Honderden euro’s uitgeven in Fortnite terwijl de game eigenlijk gratis is? iPhoned legt uit wat je moet weten over in-app aankopen en games.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
iPhoned gids: In-app aankopen en games
Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord over een kind dat in een mobiele game honderden tot duizenden euro’s had uitgeven, zonder dat de ouders het doorhadden. Dergelijke horrorverhalen komen door in-app aankopen. Nadat een game via de App Store is gekocht of gratis is gedownload, zijn er meestal nog allerlei manieren om geld uit te geven binnen de app.
Neem het populaire Fortnite. Deze game is gratis, maar toch verdient de maker er bakken met geld mee. Hoewel gamers de game kunnen blijven spelen zonder ooit een cent uit te geven, maakt Fortnite het bijzonder aantrekkelijk om er toch telkens wat euro’s in te stoppen.
Wat zijn in-app aankopen in games?
In-app aankopen in games zijn extra’s die spelers kunnen kopen voor de desbetreffende game. Deze in-app aankopen zijn ruwweg onder te verdelen in drie categorieĂ«n:
- Nieuwe levels/afleveringen (Bijvoorbeeld: Super Mario Run)
Sommige games zijn opgedeeld in losse delen. In de App Store is de game gratis te downloaden, maar spelers krijgen dan bijvoorbeeld enkel het eerste level of de eerste aflevering van een serie. Via in-app aankopen wordt de rest van de game gekocht. - Bonussen voor de game (Bijvoorbeeld: Pokémon GO)
In deze categorie zitten extra’s die helpen bij de game. Denk aan extra levens, meer energie of zelfs een sterker wapen. - Cosmetische voorwerpen (bijvoorbeeld: Fortnite)
De derde categorie bestaat uit cosmetische voorwerpen. Denk hierbij aan een nieuwe outfit voor het gamepersonage of dansjes. Deze voorwerpen geven geen bonus in de game.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Hoe zit het met Fortnite?
Fortnite is op dit moment de grootste game en dat verandert voorlopig waarschijnlijk niet. Dit is dus de plek waar veel kinderen hun geld uitgeven. In Fortnite betaal je echt geld voor V-Bucks. Deze V-Bucks zijn ook te verdienen door te spelen, maar dat gaat heel traag. Met verdiende of gekochte V-Bucks zijn cosmetische voorwerpen te koop.
In Fortnite worden dagelijks nieuwe items aangeboden in de vorm van kleding, dansjes en een nieuw uiterlijk voor een wapen. Om de blits te maken willen spelers er natuurlijk leuk uitzien. Als de vrienden waarmee je speelt een bepaald dansje hebben en jij nog niet, is de sociale druk hoog om wat geld uit te geven.
Ook kan er in Fortnite geld uitgegeven worden aan een Battle Pass of Premium Battle Pass. Deze aankoop helpt om sneller beloningen te krijgen in de game. De meeste spelers kiezen voor de standaard Battle Pass, wat neerkomt op ongeveer tien euro per tien weken.
Wat is er gevaarlijk aan?
Gevaarlijk aan in-app aankopen is dat het ongemerkt snel kan oplopen. Vaak gaat het namelijk om kleine bedragen. Een euro uitgeven om lekker door te spelen klinkt niet veel, maar doe je dat elke dag, dan stop je ongemerkt honderden euro’s in een game.
Menig game in de App Store is zo gemaakt dat spelers eerst verslaafd raken aan het spelen, waarna de mogelijkheden plots worden geremd en spelers enkel verder kunnen door te wachten of te betalen. Denk bijvoorbeeld aan games met een energiesysteem. Ook bestaat het gevaar dat kinderen met een Apple-account waar bijvoorbeeld een creditcard aan verbonden is, ongemerkt aankopen blijven doen.
Verdienmodel
Als verdienmodel is er niets mis met in-app aankopen. Het is een belangrijke manier waarop gamemakers geld verdienen, waarmee onder andere de game wordt verbeterd of nieuwe games worden gemaakt.
Dit verdienmodel is noodzakelijk, omdat men vaak niet bereid is om veel geld voor een smartphonegame te betalen. Dat terwijl er soms door flinke teams jaren aan een game wordt gewerkt. Een in-app aankoop is voor spelers die van een game genieten ook vaak een manier om de makers te belonen.
In het geval van Fortnite is elke paar maanden een tientje betalen een schijntje gezien de hoeveelheid uren die spelers erin stoppen en het plezier dat ze eruit halen.
In-app aankopen uitschakelen
Het is mogelijk om een iPhone zo in te stellen, dat kinderen geen in-app aankopen meer kunnen maken. Vanaf iOS 12 doe je dat op een nieuwe plek. Doorloop hiervoor de volgende stappen.
- Open het instellingenmenu van iOS;
- Ga naar ‘Schermtijd’;
- Kies voor ‘Materiaal en privacy’;
- Haal het schakelaartje over bij ‘Beperkingen’;
- Tik op ‘iTunes Store en App Store’;
- Tik op ‘In-app aankopen’;
- Kies voor ‘Sta niet toe’.
Nu kunnen kinderen de optie wel weer inschakelen in het instellingenmenu. Om daar een stokje voor te steken, stel je een toegangscode in. Doorloop daarvoor de volgende stappen.
- Open het instellingenmenu van iOS;
- Ga naar ‘Schermtijd’;
- Kies voor ‘Gebruik toegangscode voor schermtijd’;
- Verzin een code bestaand uit vier cijfers.
Instellingen voor Schermtijd zijn vervolgens enkel aan te passen met gebruik van deze code.
Hoe krijg ik mijn geld terug?
Hebben kinderen onverhoopt toch geld uitgegeven in de App Store terwijl dat eigenlijk niet mocht? Dan is het mogelijk om dat geld terug te vragen. Dat kan via deze website. Daar beschrijf je jouw probleem en dat je jouw geld terug wil. Het kan vervolgens even duren totdat je jouw geld daadwerkelijk ontvangt.
Er is geen garantie dat je daadwerkelijk je geld terugkrijgt, maar je kunt het altijd proberen. Geld terugvragen moet wel binnen veertien dagen.
Meer mogelijkheden van Schermtijd
Als je toch in het instellingenmenu van iOS 12 bij Schermtijd zit, kun je net zo goed de andere nieuwe functies op die plek uitproberen. Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!