pixelpenselen scrollen.
Het beste is om de penselen even uit te proberen door een streep op het canvas te zetten en het te vergelijken. Je haalt het weer weg door op ‘ongedaan maken’ te tikken, rechtsboven in het scherm. Je kunt je favoriete penselen opslaan door ze te selecteren en vervolgens op het sterretje naast de penseel te tikken. De penselen staan vervolgens onder het tabblad ‘favorieten’ naast ‘alles’.
Livepenselen
Onder de pixelpenselen vind je de livepenselen. Deze herken je aan het icoontje van een kwast met een druppel erboven. Met deze penselen kun je je schets in gaan kleuren. Er zijn twee soorten livepenselen: waterverf en olieverf. Deze penselen werken net zoals in het echt: de verf loopt uit en mengt zich als je er een andere kleur overheen verft.
Je kunt vier soorten waterverf penselen kiezen, en zeven soorten olieverf penselen. Je kiest bijvoorbeeld voor een hele fijne kwast of een grove ronde kwast. Bij de ene kwast loopt de verf meer uit dan bij de ander. Misschien wil je dat niet, of geeft het juist een leuk effect. Het is een kwestie van uitproberen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Vectorpenselen
De derde en laatste soort penselen zijn de vectorpenselen. Met deze penselen maak je vooral strakke lijnen. Je kunt bijvoorbeeld de lijnen van je ingekleurde schets overtekenen zodat ze beter naar voren komen. Je herkent de vectorpenselen aan het icoontje van het kwastje met een rondje eronder.
Er is maar Ă©Ă©n soort van de vectorpenselen. Je kiest hier simpelweg bijvoorbeeld voor een ronde of platte kwast. Door harder of zachter op het scherm te drukken, wordt de lijn ook dikker of dunner.
Gummen en ongedaan maken
Om snel te gummen, dubbelklik je op het rondje dat in het scherm staat. Als deze blauw is, kun je gummen met hetzelfde formaat als het penseel dat je aan het gebruiken was. Voor grote stukken kun je het gumicoontje links aantikken.
Wil je alles wat je zojuist hebt gedaan weghalen? Dan tik je op het pijltje rechtsboven in het scherm, of tik je met twee vingers op het scherm. Was het niet de bedoeling om zo veel weg te halen? Dan tik je met drie vingers op het scherm om je laatste actie weer terug te halen.
Transformeren en selecteren
Je kunt een gedeelte uit je schilderij selecteren en het groter of kleiner maken, of verplaatsen. Je selecteert een gedeelte door op het lasso-vormige icoontje te tikken en het gewenste gedeelte te omcirkelen. Als je het icoontje lang ingedrukt houdt, kun je verschillende vormen kiezen waarmee je iets wil selecteren.
Met de transformeerfunctie kun je vervolgens het gedeelte groter of kleiner maken. Je herkent deze functie aan het icoontje met een pijltje en een kruisje links in het scherm. Er komt dan een vierkantje om het geselecteerde gedeelte te staan. Deze kun je zelf heen en weer slepen om het formaat te wijzigen of het op een andere plek te zetten.
Kleuren
Je kunt een kleur kiezen door op het rondje links in het scherm te tikken. Hier kun je een kant-en-klare ‘fresco-kleur’ kiezen, of een kleur aantikken in het kleurenwiel. Onder ‘Thema’s’ heeft de Fresco-app al kleuren gekozen die goed bij elkaar passen.
Je kunt hierbij ook de dichtheid van de kleur veranderen, wat betekent dat je de kleur doorzichtiger maakt of juist heel dekkend. Ook kies je in het vierkant in het kleurenwiel hoe licht of donker je deze kleur wil hebben.
Kleuren opslaan
Als je zelf een kleur hebt gekozen met het wiel en vervolgens een andere kleur hebt gekozen, kun je de deze kleur alsnog terughalen. Dit doe je door het pipetje te gebruiken. Veeg met je vinger over het scherm. Er komt nu een vergrootglas met een gekleurde ring eromheen.
- Breng het vergrootglas naar de kleur die je wil en kijk in de gekleurde ring of je op de goede kleur zit;
- Laat los op de juiste kleur. De kleur is nu geselecteerd in het kleurenwiel;
- Tik op het tabblad ‘Recent’ onderin het venster;
- Tik op het plusje om de kleur op te slaan.
Kleuren uit je omgeving halen
Een toffe functie van Adobe Fresco is dat je op deze manier ook kleuren uit je omgeving kunt opslaan. Dit doe je door er een foto van te maken met je iPad. Volg de volgende stappen:
- Tik op het afbeelding-icoontje links in het scherm. Je kunt hier je camera aantikken, of een bestaande foto kiezen;
- Maak of kies een foto met een mooie kleur;
- Kies ‘Gebruik foto’ om je foto in je canvas te zetten. Verklein de foto zodat je de rest van je schilderij ook nog ziet;
- Haal kleuren uit de foto met het pipetje;
- Sla de kleuren op door op het plusje te tikken.
Zo maak je een heel palet met kleuren uit je omgeving. Vervolgens kun je met je zelf gevonden kleuren een schilderij maken. Je haalt de foto weer uit je canvas door deze laag te verwijderen. Tik rechts in het scherm op het vakje met de foto en kies ‘Laag verwijderen’.
Andere Adobe-apps
Voorheen waren de Adobe-apps vooral voor professionals, maar met de Fresco-app kan iedereen gemakkelijk werken. De app is gratis prima te gebruiken, maar als je toegang wil tot alle penselen moet je een abonnement aanschaffen.
Inmiddels zijn er meerdere Adobe-apps beschikbaar geworden voor de iPad. Recent kwam ook de volledige versie van Adobe Photoshop uit voor de iPad. Daarnaast zijn er meerdere teken-apps uit, zoals Adobe Photoshop Sketch en Adobe Illustrator Draw. Adobe heeft aangekondigd dat de volledige versie van Adobe Illustrator ook onderweg is, maar daar moeten we helaas nog even op wachten tot volgend jaar.
Adobe Fresco: Digitale kunst
Adobe Inc.