Wil je afrekenen met Apple Pay, maar werkt het niet? We laten je zes manieren zien om de betaaldienst weer aan de praat te krijgen.
Lees verder na de advertentie.
6 oplossingen voor wanneer Apple Pay niet werkt
1. Houd je iPhone goed bij het pinapparaat
Het is een cliché, maar daardoor niet minder waar. Zorg ervoor dat je de iPhone of Apple Watch tijdens het betalen op de juiste manier bij de lezer van de betaalterminal houdt. De nfc-chip van jouw apparaat moet verbinding maken met die van het pinapparaat.
Bij de meeste iPhones zit de nfc-chip vlakbij de achterste camera. Houd dit gedeelte dus tijdens het afrekenen bij het pinapparaat. Heb je een telefoonhoesje om je iPhone zitten en Apple Pay werkt niet? Haal het hoesje er dan even af en kijk of dit de boosdoener is.
Wanneer je met een Apple Watch betaalt, maakt het niet zoveel uit hoe je ‘m bij de betaalterminal houdt. De nfc-chip zit in de horlogekast verwerkt en is dus eigenlijk altijd in de buurt als je het horloge bij het pinapparaat houdt.
Verder is het ook de moeite waard om een ander pinapparaat in de winkel te proberen wanneer Apple Pay niet werkt; mogelijk is één van de apparaten (gedeeltelijk) defect.
2. Houd je software up-to-date
Apple Pay is een verfijnde techniek die continu wordt bijgeschaafd. Het is daarom belangrijk om de software van je Apple-apparaat up-to-date te houden. Apple voert aan de lopende band verbeteringen door, onder meer om Apple Pay veilig te houden. Zorg er daarom voor dat je de meest recente versie van iOS, watchOS of macOS hebt geïnstalleerd.
3. Check je saldo en limiet
Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Wanneer Apple Pay niet werkt, kan het ook zijn dat je te weinig saldo op je rekening hebt. Kun je ook niet afrekenen met je normale pinpas, dan is het tijd om even je banksaldo te checken.
Verder heb je bij Apple Pay uit veiligheidsoverwegingen te maken met betaallimieten. Dat is aan de ene kant fijn, want wanneer je iPhone gestolen wordt kan de dief niet in een keer je hele rekening leegtrekken.
Aan de andere kant kunnen deze limieten ervoor zorgen dat Apple Pay niet werkt, omdat je bijvoorbeeld het bedrag hebt overschreden. Het verschilt per bank hoe hoog de Apple Pay-limiet is. Vaak kun je dit bedrag naar eigen voorkeur hoger en lager zetten.
4. Check of er een storing is als Apple Pay niet werkt
Je staat bij de kassa en wil afrekenen met je iPhone, maar je krijgt een foutmelding: wat is er aan de hand? Mogelijk ligt het probleem niet bij jou, maar bij Apple. Via de speciale Systeemstatus-pagina kun je controleren of het betaalsysteem van Apple momenteel hapert.
Is dit het geval? Dan zit er niets anders op dan geduld hebben. Zodra de Apple Pay-storing is opgelost moet je misschien wel je betaalkaart opnieuw toevoegen.
5. Ik kan mijn pas niet toevoegen
Kun je geen betaalkaart toevoegen, bijvoorbeeld omdat de knop hiervoor in de Wallet-app ontbreekt? Dan is je iPhone op de één of andere manier misschien geconfigureerd voor de verkeerde regio. Apple Pay is niet wereldwijd beschikbaar, dus het is belangrijk dat je Apple-apparaat weet dat je in Nederland probeert te betalen.
Op een iPhone open je de app Instellingen, ga je naar ‘Algemeen’ en tik je op ‘Taal en regio’. Kies vervolgens ‘Regio’, zorg dat Nederland geselecteerd is en tik op ‘Gereed’.
Op een Apple Watch open je de Watch-app van de gekoppelde iPhone, tik je op ‘Mijn Watch’ en ga je naar ‘Algemeen’. Hierna ga je naar ‘Taal en regio’, ‘Regio’ en kies je vervolgens Nederland.
Op een MacBook Pro (met Touch ID) open je het Apple-menu en ga je naar ‘Taal en regio’. Zorg er vervolgens voor dat Nederland is geselecteerd. Als het goed is moet je de toevoegknop nu weer in de Wallet-app zien en kun je een betaalkaart toevoegen.
6. Apple Pay werkt nog steeds niet?
Als Apple Pay nog steeds niet werkt, is er mogelijk meer aan de hand. In dat geval is het handig om contact op te nemen met de klantenservice van Apple. Een medewerker kijkt in dat geval met je mee en samen proberen jullie het probleem op te lossen.