Zo zit het met iPhone garantie, reparaties en AppleCare+

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Zo zit het met iPhone garantie, reparaties en AppleCare+

1 februari 2020, 9:00
6 min leestijd
Zo zit het met iPhone garantie, reparaties en AppleCare+

Als er iets met je iPhone gebeurt, heb je volgens Apple recht op één jaar garantie. Dat is echter in strijd met de Europese regelgeving, die voorschrijft dat je als consument aanspraak kunt maken op twee jaar garantie. We laten je zien hoe het garantieproces precies werkt.

Op zijn eigen website schrijft Apple dat je als koper recht hebt op één jaar beperkte iPhone garantie. Heb je het toestel in Europa gekocht, dan gelden echter de Europese regels en heb je als gezegd recht op twee jaar garantie.

Lees verder na de advertentie.

Apple meldt dit zelf niet, maar als je het aangeeft wanneer je contact met Apple opneemt, krijg je de garantie wel toegekend. Vanzelfsprekend geldt dat ook als je een iPhone, iPad of iPod Touch via een reseller of derde partij hebt aangeschaft, en zowel in Nederland als België.

Alles over iPhone garantie

Het is echter wel zaak om goed uit te zoeken wat wel en niet onder de iPhone garantie valt. In het algemeen geldt dat fabrieksfouten of andere gebreken die aantoonbaar niet door gebruik tot stand zijn gekomen, automatisch worden vergoed. De garantie is niet van toepassing op de volgende zaken:

  • Verbruiksonderdelen: de accu of beschermlagen op het toestel slijten na verloop van tijd. Wil je toch garantie op de accu, overweeg dan om AppleCare+ af te sluiten.
  • Cosmetische schade: bijvoorbeeld krassen en deuken op de behuizing. Sowieso worden beschadigingen als gevolg van natuurlijke slijtage niet gedekt door de standaardgarantie.
  • Schade door gebruik in combinatie met een ander product: je kunt Apple niet aansprakelijk stellen als een (onofficieel) accessoire schade heeft aangebracht aan je toestel.
  • Val-, stoot-, water en brandschade: tegen dit soort schade kun je je wel verzekeren door AppleCare+ af te sluiten. Meer daarover lees je later in dit artikel.
  • Schade veroorzaakt door verkeerd gebruik: gebruik je je toestel op een andere manier dan staat voorgeschreven in de handleiding, dan vervalt de garantie.
  • Schade veroorzaakt door reparaties uitgevoerd door derden: laat je je toestel repareren door niet-Apple-medewerkers of personen die er niet voor zijn geautoriseerd, dan kun je daarna geen aanspraak op garantie maken.
  • Schade veroorzaakt door aanpassingen, die zonder toestemming van Apple zijn aangebracht. Hierbij kun je denken aan schade als gevolg van modificaties (jailbreaken). Is je toestel stuk en wil je hem toch door Apple laten repareren, dan is het zaak om de jailbreak vooraf te verwijderen.

Is het serienummer van het toestel onleesbaar (gemaakt) of kan Apple redelijkerwijs aannemen dat het gestolen is, dan is de garantie ook niet van toepassing. Daarnaast vallen de meestvoorkomende schades, als gevolg van vallen of een plons in het water, buiten de standaardgarantie.

AppleCare+ en (water)schade

Wil je hoge kosten na een ongeluk voorkomen, dan kun je je iPhone verzekeren door AppleCare+ af te sluiten. Tegen betaling (de hoogte van het bedrag is afhankelijk van het type product) krijg je twee jaar technische ondersteuning van Apple en dekking voor maximaal twee schadegevallen. Let op: bij schade aan het display geldt een eigen risico van 29 euro en bij overige schade zelfs 99 euro.

Het voordeel van AppleCare+ zit hem in de snelle vervangingsservice, maar ook in het feit dat val- en waterschade gedekt worden. Dat is niet het geval bij de standaardgarantie. Heeft je iPhone waterschade opgelopen, dan is het zaak om hem direct uit te schakelen, te laten drogen en vervolgens te checken op schade. Dat laatste controleer je middels de vloeistofschade-indicator die je vindt als je het simkaartslot verwijdert. Is die rood gekleurd, dan is er sprake van waterschade. Heb je AppleCare+, dan kun je contact opnemen met Apple om de iPhone te laten repareren. Je kunt ook met je toestel naar de dichtstbijzijnde Apple Store gaan.

Naast dekking voor twee schadevoorvallen (als gevolg van vallen, stoten of vocht) heb je met AppleCare+ garantie op de accu, usb-kabel en oplader. Daarnaast kun je aanspraak maken op softwareproblemen met bijvoorbeeld iOS, iCloud en Apple-apps.

Hoe zit het met garantie op een toestel gekocht in het buitenland?

De garantie op een iPhone uit het buitenland is in bijna alle gevallen hetzelfde als wanneer je het toestel in Nederland aanschaft: standaard één jaar, en alleen op gebreken die aantoonbaar niet door de gebruiker zijn veroorzaakt. Bij een iPhone die binnen de EU is verkocht heb je recht op twee jaar garantie. Houd daar dus rekening mee als je bijvoorbeeld een iPhone koopt in de Verenigde Staten of een ander land buiten de EU.

Vervangend toestel

Heb je een defecte iPhone die nog binnen de garantieperiode valt en die niet door jouw schuld kapot is gegaan, dan heb je recht op een vervangend toestel. Als het goed is doet Apple daar niet moeilijk over, al heeft het bedrijf wel vaker kapotte iPhones vervangen door refurbished modellen. Die zijn gecontroleerd, gereviseerd en schoongemaakt, maar niet volledig nieuw.

Je hoeft niet akkoord te gaan met een vervangend toestel dat refurbished is

Als consument hoef je daar echter niet mee akkoord te gaan, zrefo oordeelde een Nederlandse rechter medio 2016. Een iPhone 6 Plus-bezitter had haar kapotte toestel teruggebracht naar Apple, kreeg een vervangende iPhone, maar was het niet eens met het feit dat het een refurbished model bleek te zijn. Toen Apple niet thuis gaf, liet ze de zaak voor de rechter komen. Die stelde haar in het gelijk en sommeerde Apple om het toestel te vergoeden én de proceskosten te betalen.

iPhone 7 voor het eerst waterbestendig

De in september 2016 aangekondigde iPhone 7 (Plus) is de eerste iPhone die wél tegen water kan. Het toestel heeft een IP67-certificering, wat inhoudt dat hij bestand is tegen water en stof. Het toestel overleeft een half uur onder water tot een diepte van 1 meter. Laat je de iPhone 7 per ongeluk in de toiletpot vallen, dan hoef je niet direct in paniek te raken.

Alle modellen na de 7 hebben dezelfde IP67-certificering. De iPhone XS en iPhone XS Max hebben zelfs IP68-certificering, wat inhoudt dat deze toestellen 30 minuten onder water kunnen tot een diepte van maar liefst twee meter. Met een iPhone XS (Max) kun je dus gerust een foto schieten tijdens een duik in het zwembad. De goedkopere iPhone XR moet het wel doen met een IP67-certificaat.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de iPhones met een IP67-certificering niet tegen elk type vloeistof bestand zijn. De XS-modellen en nieuwer zijn dat volgens Apple wel. Zout zeewater kan flink schade aanrichten aan de interne hardware, dus let altijd op als je het toestel meeneemt naar het strand. Laat je de smartphone per abuis in zout water vallen, haal hem dan direct eruit, spoel hem af met zoet water en droog hem goed. Doe hetzelfde als je per ongeluk koffie of frisdrank over het toestel hebt geknoeid. De iPhone 11-serie heeft ook een IP68-beoordeling en is nog beter bestand tegen spetters van koffie en frisdrank, ook de stofbestendigheid van het toestel is verbeterd.

Check meer tips voor het kopen van Apple-producten

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu