Siri problemen: met deze oplossingen krijg je Siri zelf weer aan de praat

De nieuwe iPhone 16: nu extra scherp geprijsd!

Siri problemen: 5 tips om de spraakassistent beter te laten werken

3 april 2019, 13:10
3 min leestijd
Siri problemen: 5 tips om de spraakassistent beter te laten werken

Als Siri soms niet goed of zelfs helemaal niet luistert naar wat je zegt, kun je deze tips proberen om deze Siri problemen te verhelpen. In de tussentijd zorg je ervoor dat de assistent voortaan beter naar jouw stem luistert.

Lees verder na de advertentie.

Siri problemen: zo los je ze zelf weer op

Siri, de digitale assistent van je iPhone, iPad en Apple Watch kan een handig hulpmiddel zijn. Zonder je iDevice aan te raken kun je haar oproepen door ‘Hé Siri’ te zeggen, maar dit werkt lang niet altijd. Zelfs als Siri wel luistert, wil het wel eens gebeuren dat je vragen verkeerd worden verstaan en je een foute uitkomst krijgt. Met deze tips los je deze Siri problemen op.

1. Controleer of Siri aanstaat

Het klinkt heel logisch, maar voordat je met onderstaande stappen aan de gang gaat, is slim om even na te gaan of Siri werkt. Zo heb je een actieve internetverbinding nodig en moet Siri ook in de instellingen aanstaan. Dit doe je via ‘Instellingen > Siri’. Zorg dat de groene schakelaar achter Siri op groen staat en kijk ook meteen of de andere instellingen op deze pagina overeenkomen met het onderstaande screenshot.

Siri problemen

2. Zet de app-instellingen voor Siri aan

Sinds iOS 10 kan Siri ook gebruikt worden om apps van derden aan te sturen. Hiervoor dien je de assistent wel voor iedere app afzonderlijk toestemming te geven. Dit doe je via het Siri-menu via Instellingen > Siri > Appondersteuning. Hier kun je per app aangeven welke toestemming krijgt om Siri te gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn WhatsApp, Facebook en Telegram.

3. Gebruik ‘zei je misschien’ om vragen te verbeteren

Als je een vraag stelt aan Siri, kan het gebeuren dat ze je verkeerd verstaat. Dit levert uiteraard ook een ander antwoord op, wat vaak niet is waar je naar op zoek bent. Apple heeft met de ‘zei je misschien’-functie een handig hulpmiddel ingebouwd. Hiermee voorkom je dat je de volledige vraag opnieuw uit moet spreken.

Zodra er een blauw streepje onder een woord verschijnt, twijfelt Siri of ze je goed verstaan heeft. Door hier op te tikken, stelt je iPhone een zin voor die waarschijnlijk beter bij je vraag aansluit. Selecteer deze en Siri geeft antwoord op deze aangepaste vraag, zonder dat je zelf hardop hoeft te praten. Deze functie maakt het ook mogelijk om vragen naar Siri in te typen, in plaats van ze uit te spreken. Hoe dit werkt lees je in het onderstaande tipartikel.

Lees ook: Vragen aan Siri intypen in plaats van uitspreken

4. Hé Siri werkt niet? Stel de functie opnieuw in

Als je merkt dat Siri maar zelden reageert als je Hé Siri roept, raden we aan om de functie opnieuw in te stellen. Zo luistert je iPhone weer goed naar de kenmerken van je stem, zodat Siri beter weet welk geluid ze op moet pikken. In onderstaande tipartikel lees je meer oplossingen voor het verbeteren van Hé Siri-problemen.

Lees ook: Hé Siri werkt niet? 4 oorzaken en oplossingen op een rij

5. Controleer of je geen microfoonproblemen hebt

Als je alle softwarematige oorzaken hebt gecheckt, kan het zijn dat Siri je niet of nauwelijks hoort omdat je microfoon het niet meer goed doet. Dit kan verschillende oorzaken hebben en betekent lang niet altijd dat je direct je apparaat bij Apple Support in hoeft te leveren. Zo zijn er iPhone-cases die de microfoon afdekken, wat het lastiger maakt voor Siri om jou op een afstand te horen.

Een microfoon waar veel vuil in zit, heeft hetzelfde effect. Pak een wattenstaafje of een zachte tandenborstel om je microfoon voorzichtig schoon te maken. Heb je een iPhone 7, iPhone 7 Plus of nieuwer, dan is deze waterdicht en kun je het toestel ook even afspoelen met water. Meer lezen? Check ook eens ons overzicht met grappige Siri antwoorden.

Lees het laatste nieuws over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu