Overzicht: De 11 beste HomeKit-apparaten om je huis slim te maken

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Overzicht: De 11 beste HomeKit-apparaten om je huis slim te maken

15 november 2018, 19:31
7 min leestijd
Overzicht: De 11 beste HomeKit-apparaten om je huis slim te maken

Steeds meer fabrikanten ondersteunen Apples HomeKit. Wij scheiden het kaf van het koren en vertellen je wat onze elf favoriete HomeKit-apparaten zijn.

Dit zijn de 11 beste HomeKit-apparaten

Met alle gadgets die nu al op Apples ecosysteem zijn aan te sluiten, kun je je huis al behoorlijk slim maken. Dat wordt in de toekomst alleen maar meer, nu Apple zich bij de Thread Group heeft aangesloten. Hierdoor wordt HomeKit straks een stuk veelzijdiger.

Wil je nu je verzameling HomeKit-apparaten alvast uitbreiden of weet je niet waar je moet beginnen met het bouwen van een smart home? Wij geven je een overzicht van de elf beste HomeKit-apparaten voor een slimmer huis.

1. Philips Hue White and Color Ambiance Starterkit – 132 euro
Een van de meest welkome innovaties zijn slimme lampen. Hiermee hoef je nooit meer een voor een alle lampen uit te doen, maar schakel je het licht in een volledige kamer, verdieping of het hele huis in Ă©Ă©n keer uit of in. Met deze starterkit voorzie je een kamer niet alleen van slimme lampen, maar kun je je lichten in 16 miljoen kleuren instellen voor het perfecte effect.

De Philips Hue-lampen zijn perfect om bepaalde lichtscènes mee te bouwen via Apples Woning-app, voor een filmavondje of juist de donkere winterochtenden. Of gebruik de lampen als een natuurlijke wekker. De Hue-lampen zijn redelijk prijzig, maar wel de meest uitgebreide optie. De starterset bevat een Hue Bridge, deze heb je nodig om de lampen te verbinden met het internet. Heb je eenmaal een Bridge, dan kun je ook losse lampen aanschaffen om je collectie verder uit te breiden.

homekit apparaten

2. TADO slimme thermostaat – 149 euro
Zeker in de winter is het niet fijn om in een afgekoeld huis thuis te komen. Een slimme thermostaat denkt met je mee, en zorgt ervoor dat je huis altijd op de juiste momenten de perfecte temperatuur heeft.

De Tado-thermostaat ziet aan de hand van je telefoonlocatie dat je onderweg naar huis bent, en verwarmt de woning zo alleen wanneer het nodig is. Zodra de laatste persoon het huis verlaat, wordt de temperatuur namelijk weer naar beneden bijgesteld.

Tado houdt bovendien de weersvoorspellingen in de gaten, zodat het daar op in kan spelen. Door deze efficiënte manier van verwarmen bespaar je aardig wat centen en krijg je beter inzicht in je verbruik.

homekit apparaten

3. IKEA TRĂ…DFRI slimme lamp – 29,95 euro
Vind je de Philips Hue-serie te prijzig? Gelukkig heeft meubelgigant IKEA een aantal vriendelijk geprijsde alternatieven. De slimme lampen van IKEA kun je zowel via de Woning-app als via een afstandsbediening dimmen of aan en uit doen. Door de vriendelijke prijs kun je zo meerdere kamers in je huis voorzien van slimme lampen en instellen zoals jij het graag ziet.

Met een beetje technisch sleutelwerk kun je afzonderlijke IKEA-lampen ook aan een Philips Hue-bridge koppelen. Handig als je al wel een starterset van Philips hebt, maar deze liever uitbreidt met goedkopere lampen van IKEA.

4. IKEA TRĂ…DFRI slim stopcontact – 19,95 euro
IKEA biedt daarnaast ook een slim stopcontact aan, waardoor je ‘niet-slimme’ apparaten toch kan toevoegen aan je HomeKit. Stop de stekker van je staande lamp, koffiezetapparaat of ander huishoudelijke gadget in het stopcontact en je kunt beginnen.

Ook deze apparaten zijn nu zowel via de bijbehorende Woning-app van HomeKit of via een afstandsbediening in te stellen. Bovendien kan je een timer instellen, zodat bijvoorbeeld je koffiezetapparaat ook weer automatisch uitgaat als de koffie klaar is.

5. IKEA TRĂ…DFRI draadloze bewegingssensor – 19,95 euro
Een bewegingssensor is niet alleen gemakkelijk, maar creeërt ook meer veiligheid. Zeker buiten schrikt een lamp met sensor potentiële inbrekers af. Binnenshuis is het een handige optie in bijvoorbeeld de garage of het toilet. Opnieuw biedt IKEA hier de goedkoopste optie voor aan. Combineer de sensor met slimme IKEA-lampen of -lichtpanelen en je maakt je huis weer een stukje slimmer.

6. Fibaro The Button – 59,99 euro
The Button van Fibaro laat je met Ă©Ă©n druk op de knop allerlei slimme apparaten tegelijk handmatig bedienen. Door op de knop te rammen zet je bijvoorbeeld je verlichting aan, speelt de speaker je favoriete afspeellijst af, wordt de thermostaat bedient en gaat je Apple TV aan.

In feite doet de knop hetzelfde als wanneer je zelf scènes bouwt in de Woning-app voor je apparaten en deze vanaf je iPhone instart. Maar het steeds kunnen drukken op een grote button maakt het bedienen van je apparaten wel extra leuk. Ook is de knop handig als er mensen in je huis wonen die geen iPhone of HomeKit-apparaat hebben. Zo wordt het voor kinderen bijvoorbeeld ook gemakkelijk om een specifieke scène te activeren.

→ Tip: Zo maak je scènes in de Woning-app (en zo automatiseer je ze)

7. Honeywell Lyric T6 slimme thermostaat – 147,99 euro
Ook de slimme thermostaat van Honeywell is een fijne optie als je je energieverbruik efficiënter wil maken. Een groot pluspunt aan de Lyric T6 is het duidelijke touchscreen. Wanneer je in bepaalde situaties dan toch liever via de thermostaat zelf iets instelt, zie je alle benodigde informatie in een oogopslag.

Ook deze thermostaat houdt rekening met je locatie, en leert daar automatisch van. Zo kun je ook weekschema’s instellen, waardoor jouw verwarming helemaal is aangepast op jouw dagelijkse leven. Zo gaat deze op een zaterdagochtend iets later aan, wanneer jij je nog even omdraait.

8. Netgear babyfoon/indoor IP-camera – 235 euro
De IP-camera van Netgear kun je gerust een babyfoon 2.0 noemen. Door geavanceerd nachtzicht geeft de camera je ook ’s nachts een duidelijk beeld van je kleine en dankzij twee-wegaudio kun je ook op afstand terugpraten.

De Arlo Baby kan je zowel bewegings- als geluidswaarschuwingen geven. Je stelt zelf in of je bij ieder geluid een melding wilt, of alleen als je baby huilt. Daarnaast zit er een speaker in de camera verwerkt, zodat je ook slaapliedjes kunt afspelen.

De muziek bedien je gemakkelijk vanaf je iPhone. Maar dat is nog niet alles: er zitten ook luchtsensoren in verwerkt die waarschuwen bij hoge temperatuur, vochtigheid of schadelijke stoffen. Het nachtlampje is daarnaast in allerlei kleuren in te stellen.

9. Logitech Circle 2 IP-camera – 155 euro
De Circle 2 IP-camera van Logitech kan zowel binnen als buiten de boel voor je in de gaten houden. De camera is namelijk op allerlei oppervlakken te bevestigen, of gewoon neer te zetten. Dankzij de kijkhoek van 180 graden, nachtzicht en een livestreamfunctie weet je altijd wat er in en rondom jouw huis gebeurt.

Staat de bezorger met een pakketje voor de deur terwijl jij niet thuis bent? Praat terug via de app, zodat je bijvoorbeeld de bezorger instructies kan geven. Bij onverwachtse bewegingen check je gemakkelijk live de beelden.

10. Nanoleaf Rhythm lampen kit – 235,64 euro
Nanoleaf maakt geen slimme lampen, maar slimme lichtpanelen. Deze kun je zo groot maken als je zelf wilt, en in een vorm bevestigen die het beste in jouw huis past. Bekijk in onderstaande video hoe dat eruit kan zien.

De Rhytm kit is bovendien af te stemmen op muziek, en transformeert de muziek die jij afspeelt in bijpassende lichtscènes. Daarnaast zijn de panelen in te stellen voor bepaalde situaties, zodat je bijvoorbeeld zachte, steeds feller wordende tinten en kleuren ziet bij het wakker worden en juist rustgevend licht krijgt in de avonduren.

11. Danalock V3 – 255,83
Raak jij altijd je sleutels kwijt? Dan is het slimme slot van Danalock een goede oplossing. Hiermee beheer je je deurslot via je iOS-devices. Via Siri of de Woning-app open je de deur voor jezelf of anderen.

Doordat je in de Woning-app medebewoners kan toevoegen, heeft ook de rest van je gezin zo geen sleutel meer nodig. Daarnaast kun je altijd nog je normale sleutel gebruiken, die tevens dient als reserve. Handig is dat het draadloze slot gemakkelijk en zonder speciaal gereedschap is te installeren.

Maandthema HomeKit

In november staat iPhoned in het teken van HomeKit. We vertellen je alles wat je moet weten over het Apple-ecosysteem voor slimme apparaten. Heb jij een vraag of iets waar je meer informatie over wil? Laat dan een reactie achter onder dit artikel of stuur een e-mail naar [email protected].

Lees verder over ons maandthema HomeKit

Bron afbeelding: Apple
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu