Tip: Zo maak je verborgen bestanden zichtbaar in Finder op je Mac

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Tip: Zo maak je verborgen bestanden zichtbaar in Finder

28 december 2017, 15:15
2 min leestijd
Tip: Zo maak je verborgen bestanden zichtbaar in Finder

Soms heb je toegang nodig tot (systeem)bestanden op je Mac die normaal niet zichtbaar zijn in Finder. In deze tip laten we je zien hoe je deze alsnog zichtbaar maakt.

Lees verder na de advertentie.

Verborgen bestanden in Finder: zo maak je ze zichtbaar

Verborgen bestanden zijn vaak verborgen om een reden. Zo zijn systeembestanden niet zichtbaar in Finder, om te voorkomen dat je per ongeluk iets aanpast, waardoor je Mac niet meer goed werkt. In andere gevallen gaat het om bestanden die bijvoorbeeld instellingen bevatten waardoor programma’s goed werken.

Er zijn verschillende redenen waarom je een verborgen bestand zou willen aanpassen. Soms kun je bijvoorbeeld alleen een geavanceerde instelling veranderen door een specifiek bestand aan te passen. Hieronder vind je twee methodes om deze bestanden zichtbaar te maken in Finder.

verborgen bestanden

1. Verborgen bestanden zien via de terminal

Met een simpel terminal-commando stel je Finder zo in dat verborgen bestanden automatisch worden getoond. Open hiervoor de Terminal-app en kopieer en plak onderstaand commando. Het is goed om te weten dat dit commando automatisch Finder voor je afsluit en herstart.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE ; killall Finder


Om te voorkomen dat je per ongeluk iets kapot maakt, is het verstandig om de bestanden in kwestie weer te verbergen. Hiervoor kun je het commando hieronder gebruiken, wat je uiteraard weer in Terminal plakt.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE ; killall Finder


2. Verborgen bestanden zichtbaar maken met sneltoets

Sinds macOS Sierra heeft Apple een sneltoets in het besturingssysteem gestopt om verborgen bestanden zichtbaar te maken. Open hiervoor Finder, en druk vervolgens ‘Command + Shift + . (punt)’ in. Om de instelling terug te zetten, druk je simpelweg deze sneltoets opnieuw in.

Het voordeel van deze sneltoets is dat het een stuk makkelijker is om aan en weer uit te zetten. Met bovenstaand Terminal-commando maak je de wijziging echter permanent, wat handig is als je vaak toegang tot verborgen bestanden nodig hebt.

Lees ook: drie manieren om het scherm van je Mac of MacBook te vergrendelen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu