De iPhone kan meer dan alleen foto’s en filmpjes schieten. Met de tijdsverloop-functie maak je ook toffe timelapse-video’s. In dit artikel lees je waar je op moet letten.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Een timelapse ziet er al heel snel spectaculair uit. Het is een filmpje waarin alles enorm snel wordt afgespeeld. Zo lijkt een snelweg in de avond te veranderen in strepen van autokoplampen en zie je wolken aan de hemel uitzetten en inkrimpen in razend tempo. Ook een zonsondergang ziet er direct prachtig uit.
Het goede nieuws is dat je heel gemakkelijk zelf een timelapse kunt maken. Deze functie werd met iOS 8 toegevoegd aan de Camera-app van de iPhone. Omdat de camera van de nieuwere iPhones, zeker die van de iPhone 12 en iPhone 12 Pro, heel goed zijn, maak je ook met je smartphone mooie filmpjes.
In dit artikel lees je niet alleen hoe een timelapse maken werkt, maar ook wat de achterliggende techniek is en hoe je het beste een mooi resultaat krijgt.
1. Een iPhone timelapse maken
Laten we bij het begin beginnen. Om een timelapse te maken heb je alleen een iPhone nodig. Volg deze stappen:
- Open de Camera-app op je iPhone;
- Veeg vlak boven de sluiterknop naar rechts tot ‘Timelapse’ is geselecteerd;
- Zet de iPhone op de juiste plek en tik op de opnameknop;
- Zodra je klaar bent druk je nogmaals op de opnameknop om de timelapse te stoppen.
In de Foto-app vind je de timelapse terug.
2. Snelheid van het filmpje
En toch zijn er wat dingen om rekening mee te houden om het perfecte iPhone timelapse-filmpje te maken. Bijna elk filmpje dat je met de Tijdsverloop-feature maakt, eindigt in een video die 20 tot 40 seconden duurt. Het maakt daarbij niet uit of je een halfuur of anderhalf uur hebt opgenomen. Studio Neat zocht eens uit hoe dat kon en kwam met onderstaand schema. Daarin kun je zien dat Apple afhankelijk van hoe lang je opneemt, de video versnelt.
Is je filmpje minder dan 10 minuten lang, dan pakt de Camera-app elke seconde twee beelden. Is je video langer dan een uur en twintig minuten, dan neemt hij nog maar Ă©Ă©n beeldje per acht seconden op. Het filmpje wordt dan 240 keer versneld ten opzichte van de werkelijkheid. Een video van tien minuten wordt slechts 15 keer versneld. Houd hier dus rekening mee als je een opname maakt en je wil enigszins bepalen hoe snel de beweging in beeld moet zijn, want dit kun je niet handmatig instellen.
3. Nog sneller met app
Wil je het filmpje toch nog sneller maken of verschil in snelheid aanbrengen? Dan kun je apps gebruiken. Studio Neat kwam hierboven al even aan bod, maar zij hebben ook een app gemaakt waarmee je de snelheid van filmpjes kunt aanpassen. Met de app Slow Fast Slow kun je heel gemakkelijk video’s versnellen of vertragen. Je sleept puntjes omhoog om hem sneller te laten gaan en omlaag om vertraging aan te brengen. Dat geeft een erg gaaf effect, alsof je een timelapse doorspoelt. De app werkt ook erg fijn met slowmotion-beelden. Hieronder kun je hem gratis downloaden.
Slow Fast Slow - Control the Speed of Your Videos
Studio Neat
4. Gebruik een statief
Een timelapse opnemen kost hoe dan ook veel tijd. Je kunt een opname van een kwartier maken, maar vaak zijn beelden van een halfuur of langer een stuk mooier. Het is dan ook niet mogelijk om vanuit de losse pols beelden te schieten, want dat zorgt voor schokken in de video. Het beste is daarom om een statief te gebruiken, of om je iPhone op zijn minst stevig weg te zetten, zodat de kaders hetzelfde blijven.
Online zijn er verschillende statieven te vinden waar je de iPhone gemakkelijk in schuift of klikt. Zo zijn er de standaard tripods met drie poten voor stevigheid, maar je kunt ook statieven kiezen met flexibele poten. Die kun je bijvoorbeeld rond hekken of palen buigen, zodat je voor vrijwel elke locatie een statief bij de hand hebt.
5. Ga naar buiten
Een timelapse opnemen kan natuurlijk vanuit je raam, zeker als je een mooi uitzicht hebt. Maar heb je de keuze, zet je iPhone dan buiten weg. Zo voorkom je dat reflectie in het raam je opname verpest. Dat kan komen van andere ramen of licht, maar ook door de reflectie van je iPhone. Daarbij is mogelijke viezigheid op het raam vaak niet te voorkomen.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
6. Kies de beste hoek
Als je kunt, loop dan even rond voor het beste shot. Waar gaat de ondergaande zon naartoe en hoe krijg je hem het beste in beeld? Is een bepaald beeld van de andere kant misschien mooier? Probeer altijd de beste locatie en de juiste compositie te vinden. Dat is het verschil tussen een goede timelapse en een spectaculaire timelapse.
Meer foto-tips
Wil je meer uit de camera van je iPhone halen? Op iPhoned lees je regelmatig handige tips om de beste foto’s met je iPhone te maken. Zo zetten we 8 belangrijke iOS Camera-app tips voor je op een rij. Heb je de nieuwste iPhone 12 in huis? Dan lees je op onze site 7 belangrijke camera tips voor de iPhone 12 (Pro). Als je eens een andere foto-app proberen, geven vind je op onze site tips over de camera-app Halide Mark II.
Lees het laatste nieuws over Apple
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!