iPhone in het buitenland kopen: tips en waar je op moet letten

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

iPhone in het buitenland kopen: tips en waar je op moet letten

20 oktober 2016, 13:52
10 min leestijd
iPhone in het buitenland kopen: tips en waar je op moet letten

Nederland en België zitten al een aantal jaar bij de eerste groep landen waar Apple een nieuwe iPhone uitbrengt. Toch kan het aantrekkelijk zijn om een iPhone in het buitenland te kopen. We laten zien waar je op moet letten als je dat overweegt.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe iPhone uit het buitenland

Een iPhone in het buitenland kopen is soms goedkoper. Zo betaal je in landen als de Verenigde Staten en Duitsland minder btw bij de aanschaf van een losse iPhone. Dat kan vaak een paar tientjes in prijs schelen, al weegt de besparing vaak niet op tegen de reiskosten die je betaalt. Ben je echter al in het buitenland, dan kan het de moeite waard zijn. Kun je de invoerkosten omzeilen, dan bespaar je op de aanschaf van een nieuwe iPhone in de VS rond de 150 euro.

Een iPhone uit het buitenland werkt in principe ook in de Benelux, al moet je wel rekening houden met enkele zaken. Denk aan zaken als garantie en simlock. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen en delen tips met betrekking tot het kopen van een buitenlandse iPhone. Heb je meer vragen of een opmerking, laat het ons dan weten in de comments onderaan. We helpen je graag.

Voor het kopen van een iPhone in Duitsland hebben we aparte tips. Daarin lees je hoe het zit met garantie, simlock en de zakelijke aanschaf van het toestel, maar ook welke Apple-winkels in Duitsland het gemakkelijkst te bereiken zijn voor Nederlanders.

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand!

• Maximaal voordeel met internet van Ziggo thuis!

Buitenlandse iPhone 7 prijzen

De buitenlandse prijzen van de iPhone 7 verschillen nogal met de Nederlandse. Soms loont het om in niet in Nederland de iPhone te bestellen, zodat je in sommige gevallen goedkoper uit bent. Handig om te weten als je toevallig in dat land bent, of als je inclusief verzendkosten nog steeds goedkoper uit bent. Zo is de iPhone 7 prijs in het Verenigd Koninkrijk dankzij de Brexit een heel stuk goedkoper dan in Nederland.

Deze opties heb je

Er zijn verschillende manieren om een iPhone in het buitenland te kopen. Je kunt hem via de Apple Store reserveren, maar dan heb je een afleveradres in het desbetreffende land nodig. Heb je daar toevallig vrienden of familie wonen, dan kun je het toestel op hun adres laten bezorgen. Zij kunnen de iPhone vervolgens naar jou doorsturen, al moet je invoerkosten betalen als je pakketje van buiten de EU komt (meer daarover later). De bijkomende kosten reken je af bij de koerier.

Daarnaast kun je naar het land reizen waar de iPhone eerder is uitgekomen. Of misschien ben je daar al en kun je de reiskosten besparen. Houd er wel rekening mee dat veel Apple-fans waarschijnlijk de nieuwe iPhone hebben gereserveerd, waardoor er relatief weinig iPhones zijn voor de vrije verkoop. Waag je het erop en ga je in de rij staan, zorg dan dat je op tijd bent (de avond van tevoren) en gebruik de Apple Store-app om de voorraad per winkel te bekijken. Zo voorkom je dat je na lang wachten wordt teleurgesteld.

Apple Store

Apple

Gratis via App Store

Op veilingsites als eBay zijn er na elke iPhone-release weer talloze handelaren die het nieuwe toestel aanbieden voor een fors hogere prijs. Zo proberen ze een slaatje te slaan uit het beperkte aanbod. Heb je via de gebruikelijke wegen geen iPhone weten te bemachtigen en kun je écht niet wachten, dan kun je proberen om eentje aan te schaffen via zo’n handelaar. Lees echter altijd de advertenties goed door en ga alleen in zee met eBay-verkopers met veel positieve feedback. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht. Schaf je de iPhone aan via een handelaar buiten de EU, dan kun je rekenen op invoerkosten over het aankoopbedrag.

Checklist voor het kopen van een buitenlandse iPhone

Overweeg je de nieuwe iPhone in het buitenland te kopen, dan is het belangrijk om een aantal zaken in het achterhoofd te houden. Hieronder hebben we een checklist gemaakt die je kunt gebruiken om af te wegen of het de moeite waard is.

  • Invoerkosten: bestel je een nieuwe iPhone van buiten de EU, dan moet je rekening houden met invoerkosten. Vanaf 22 euro betaal je btw over je bestelling en vanaf 150 euro komen daar invoerrechten bij. Met de Invoercalculator kun je berekenen welk bedrag je moet betalen voor je geïmporteerde iPhone. Ben je in het buitenland (bijvoorbeeld de VS) en vlieg je met je aangeschafte toestel terug naar Nederland, dan moet je belastingaangifte doen. Doorgaans overschrijdt de waarde van de iPhone namelijk de vrijstelling van 430 euro per persoon. Je betaalt 21 procent btw bovenop het aankoopbedrag. Het geld dat je bespaart door in het buitenland de iPhone te kopen, bedraagt dan nog maar enkele tientjes.
  • Douane: kom je aan bij de douane in Nederland, dan is er niets aan de hand als je je iPhone aangeeft en de btw betaalt. Ga je je toestel zakelijk gebruiken, dan is dat sowieso nodig. Het nadeel is dat je nauwelijks goedkoper uit bent. Veel mensen kiezen er daarom voor om de verpakking en aankoopbon van de iPhone weg te gooien om de extra kosten te vermijden. Word je echter gecontroleerd en kun je niet aantonen dat je de iPhone al tijdens de heenreis bij je had, dan moet je alsnog douanekosten betalen. Ook kun je rekenen op een flinke boete. Weten wat je wel en niet mag invoeren en welke kosten daarbij gemoeid zijn, download dan de Douane Reizen-app. Die vereist iOS 6.0+, werkt ook offline en kan aankoopbonnen scannen, zodat je kunt aantonen dat je eerder gekochte producten die je meeneemt ook daadwerkelijk eerder hebt aangeschaft.
  • Garantie: de garantie op een iPhone uit het buitenland is in bijna alle gevallen hetzelfde als wanneer je het toestel in Nederland zou aanschaffen: standaard 1 jaar (via Apple), en alleen op gebreken die aantoonbaar niet door de gebruiker zijn veroorzaakt. Bij een toestel dat binnen de EU is gekocht, heb je wettelijk recht op 2 jaar garantie. Let op: die uitgebreidere garantie heb je dus niet als de iPhone buiten de EU is aangeschaft. Is het iets mis met de iPhone, dan kun je pas aankloppen bij een Nederlandse Apple-winkel als het toestel in ons land is verschenen. Is dat niet het geval, dan ben je aangewezen op dezelfde winkel als waar je de iPhone hebt gekocht.
  • Reparaties: binnen Europa hanteert Apple in principe dezelfde modelnummers. Dat betekent dat je een iPhone uit Duitsland probleemloos kunt laten repareren in een Nederlandse Apple Store. Mits het toestel ook al in ons land is verschenen. Vertoont je geïmporteerde iPhone uit bijvoorbeeld de VS mankementen, dan kan daar in een Nederlandse Apple Store ook naar worden gekeken. Wel kan het zijn dat de reparatie langer duurt, omdat toestellen met andere modelnummers besteld moeten worden. Houd daar dus rekening mee; het is goed mogelijk dat je je iPhone enkele weken moet missen.
  • Simlock: koop je een iPhone zonder abonnement in bijvoorbeeld Duitsland of Groot-Brittannië, dan is deze simlockvrij en probleemloos te gebruiken met een Nederlandse simkaart. Toch is het slim om dit altijd even na te vragen bij de desbetreffende verkoper. Koop je een iPhone in de Verenigde Staten, China of Japan, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een CDMA-variant. De meeste CDMA-varianten werken probleemloos in Nederland, al is het verstandig om bij de verkoper na te gaan of de iPhone alle Nederlandse LTE-frequenties ondersteunt. Bepaalde modellen in de VS vallen af omdat ze een simlock van Amerikaanse providers als AT&T of Verizon hebben. Je kunt na verloop van tijd om een unlockcode vragen, maar controleer ook dit altijd bij de desbetreffende provider.
  • Stekker: niet in alle landen is het stekkersysteem hetzelfde. In principe is dat geen probleem, aangezien je de iPhone ook met een usb-kabel kunt opladen en stekkers desgewenst los verkrijgbaar zijn. Koop je de iPhone in Europa, dan krijg je een stekker die ook in ons stopcontact past. Importeer je de iPhone uit de VS, dan moet je thuis een vervangende stekker aanschaffen. Bezit je al een iPhone of iPad, dan kun je uiteraard ook de adapter van dat apparaat gebruiken om je nieuwe toestel op te laden.
  • Taal: Of je de iPhone nu in Duitsland, Frankrijk of Spanje koopt, de taal is gewoon te wijzigen naar het Nederlands. Er zijn nog tientallen andere talen om uit te kiezen, waaronder Engels, Arabisch en Chinees. Je kunt je nieuwe iPhone dus altijd gebruiken in de taal die jij wenst.
  • Abonnement: je hebt geen abonnement van de originele provider nodig als je een iPhone in het buitenland aanschaft. De meeste iPhones die in het buitenland worden verkocht, bijvoorbeeld in de Apple Store, zijn simlockvrij. Daardoor kun je gewoon je Nederlandse simkaart gebruiken, mits die het juiste formaat heeft. Recente iPhones maken gebruik van nanosim. Controleer tot slot voor de zekerheid of je daadwerkelijk een simlockvrije iPhone koopt, anders heb je een unlockcode van de desbetreffende provider nodig.

Veelgestelde vragen

Met de checklist hierboven kom je al een heel eind om te bepalen of het de moeite waard is om een buitenlandse iPhone aan te schaffen. Hieronder beantwoorden we nog enkele vragen die we regelmatig krijgen van mensen die in het buitenland zijn en daar twijfelen over de aanschaf van een iPhone.

  • Ik wil een iPhone in het buitenland aanschaffen. Wat moet ik doen om bij het invoeren eventuele boetes te vermijden?
    • Binnen de EU geldt vrij verkeer van goederen. Dat betekent dat je geen aangifte bij de douane hoeft te doen als je een iPhone in Duitsland of Frankrijk aanschaft en terug naar Nederland reist. Kom je van buiten de EU met je gloednieuwe iPhone, dan moet je dit wel aangeven bij de douane. Gebruik de Douane Reizen-app om te kijken wat je wel en niet mag invoeren en welke kosten daarbij gemoeid zijn.
  • Ik heb geen Amerikaanse adres, maar wil toch een iPhone in de VS aanschaffen. Kan dat?
    • Ja! Er zijn verschillende diensten, zoals Parcl en Borderlinx, waarmee je een postbus kunt krijgen in landen als de VS of Groot-Brittannië. Daar kun je de iPhone laten bezorgen, waarna hij voor een vergoeding wordt doorgestuurd naar ons land. Veel diensten bieden ook een zogenoemde shopping assistant aan, waardoor je geen Amerikaanse creditcard nodig hebt om de iPhone te bestellen. Houd er rekening mee dat je met deze diensten geen invoerkosten kunt vermijden.
  • Is het verstandig om een iPhone in het buitenland te kopen?
    • Niet minder dan wanneer je het toestel zou aanschaffen via de Nederlandse Apple Store! Houd er wel rekening mee dat de besparing maar enkele tientjes bedraagt als je bij thuiskomst in Nederland de iPhone aangeeft bij de douane en btw betaalt. Doe je dat niet, dan bespaar je dat geld, maar riskeer je een flinke boete. Zakelijke kopers adviseren we om een nieuwe iPhone altijd aan te schaffen in Nederland.
  • Kan ik de verpakking en aankoopbon niet gewoon weggooien om de douanekosten te vermijden?
    • Dat kan, al is de douane niet onbekend met dit soort trucs. Als je bij een controle niet kunt aantonen dat je de iPhone vóór je heenreis hebt aangeschaft, dan moet je alsnog betalen. Bovendien kun je op een boete rekenen, afhankelijk van de waarde van je ‘smokkelwaar’. De kans is aanwezig dat je iPhone in beslag wordt genomen, al is een schikking gebruikelijker. Logischerwijs ben je dan een stuk duurder uit dan wanneer je de aankoop had aangegeven bij de douane.
  • Hoe zit het nu precies met garantie?
    • Dat hangt af van de plek waar je de iPhone hebt aangeschaft. Op elke nieuwe iPhone krijg je sowieso 1 jaar Apple-garantie, die desgewenst is uit te breiden met AppleCare. Heb je het toestel in de EU gekocht, dan heb je recht op 2 jaar wettelijke garantie. Dat geldt dus niet als de iPhone afkomstig is uit de VS of een Aziatisch land.
  • Mijn buitenlandse iPhone vertoont mankementen, wat nu?
    • In principe kun je met het toestel naar de dichtstbijzijnde Apple Store gaan om het te laten onderzoeken. Is de desbetreffende iPhone nog niet uitgebracht in Nederland, dan kun je terecht bij winkel waar je hem hebt gekocht. Ga wel eerst na wat precies onder de iPhone garantie valt. Val- of waterschade vallen niet binnen de standaardgarantie, maar daar kun je je voor verzekeren.

Deel je ervaringen!

iPhoned heeft de afgelopen jaren meerdere malen iPhones, iPads en andere producten van Apple geïmporteerd uit het buitenland. Heb jij al eens een nieuwe iPhone in het buitenland gekocht, dan zijn we erg benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder of stuur ons een berichtje op Facebook of Twitter. Ook bijzondere foto’s ontvangen we graag!

kooptip

iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

• Heb je al internet van KPN? Dan profiteer je van extra voordeel!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Bekijk reacties op dit artikel

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Exit mobile version