Maak een iPhone beveiligingscamera van een oud toestel

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Tip: Zo gebruik je een oude iPhone als beveiligingscamera

16 oktober 2018, 19:27
4 min leestijd
Tip: Zo gebruik je een oude iPhone als beveiligingscamera

Een oude smartphone die je niet meer gebruikt, kan makkelijk worden ingezet voor beveiliging. Zo maak je een beveiligingscamera van een oude iPhone.

Lees verder na de advertentie.

Een iPhone beveiligingscamera maken

Een oude iPhone verdwijnt vaak ergens in een la of doos. Dat is zonde. Want hoewel zo’n toestel wellicht niet meer snel genoeg is om in het dagelijks leven mee te kunnen, is de hardware voldoende om Ă©Ă©n taak goed uit te voeren.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je oude iPhone als spelcomputer te gebruiken. Zoek je iets praktischer? Dan is het simpel om van je iPhone een beveiligingscamera te maken. Het is vervolgens mogelijk om je huis of andere locatie vanaf elke plek in de gaten te houden.

Dat kan om allerlei redenen handig zijn. Bijvoorbeeld om in de gaten te houden dat er geen dieven binnenkomen, of om te checken hoe het met je baby of huisdier gaat.

Wat heb ik nodig qua hardware?

Er zijn maar een paar dingen die je nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Allereerst een iPhone die nog werkt. Dat betekent dat het toestel in ieder geval aan moet gaan, apps kan installeren en dat de camera aan de achterkant nog functioneert. Is het toestel wat traag? Of zitten er barsten in het scherm? Dat maakt niets uit.

Het kan wel slim zijn om wat ruimte op je iPhone vrij te maken of wellicht zelfs de fabrieksinstellingen terug te zetten. Op deze manier is je oude iPhone zo vlot mogelijk.

iphone beveiligingscamera

Je hebt uiteraard ook een oplaadkabel nodig. De iPhone zal tijdens het filmen behoorlijk wat stroom gebruiken. Daarom is het wel zo verstandig om deze in het stopcontact te steken, want anders zie je niets meer als de accu leeg is.

Daarnaast heb je een manier nodig om de camera ergens te bevestigen. Dat kan met een simpele tripod van enkele euro. Wil je het toestel echter goed verstoppen, dan moet je creatiever aan de slag.

Welke app heb ik nodig?

Er staan verschillende apps in de App Store die het mogelijk maken om je oude iPhone te veranderen in een beveiligingscamera. De meeste van deze apps bieden dezelfde functies. Denk daarbij aan streamen, opnemen en het registreren van bewegingen.

De beste app is wat ons betreft Alfred. Deze app is gratis en biedt alles wat je kunt wensen van een beveiligingscamera-app. Van afstand kijk je mee, als er iets beweegt krijg jij een melding en je hebt zelfs de mogelijkheid om met je huisdieren thuis te communiceren. Tevens is de app veilig, met stevige encryptie.

iphone beveiligingscamera

Natuurlijk moeten de makers ook geld verdienen. Daarom kun je betalen voor meer functies. Voor 18,99 euro krijg je Alfred Plus, waarmee advertenties uit de app verdwijnen. Neem je een abonnement op Alfred Premium, voor 4,49 per maand of 33,99 per jaar, dan krijg je ook de mogelijkheid om onder andere hd-beelden te zien, in hd op te nemen en in te zoomen.

De app werkt met iOS 8 en hoger en is via onderstaande knop te downloaden in de App Store. Je verbindt met de beveiligingscamera door de app ook op je nieuwe toestel te downloaden en op beide apparaten via een Google-account in te loggen.

Alfred Home Security Camera

Alfred Systems Inc.

Gratis via App Store

Waar positioneer ik de camera?

Zorg dat de camera op een plek staat waardoor je zoveel mogelijk ziet en het toestel niet in de weg staat. Zoals we zeiden: een simpele tripod is de goedkoopste manier om je iPhone te positioneren. Met zo’n tripod klem je de iPhone vast en plaats je jouw nieuwe beveiligingscamera op de grond of een tafel.

Er zijn ook tripods op de markt met flexibele pootjes, zoals die van GorillaPod. Deze pootjes kun je om objecten heen winden, waardoor het ook mogelijk is om de camera op te hangen. Je kunt natuurlijk ook zelf wat in elkaar klussen als je handig bent en je de iPhone echt in een hoekje van een kamer wil verstoppen.

Bedenk je wel dat de camera in de buurt van een stopcontact moet staan. Gelukkig zijn er lange oplaadkabels te koop, zodat je best een afstand kunt overbruggen.

Wat mag ik volgens de wet filmen?

Je mag de camera niet zomaar overal naartoe wijzen om te filmen. Belangrijk om in de gaten te houden is dat je zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen. Richt de camera dus bijvoorbeeld niet op het huis van de buren, maar ook niet op de openbare weg.

Zorg dat je zoveel mogelijk enkel je eigen spullen filmt, dan zit je veilig. Bewaar tevens geen beelden onnodig en plaats ze ook niet online. Gebruik de camera puur om zelf je bezittingen in de gaten te houden. Je kunt natuurlijk ook voor een meer professionele beveiligingscamera gaan, zoals je in onze Nest Cam IQ review kunt lezen. Daar betaal je echter wel voor.

Meer artikelen in ons maandthema Beveiliging

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu