Gids: Apple-apparaten gebruiken met een gehoorbeperking

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Gids: Apple-apparaten gebruiken met een gehoorbeperking

11 mei 2018, 19:27
6 min leestijd
Gids: Apple-apparaten gebruiken met een gehoorbeperking

Geluid is een belangrijk onderdeel van de smartphone en andere Apple-apparaten. Voor mensen met een gehoorbeperking heeft het bedrijf daarom verschillende dingen bedacht om te helpen bij het gebruik van iPhone, iPad, Watch en Mac.

Lees verder na de advertentie.

Met een gehoorbeperking iPhone en andere Apple-producten gebruiken

In deze gids kijken we naar de verschillende manieren waarop Apple doven en slechthorenden helpt om zijn producten beter te gebruiken, maar ook om de wereld beter te horen. Apple werkt namelijk goed samen met producenten van gehoorapparaten, om die te combineren met iOS.

iPhone en iPad gebruiken met een visuele beperking

In het Toegankelijkheid-menu van iOS staan verschillende opties voor doven en slechthorenden. Dit menu vind je door naar instellingen te gaan, op ‘Algemeen’ en vervolgens ‘Toegankelijkheid’ te tikken. De audio-opties vind je bij het kopje ‘horen’.

Hier schakel je een ledflits in voor als er een melding is. Dat doe je door op ‘Ledflits bij melding’ te tikken en in het volgende scherm het schakelaartje over te halen. Daar is tevens een extra schakelaar te vinden dat je overhaalt als je tevens flitsen wil krijgen terwijl je iPhone op stil staat.

gehoorbeperking iphone

Lang niet iedereen met een gehoorbeperking heeft last van beide oren. Hoor je bijvoorbeeld aan Ă©Ă©n oor goed, dan wil je niet de helft van het geluid missen bij het luisteren van muziek of het kijken van een video. In het Toegankelijkheid-menu kun je daarom monogeluid aanzetten, zodat aan beide kant al het geluid te horen is. Ook kun je de balans tussen links en rechts aanpassen, door de slider te gebruiken met de grote L en R aan beide kanten.

Met het schakelaartje naast ‘Geluidsonderdrukking’ zorg je ervoor dat het omgevingsgeluid wordt verminderd tijdens telefoongesprekken, zodat je elkaar beter kunt verstaan. Helaas is het niet mogelijk om in Nederland gebruik te maken van de ingebouwde teksttelefoonsoftware om telefoongesprekken via tekst te voeren. Hopelijk wordt dit later nog wel toegevoegd.

De iPhone gebruiken in combinatie met een gehoorapparaat

Apple werkt samen met fabrikanten van gehoorapparaten om deze met iOS te verbinden. Gehoorapparaten bieden gebruikers doorgaans de mogelijkheid om met knopjes bij het oor verschillende programma’s te kiezen en het volume te regelen, maar het is veel makkelijker als dat ook via de iPhone kan.

gehoorbeperking iphone

Eenmaal gekoppeld kun je drie keer op de thuisknop drukken om de instellingen van het gehoorapparaat te zien. Vervolgens kun je bijvoorbeeld aangeven of je buiten of binnen bent, het volume per oor regelen en de batterijstatus zien. Ook kun je beltonen laten afspelen in het gehoorapparaat en luisteren naar andere media.

Een toffe extra functie heet ‘live luisteren’. Dat is handig als je een gesprek probeert te voeren in een omgeving met veel geluid. Je plaatst je iPhone op de tafel en richt het toestel naar je gesprekspartners zodat de microfoon je helpt met luisteren. Apple heeft een lijst met geschikte ‘Made for iPhone’-gehoorapparaten op zijn website staan.

gehoorbeperking iphone

Media kijken op een iPhone of iPad met een gehoorbeperking

Of een video te volgen is voor doven en slechthorenden is afhankelijk van de ondertiteling. Bij voorkeur ondertiteling die niet enkel de gesproken zinnen van tekst voorziet, maar ook aangeeft wie er spreekt en welke andere geluiden er te horen zijn.

In het Toegankelijkheid-menu vind je onderin bij ‘media’ de mogelijkheid om standaard bijschriften voor doven en slechthorenden aan te zetten, mits dat beschikbaar is. Ook audiobeschrijvingen zijn hier in te schakelen.

Ben je in de iTunes Store op zoek naar een film? Dan kun je goed zien welke films ondertiteling voor zowel spraak als geluiden ondersteunen. Dat zie je door een film op te zoeken, erop te tikken en te kijken of het icoontje met ‘CC’ te zien is. Dit icoontje staat tussen onder andere ‘4K’, ‘HDR’ enzovoort. CC staat voor ‘closed captioning’ en betekent dat er ook tekst is voor de geluiden en andere audio. Hetzelfde geldt voor als je in de iTunes Store zoekt via je Mac of Apple TV.

Maak gebruik van de verschillende Apple-diensten

Naast bovenstaande hulpmiddelen, geven verschillende diensten van Apple doven en slechthorenden een mogelijkheid om te communiceren. Denk aan FaceTime, waarbij je elkaar kunt zien en via gebarentaal een gesprek voert. Ook kun je met Siri communiceren, door te praten of te typen. Ga hiervoor in het Toegankelijkheid-menu onder het kopje ‘Interactie’ naar Siri en haal de schakelaar over bij ‘Typ vragen aan Siri’. De reacties krijg je via tekst terug.

gehoorbeperking iphone

Je kunt verschillende soorten trillingen instellen in iOS voor je meldingen. Hiervoor ga je in het instellingenmenu naar ‘Berichtgeving’ en kies je een app uit waar je de berichtgeving van wil aanpassen. Lichtelijk verwarrend is dat je de trillingen vervolgens instelt bij ‘geluiden’. Dat kan niet bij elke app, maar wel bij Agenda, Berichten, FaceTime, Herinneringen en Telefoon.

Apple Watch gebruiken met een gehoorbeperking

De Apple Watch is een horloge met een eigen speaker, maar het belangrijkste zijn de trillingen. Daar komt de Taptic Engine om de hoek kijken, die ook in de recente iPhones te vinden is. Hierdoor voel je kleine trillingen bij het besturen van het apparaat, maar ook een tikje als er een melding binnenkomt.

Ook op je Apple Watch is het mogelijk om het geluid van stereo naar mono om te zetten en de balans aan te passen om het volume tussen je linker- en rechteroor te veranderen. Dat doe je beide door de Apple Watch-app op je iPhone te openen, op ‘Mijn Watch’ te tikken en vervolgens voor ‘Algemeen’ en ‘Toegankelijkheid’ te kiezen. Daar kun je ‘Monogeluid’ inschakelen en via de schuifknop de balans regelen.

gehoorbeperking iphone

Mac gebruiken met een gehoorbeperking

Ook op de Mac kun je sinds High Sierra FaceTime gebruiken om gesprekken te voeren via gebarentaal. Hiermee kun je iemand videobellen die een Mac heeft, maar ook mensen met een iPhone of iPad zijn te spreken. Tevens zijn je vragen op de Mac aan Siri te typen. Dat moet je wel eerst in het Toegankelijkheid-menu inschakelen. Het Toegankelijkheid-menu voor macOS vind je door op Option + Command + F5 te drukken. Daarnaast kun je ook aan Siri vragen om toegankelijkheid te openen, of in Spotlight ’toegankelijkheid’ typen.

In dit Toegankelijkheid-menu vind je dezelfde opties als op iOS. Je kunt monogeluid instellen en de balans aanpassen zodat het geluid in het ene oor luider klinkt dan in het andere oor. Ook zijn audiobeschrijvingen en ondertiteling in te schakelen. In het Toegankelijkheid-menu vind je ook de optie om een schermflits te krijgen als een app je aandacht nodig heeft. Dit is in plaats van het geluid dat andere mensen horen.

Maandthema: Toegankelijkheid

Op iPhoned besteden deze maand extra aandacht aan het thema toegankelijkheid. Houd de website in de gaten, download onze iPhoned-app en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op te hoogte te blijven.

Lees meer over het thema Toegankelijkheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu