Alle wachtwoorden en accountnamen die je voor de Mac gebruikt, worden vergrendeld opgeslagen in een zogeheten sleutelhanger. In dit artikel lees je er alles over.
Lees verder na de advertentie.
Het is een wat verstopte functie, maar op de Mac is er zoiets als Keychain-toegang, ofwel Sleutelhangertoegang. Een sleutelhanger wordt door Apple omschreven als ‘een vergrendelde, gecodeerde opslagplaats waarin accountnamen en wachtwoorden voor programma’s, servers en websites worden bewaard’. In zo’n sleutelhanger kun je zelf ook vertrouwelijke data kwijt, zoals creditcardnummers.
Zo vind je Sleutelhangers op de Mac
Wil je weten waar al jouw wachtwoorden opgeslagen worden, dan kun je naar Sleutelhangertoegang op de Mac. Het gemakkelijkst is om via Spotlight (toetscombinatie cmd + spatie of via het loep-icoon rechtsboven in beeld) even te zoeken op ‘Sleutelhangertoegang’. Tik op return en het bijhorende venster wordt geopend. Dit is de manager waar het allemaal gebeurt.
Onder Sleutelhangertoegang zie je een hele rits met websites en programma’s waarbij je inlogt met een wachtwoord. Deze worden weergegeven in verschillende categorieën, die links in beeld te zien zijn. Hieronder vallen je wachtwoorden, maar bijvoorbeeld ook beveiligde notities en certificaten.
Onder ‘Sleutelhangers’ aan de linkerkant van het beeld is verder onderscheid te maken tussen inloggegevens op de computer zelf of bijvoorbeeld in iCloud.
Wachtwoorden bekijken
De sleutelhangers worden allemaal bewaard in deze passwordmanager en zijn niet zomaar door iedereen te bekijken. Maar zoek je het wachtwoord van je wifi of van die ene site, dan kun je in het venster Sleutelhangertoegang terecht om hem op te vragen.
In de lijst met sleutelhangers zoek je naar degene die je nodig hebt. Dat kun je doen door te scrollen, of door gebruik te maken van de handige zoekfunctie rechtsboven in beeld. Dubbelklik vervolgens op wat je zoekt en een nieuw venster opent. Hier vind je alle kenmerken, zoals de naam, het soort, je account, de locatie en het wachtwoord. Om laatstgenoemde in te zien klik je op ‘Toon wachtwoord’. Je moet ter controle wel aangeven dat je de beheerder bent van de computer door je wachtwoord in te vullen.
Nieuwe sleutelhanger toevoegen
In de manager is het ook mogelijk om een nieuw sleutelhangeronderdeel toe te voegen, bijvoorbeeld je creditcardgegevens of iets anders. Onder de lijst met bestaande sleutelhangers staat een klein plusteken waarmee je een nieuw onderdeel toevoegt.
In het nieuwe venster typ je de naam van het sleutelhangeronderdeel en de account die erbij hoort. In een volgend veld voer je het bijhorende wachtwoord in. daaronder staat nog een veld dat aangeeft hoe sterk het wachtwoord is. Heb je liever een door de computer gegenereerd password, dan klik je op het sleutelicoon. Een extra venstertje wordt uitgeklapt waarin je wachtwoorden kunt laten maken op basis van lengte en type.
Meer sleutelhangers maken
Het is mogelijk om zelf, afgezien van ‘Inloggen’, ‘iCloud’ of ‘Systeem’ ook zelf sleutelhangers toe te voegen waarin je wachtwoorden bundelt. Dat doe je via het volgende stappenplan:
- Open Sleutelhangertoegang;
- Ga naar ‘Archief’ en kies ‘Nieuwe sleutelhanger’;
- Vul de naam in en kies de map die je wil gebruiken;
- Kies vervolgens een wachtwoord voor de sleutelhanger die je zelf goed moet bewaren;
- Sleep wachtwoorden naar je nieuwe sleutelhanger links in beeld.
Sleutelhangers op iCloud
Sleutelhangers zijn ook via iCloud te bewaren. Dat is handig als je wachtwoorden en andere zaken op elk apparaat wil kunnen inzien. Op de iPhone of iPad moet je die optie wel even aanzetten. Dat doe je door naar Instellingen te gaan, naar iCloud te navigeren en ‘Sleutelhanger’ te kiezen. Normaal staat de optie uit, maar je kunt ‘m inschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld formulieren en wachtwoorden sneller invoeren, omdat die via de sleutelhangers worden ingeladen.
Wachtwoorden toevoegen kun je via de Safari-app doen. Je gaat dan naar Instellingen en vervolgens Safari. Onder ‘Wachtwoorden’ vind je alle opgeslagen wachtwoorden in de sleutelhangers. Onder ‘Invullen’ is het mogelijk om ook informatie over je creditcards te bewaren.
Toegang tot sleutelhangers via Mac-menu
Wil je niet steeds Spotlights gebruiken om Sleutelhangertoegang te openen, dan is er nog een andere optie. Nadat je Sleutelhangertoegang hebt geopend, ga je naar de Voorkeuren van het programma en vink je het vakje voor ‘Toon sleutelhangerstatus in menubalk’ aan. Vervolgens verschijnt er een sleutelhanger in de balk.
Lees ook meer over iCloud inloggen en hoe dat in zijn werk gaat