iPhone RAW-fotograferen: dit moet je er allemaal over weten

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Fotograferen in RAW-formaat op de iPhone: dit moet je weten

1 februari 2018, 15:02
4 min leestijd
Fotograferen in RAW-formaat op de iPhone: dit moet je weten

Met de standaard camera-app van de iPhone kun je prima foto’s maken, maar wil je meer creatieve controle over je plaatjes, dan kom je veel verder door te fotograferen in RAW-formaat.

Lees verder na de advertentie.

Wat is RAW?

RAW is geen afkorting, maar verwijst naar de ‘ruwe’ data die wordt opgeslagen. Hiermee wordt een directe weergave gemaakt van wat de camerasensor heeft opgevangen. Een foto in dit formaat zou je kunnen vergelijken met een negatief uit een ‘ouderwetse’ fotocamera. Die negatief is te gebruiken om een uiteindelijke foto-afdruk te maken. Het is de bron waarin alle informatie wordt opgeslagen.

Door foto’s te maken met de normale camera-app van de iPhone, wordt een plaatje altijd als jpeg-bestand bewaard. Dat is voor de meeste mensen prima en het levert vaak goede foto’s op. Maar een jpeg-bestand is wel verkleind en automatisch aangepast. Door de compressie gaat ongemerkt veel detail verloren.

Een RAW-bestand is een stuk groter en ziet er op het eerste gezicht minder goed uit dan een jpeg-afbeelding. Maar als je daarna gaat bewerken, kun je er veel meer kanten mee op.

Lees ook: 7 handige tips om mooiere foto’s met je iPhone te maken

iphone raw


Hoe je met een vrij slechte foto in de mist in RAW-formaat (boven) toch nog een fraai resultaat krijgt(onder). Geschoten met iPhone X.

De beste apps voor RAW-fotografie

Om in het RAW-formaat foto’s te maken, zul je een andere camera-app moeten downloaden. De app van Apple slaat foto’s standaard op als jpeg en in de instellingen zul je nergens de mogelijkheid vinden om ook afbeeldingen in RAW op te slaan. Die bestanden nemen dan ook een stuk meer ruimte in beslag dan een simpele jpeg.

Er zijn echter hele goede alternatieven te vinden in de App Store waarmee het wel mogelijk is. Hieronder vind je onze drie favorieten.

Halide

Halide is een geweldige foto-app voor zowel amateurs als professionele fotografen. De app heeft een optie om RAW in te schakelen (en weer uit te zetten). Daarnaast biedt Halide veel instellingen voor de camera, zoals het aanpassen van iso-waarden en de witbalans.

→ Download Halide in de App Store (5,49 euro)

VSCO

Al jaren een lieveling van iPhone-fotografen: VSCO. De app is de laatste tijd veel veranderd en sinds vrij recent is het mogelijk om de camera te gebruiken voor RAW-bestanden. Daarnaast kun je deze foto’s direct met VSCO bewerken. Een pluspunt, want daarvoor is meestal een aparte app nodig. Nog een pluspunt: VSCO is gratis.

→ Download VSCO in de App Store (gratis)

ProCam 5

ProCam is nog zo’n app die zeer wordt gewaardeerd. In 2014 en 2015 werd ProCam gekozen als Ă©Ă©n van de beste apps in de App Store. En de camera-app is nog steeds uitstekend. Niet alleen kun je er RAW mee schieten, er zijn ook veel andere instellingen te gebruiken. De ondersteuning en updates voor de app zijn al jaren in orde.

→ Download ProCam 5 in de App Store (5,49 euro)

iphone raw

Bewerken na het fotograferen

Een foto die in het RAW-formaat is opgeslagen, ziet er grappig genoeg onscherp en korrelig uit in de Foto’s-app. Dit soort bestanden moet je dan ook openen in apps die ermee overweg kunnen. Denk hierbij aan apps als Adobe Lightroom, VSCO, Snapseed of Darkroom.

Met deze apps kun je vervolgens aanpassingen maken aan de foto’s. Je zult merken dat je veel meer kunt aanpassen dan met een jpeg-formaat, zonder dat je inboet op details. Dat merk je aan onze foto’s hierboven bijvoorbeeld. Links staat de normale foto, rechts is het resultaat na bewerkingen. De kleurverschillen in de wolken en het verbeteren van de helderheid van de bomen zijn ook na de bewerking nog prima gedetailleerd te zien.

Lees ook: Praktische tips om sneeuwfoto’s te maken met je iPhone

Is RAW altijd beter?

De resultaten met RAW zijn vaak mooier dan een simpele foto met de normale camera. Maar een foto wordt niet ineens een meesterwerk omdat je hem in RAW hebt gemaakt. Zaken als compositie blijven daarvoor belangrijker. Ook kun je met normale instellingen heel mooie foto’s maken. Voor de snelle kiekjes is dat prima. Wil je echt uitpakken met mooie vergezichten of stadsfoto’s, dan kun je in RAW fotograferen voor het beste resultaat.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu