Het is van groot belang om je iPhone beveiligd te houden. Apple biedt verschillende iPhone-beveiligingsopties aan om je daarmee te helpen.
Lees verder na de advertentie.
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!
Dit zijn de iPhone-beveiligingsopties van Apple
De beveiliging op je iPhone is belangrijk. Zelfs als je denkt dat je niets te verbergen hebt, kunnen er een hoop nare dingen gebeuren als iemand vrij toegang krijgt tot jouw toestel. Ook op andere manieren is het belangrijk om je smartphone te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid die apps krijgen om sensoren op je toestel aan te spreken, tweestapsauthenticatie en natuurlijk ook wachtwoorden.
Voor goede beveiliging van je iPhone heb je genoeg aan de opties die Apple zelf in iOS heeft verwerkt. Maar dan moet je wel weten hoe je er mee omgaat. Daarom zetten we deze opties voor je op een rij.
1. De eerste stap is vergrendeling
Het vergrendelen van je iPhone is de meest basisvorm van beveiliging en ook direct de meest belangrijke. Heb jij een goede vergrendeling, dan kan niemand zomaar in je toestel komen. Er zijn drie vormen van vergrendeling aanwezig op de iPhone, maar niet elke vorm werkt op elk toestel.
De basisvergrendeling die werkt op elke iPhone is een toegangscode. Dit is een code van vier of zes cijfers die je intoetst om je toestel te ontgrendelen. We raden aan om te kiezen voor zes cijfers. In de nieuwste versies van iOS is dat de standaard. Zes cijfers zijn minder snel te kraken en moeilijker te raden of af te kijken.
Met Touch ID is enkel je vingerafdruk en met Face ID enkel je gezicht nodig om je iPhone te ontgrendelen. Ook dit zijn veilige opties. Alleen de nieuwste iPhones ondersteunen Face ID. Wel is het met Face ID in theorie voor anderen, bijvoorbeeld politie, makkelijker om jou te forceren om je toestel te ontgrendelen door de smartphone voor je gezicht te houden.
Alles voor het instellen van je iPhone-vergrendeling vind je in het instellingenmenu van iOS bij het kopje ‘Touch ID en toegangscode’ of ‘Face ID en toegangscode’.
2. Wis gegevens na tien foute toegangscodes
Om je gegevens extra te beschermen, is het mogelijk om een soort val neer te leggen. Zodra iemand tien keer een foute toegangscode invult, worden al je gegevens gewist. Deze optie staat automatisch uitgeschakeld, omdat het best gevaarlijk is.
Wil je dit toch graag? Ga dan in het instellingenmenu naar ‘Face ID en toegangscode’ of ‘Touch ID en toegangscode’ en haal onderin het schuifje over bij ‘Wis gegevens’. Dit schuifje betekent niet dat je gegevens direct worden gewist, maar pas nadat er tien keer een foute toegangscode wordt ingevuld.
3. Zoek mijn iPhone
Met bovenstaande opties is je iPhone dus vergrendeld, zodat niemand erin kan. Zelfs als je jouw iPhone kwijtraakt. Maar hoe vind je het toestel dan weer terug? Daar komt ‘Zoek mijn iPhone’ bij om de hoek kijken. Deze functie moet wel ingeschakeld staan. Ga daarvoor naar het instellingenmenu en dan naar je Apple ID. Bij ‘iCloud’ staat de optie ‘Zoek mijn iPhone’.
Ben je vervolgens jouw toestel kwijt, dan ga je naar de website van iCloud en log je in met jouw Apple ID. Bij ‘Alle apparaten’ staat je iPhone en die tik je aan. Vervolgens zie je de plek van je smartphone op een kaart.
Lees ook: 4 tips om je toestel terug te vinden
4. Tweestapsverificatie
Met bovenstaande tips is je iPhone als fysiek toestel veilig, maar hoe zit het met de inhoud? Apple biedt ook enkele belangrijke middelen om je apps, Apple ID en accounts veilig te houden. Laten we beginnen met met je Apple ID.
Apple heeft de optie om tweestapsverificatie in te stellen. Dat betekent dat zodra je inlogt bij je Apple ID, je niet alleen een wachtwoord invult, maar een code via sms krijgt om je identiteit extra te bevestigen.
Hiervoor ga je in het instellingenmenu naar je Apple ID en kies je voor ‘Wachtwoord en beveiliging’. Daar kies je voor ‘Twee-factor-authenticatie’.
5. Wachtwoorden
Sinds iOS 12 biedt Apple ook handige opties voor het beheren van de wachtwoorden van je verschillende accounts. Zo worden ze niet alleen automatisch al voor je ingevuld, maar nieuwe sterke wachtwoorden tevens bedacht.
Lees ook: Zo vult iOS 12 met AutoFill automatisch wachtwoorden in
Eigenlijk maakt Apple het dus heel makkelijk om je accounts veilig te houden, met sterke wachtwoorden die je niet zelf hoeft te onthouden. Wel is het aan te raden om bij de verschillende accounts, zoals Facebook, ook tweefactorauthenticatie in te stellen.
Lees ook: Automatisch sterke wachtwoorden gebruiken in iOS 12 doe je zo
6. App-permissies
Als laatste is het belangrijk om de apps op je iPhone te beperken. In het instellingenmenu van iOS vind je bij ‘Privacy’ het kopje ‘Locatievoorzieningen’. Hier kun je voor elke app aangeven of ze mogen zien waar je op dit moment bent. Je hebt daar drie gradaties in: apps mogen je locatie nooit weten, altijd weten of alleen als je de app gebruikt.
In dit Privacy-menu vind je ook andere belangrijke kopjes. Zo geef je via schuifjes aan wie toegang krijgt tot bijvoorbeeld je contacten, foto’s en ook je microfoon of camera.
Je Mac beveiligen
Naast je iPhone ook je andere Apple-apparaten beveiligen? Dan hebben we ook een serie tips voor je. Lees de acht belangrijkste basistips om je Mac te beveiligen.
Meer artikelen in het thema Beveiliging
Steun iPhoned
Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!